2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új trükk romániai embercsempészektől

Sipos Géza 2002. január 29. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Vízum, útlevél fölösleges: elég rövidre zárni a szemafor lámpáját, máris megáll a Csalagútban a Nagy-Britanniába tartó szupervonat. Az embercsempészek ügyfelei elbújnak a kocsikban, az üzlet megy tovább. Eddig.
A francia rendőrség vasárnap letartóztatott öt román állampolgárt, akik Calais közelében a Nagy-Britanniába menő vonatok előtt zavarták meg a vasúti jelzéseket úgy, hogy a menekültek fel tudjanak kapaszkodni a vasúti kocsikba. A rendőrség azt feltételezi, a menekülteket kiszolgáló társaság tagjai általuk összeeszkábált eszközökkel egy héten egy vagy két vonatjáratot állítottak meg, és az illegális stoplámpázásra csak több hónap után derült fény -- tudósít a BBC News.

A vonatok a Calais és Dover közti tengeralatti alagútban (melyet az építése alatt felmerült bonyodalmak miatt Csalagútnak is neveznek) közlekednek a két ország között. A francia rendőrség azt közölte, a román társaságot akkor fogták el, mikor egy tehervonat Hazebrouck közelében megállt. A helyszín körülbelül 40 kilométerre található a Csalagút bejáratától. A román állampolgárokat most törvénytelen migrációra való felbujtással és a kivándorlók segítésével vádolják.


Ismerhették az eljárástChristian Wolmar, a Vasúti magazin (Rail magazine) című szaklap szerkesztője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, a társaság tagjai valószínűleg vasúti munkások voltak Romániában. "Nem volt szükségük valami bonyolult szerszámokra, ezeket a jelzőfényeket elég könnyű rövidre zárni. De kellett tudniuk valamit a vasutak működéséről." A menekült-segítők tevékenységét a francia vasúti ellenőrök fedezték fel, ők kérték a rendőrség segítségét.

A Csalagút fele tartó menekültekA Csalagút fele tartó menekültek


A jelzavarókon kívül a rendőrség további 13 román állampolgárt fogott el, akik föl szerettek volna szállni a megállított tehervonatra, melyet átkutatva további 6 elbújt menekültre leltek. Mindnyájukat a viták kereszttüzében álló vöröskeresztes menekülttáborba szállították. A tábor Sangatte helység közelében fekszik, alig két kilométerre a Csalagút bejáratától.


Embercsempészek főhadiszállása a menekülttábor?

A csempészek elleni akcióban 150 rendőr vett részt, akik Észak-Franciaország több vasútvonalát figyelték, hogy kiszúrják azt a járatot, amelyet a társaság megállít. A BBC párizsi tudósítója szerint valószínű, hogy az elfogott romániai embercsempészek épp oda kerültek vissza, ahonnan küldetésbe indultak. "Gyanús, hogy a központ embercsempészek bázisává vált" -- áll a tudósításban.

A mostani letartóztatás előtt egy hónappal, december végén zajlott le a menekültek legelkeseredettebb áttörési kísérlete: a Sangatte-i menekülttábor többszáz lakója rohamozta meg a Csalagút bejáratát, hogy a vonatokra felugrálva Nagy-Britanniába jusson. Az akció nem volt sikeres. Múlt héten pedig a brit és a francia szakminiszter tanácskozott arról, miképpen lehetne jobban gátat vetni az kivándorlásnak. A miniszterek egyelőre úgy döntöttek, a Sangette-i tábor rövid időre ugyan, de még marad.

Az angol kormány és a vasúti alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság arra próbálja rábírni Franciaországot, hogy zárja be menekülltábort, mely több, mint 1000 iraki és afgán nemzetiségűnek ad ideiglenes otthont. A táborból minden este több mint száz menekült próbálkozik átkelni Nagy-Britanniába. Az érdeklődés akkor ugrott meg igazán, mikor híre ment, hogy a tábor túlzsúfoltsága miatt a francia hatóságok egy másik, Bailleul helységbeli táborba zsuppolnák át a menekültek egy részét. A brit hatóságok szerint a második tábor viszont nem oldana meg semmit.


A francia nagykövet kezeit mossa

Daniel Bernard, Franciaország londoni nagykövete úgy nyilatkozott a BBC-nek, nem igaz az, amit a brit lapok a francia hatóságok hanyagságáról sejtetnek: nagyfokú rendőrségi ellenőrzés van a tábor körül. "Határőrségünk összállományának 20-25%-a a Calais-i régióban dolgozik. Viszont arra nincs jogunk, hogy az utcákon sétáló menekülteket letartóztassuk. Amit tehetünk, hogy szigorúan őrizzük a Calais-i kitötőt és a Csatorna-alagút bejáratát" -- mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS