2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb RMDSZ-EMNT találkozó: lesz pluralizmus

S. Z. 2007. augusztus 17. 18:36, utolsó frissítés: 18:35

Tömbmagyar vidéken lehet választási verseny, szórványban előválasztásokkal állítanának listát. A közpénzek elosztásáról nincsen megállapodás, jövő pénteken újra gyomrozzák egymást.

„Nem vagyok elégedett, de van előrelépés” - nyilatkozott a Transindexnek Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök a mai marosvásárhelyi tárgyalási fordulóról. Elmondta, több kérdésben nem sikerült konkrét szöveget alkotni – ilyen például az egyik „kardinális kérdés”, az Erdélyi Magyar Egyeztető Kerekasztal ügye.

A másik lényeges kéréssel, a támogatási rendszer reformjával kapcsolatban az RMDSZ-es partnerek konkrét javaslatokat kértek. „Ezt elküldjük nekik” - nyilatkozott Szilágyi.

Sikerült viszont megegyezni abban, hogy a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett népszavazást
támogatja ezentúl az RMDSZ.

Elvi megállapodás született a pluralizmus szükségességéről is: Szilágyi beszámolója szerint az RMDSZ-t sikerült meggyőzni arról, hogy tömbmagyar vidékeken szükséges a választási verseny.

Korábbi anyagaink:

>> Konkrét eredmény nincs, de mindenki optimista >>

>> Nem kötöttek házasságot: "még ismerkedniük kell" >>

>> Pénzelosztáson kapnak majd hajba az RMDSZ-EMNT tárgyalásokon >>

Szórvány-vidékeken belső előválasztások során vagy pedig tárgyalásos úton állapítják majd meg a jelöltlista sorrendjét. Ami a parlamenti képviseletet illeti, összefogásra van szükség – nyilatkozott az EMNT-alelnök.

Az RMDSZ elfogadta azt a kérést is, hogy törölni kell a választási törvény pártbejegyzésre vonatkozó, diszkriminatív kitételét. Ezzel kapcsolatban egy törvénytervezetet várnak, amit egyeztetés után a törvényhozás elé terjesztenek majd.


„Bizalmatlanság tapasztalható

mindkét fél részéről, és emiatt garanciákat kell felmutatni” - sommázott Szilágyi, aki pozitívumként említette, hogy miután az RMDSZ többször is kijelentette, hogy az MPSZ-el nem ül le tárgyalni, a Kelemen Hunor vezette csapatnak szemlátomást nem volt kifogása Tőkés András jelenléte ellen, aki már a legelején kijelentette, hogy az MPSZ-t képviseli.

– „Tőkés András, amellett, hogy MPSZ-alelnök, a Tőkés László által delegált tárgyalócsapat tagja, így nem kérdőjelezzük meg részvételi jogosultságát – kommentált Kelemen Hunor. Az RMDSZ-es tárgyalócsapat vezetője kiemelte, értékeli hogy Tőkés András a politikai képviselet szükségessége mellett foglal állást.


„Ő a racionalitás oldalán áll,

ellentétben Szász Jenő MPSZ-elnökkel, aki többször is kijelentette, hogy nem is lenne nagy tragédia, ha az erdélyi magyarságnak nem lenne parlamenti képviselete” - értékelt Kelemen.

Az ügyvezető elnök a mai tárgyalási fordulóval kapcsolatosan elmondta, nem lát olyan politikai kérdést, amiben ne tudnának megegyezni a felek. Így Tőkés László térfelén van a labda, neki kellene eldöntenie, hogy „két magyar vagy két román erősíti majd az Európai Néppártot az Európai Parlamentben, független jelöltként vagy pedig az RMDSZ listáján indul az EP-választásokon” - fogalmazott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS