2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ-EMNT: több mint 90 százalékban sikerült megállapodni

S. Z. 2007. augusztus 24. 17:49, utolsó frissítés: 17:18

Már csak az egyeztető fórum részleteit, illetve a pénzosztás mikéntjét kell eldönteni. Miközben Szilágyi garanciákat vár, Borbély dűlőre vinné már a dolgot.

A Tőkés Lászlót támogató szervezetek „kívánságlistájának” 90-95 százalékát elfogadtuk – számolt be a mai egyeztetésről Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. A politikus szerint két kérdésre kell a továbbiakban visszatérni – az egyik a közpénzek elosztási rendszere, a másik az Erdélyi Magyar Egyeztető Tanács problémája.

„Ami a közpénzek elosztását illeti, átadtunk egymásnak egy-egy dokumentumot, illetve konkrétabb javaslatokat várunk Tőkés tárgyalócsapatától. Nincsen kifogásunk az ellen, hogy


a támogatási rendszert még átláthatóbbá tegyük.

Az Erdélyi Magyar Egyeztető Tanáccsal kapcsolatosan egy újabb kérés bukkant fel – az, hogy a fórum összetételét és hatáskörét is határozzuk meg” – mondta Borbély, kérdésünkre hozzátéve: „akkor leszek megelégedve, ha sikerült véglegesíteni az RMDSZ EP-választási listáját. Meg kell értsék, hogy a jövő heti lesz az utolsó találkozó. Dűlőre kell vigyük a dolgot.”

A politikus hangsúlyozta, ezúttal írott formában is átnyújtották Tőkés tárgyalócsapatának az EP-választási listán befutó helyre tett ajánlatukat, sőt, arra is nyitottak, hogy más, a Tőkés támogatói által javasolt személyeket is megjelenítsenek a listán.

Korábbi anyagaink:

>> Újabb RMDSZ-EMNT találkozó: lesz pluralizmus >>

>> Konkrét eredmény nincs, de mindenki optimista >>

>> Pénzelosztáson kapnak majd hajba az RMDSZ-EMNT tárgyalásokon >>

Szilágyi Zsolt, Tőkés tárgyalócsapatának vezetője áttörésnek nevezte a néhány hete elkezdődött konzultációsorozatot, ahol sok lényegi kérdésben egyetértésre jutottak, de hozzátette: a tárgyalás továbbra is kétesélyes. „Még él a bizalmatlanság, emiatt


mindkét fél garanciákat vár” – mondta.

Az EMNT-alelnök úgy nyilatkozott, a jövőben egy olyan dokumentumot fognak kicserélni, amely a közös, egymásnak nyújtandó garanciákról szól. Beszámolt továbbá arról, hogy a tárgyaláson éles vitát szült az a kérdés, hogy rendszerváltásról, vagy pedig csak szemléletváltásról van-e szó az erdélyi magyar politikában. „A mi álláspontunk szerint a rendszerváltásnak meg kell történnie” - így Szilágyi.

Augusztus 31.-én, jövő pénteken folytatódnak a tárgyalások – ekkor azonban már kötelezően megállapodás kell szülessen, illetve el kell dőlnie, hogy elfogadja-e Tőkés László a részvételt az RMDSZ EP-választási listáján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS