2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: Tőkés továbbra sem érti, mi az RMDSZ ajánlata

S. Z. 2007. augusztus 30. 14:41, utolsó frissítés: 14:25

Szeptember 10.-én startol a kampány, a Communitas-pénzt civilek kellene elosszák. Nem szól bele a párt, ki legyen a marosvásárhelyi polgármesterjelölt.

Nem biztos, hogy sikerül megállapodni Tőkés Lászlóval – jelentette ki Markó Béla tegnap Marosvásárhelyen, hozzátéve, hogy az RMDSZ radikális szemléletváltást hajtott végre azáltal, hogy elismerte: a szervezeten kívül is van élet.

A szövetség nagyon komolyan, átgondoltan és koncepciósan ajánlott együttműködést Tőkés Lászlónak és az őt támogató szervezeteknek – fejtegette Markó az augusztus 30.-i, erdélyi magyar írott és audiovizuális sajtó vezetőivel folytatott megbeszélésen.Ami Tőkés hétvégi nyilatkozatát illeti (melyben a püspök „Románia utolsó posztkommunista pártjának” nevezte az RMDSZ-t – szerk. megj.), Markó emlékeztetett: az RMDSZ volt az, amely elsőként fogadta el a Temesvári Kiáltvány 8. pontját, amely a kommunista rendszer kollaboránsainak


köztisztségektől való eltiltását szorgalmazta.

Domokos Géza – bár senki nem kérte tőle, hogy visszalépjen – épp emiatt nem vállalta tovább az RMDSZ-elnöki tisztségét – fogalmazott.

Markó szerint Tőkés nem érti mi is az RMDSZ ajánlata. – Félreértés ne essék: nem azt ajánljuk, hogy pár nap alatt mindenben egyetértsünk, nem azt, hogy számoljuk fel a véleménykülönbségeket, és építsük újjá az „ős” RMDSZ-t. A mi ajánlatunk az, hogy van egy továbbra is széles támogatottsággal bíró RMDSZ, amely partnerként elfogadja a szövetségen kívül lévő szervezeteket, és választási együttműködést kínál számukra, anélkül, hogy valamelyik szervezet is fel kellene adja eddigi célkitűzéseit. Egyébként pedig a közös lista sem jelenti azt, hogy

a választók özönleni fognak az urnákhoz:

nagyon jól kell kampányolni – mondta, egyszersmind bejelentve, hogy szeptember 10.-én kezdődik az RMDSZ-kampány.

Ami a Communitas Alapítványt illeti, Markó szerint lassan elindult az a folyamat, melynek végén a támogatásokról a szakma, illetve a civil szervezetek döntenek majd. Elfogadható, ám visszalépést jelentene Tőkéséknek az a javaslata, hogy az alapítvány kuratóriumában ők is jelen legyenek, hiszen a cél éppen az, hogy ne a politikum döntsön ezekről az alapokról – mondta.

A vásárhelyi polgármester-jelöltről is szó volt a megbeszélésen: az RMDSZ-elnök szerint jelen pillanatban Csegzi Sándor a polgármester-jelölt, azonban készülni fog egy felmérés a választók preferenciájáról. Bármi is lesz ennek az eredménye, az RMDSZ országos vezetése tiszteletben tartja majd azt – mondta, hozzátéve: ez a Borbély-Csegzi vita már-már olyan, mintha a marosvásárhelyi polgármesteri


széket tálcán kínálnák,

csak az lenne a kérdés, hogy ki részesül abban a megtiszteltetésben, hogy elfogadhatja. A helyzet azonban nem ilyen fényes, egyáltalán nem biztos az RMDSZ győzelme Marosvásárhelyen a helyhatósági választásokon, így inkább az a kérdés, hogy melyik jelöltnek van nagyobb esélye – így Markó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS