2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki tud-e egyezni az RMDSZ és az ellenzéke?

szerk. 2007. augusztus 31. 17:41, utolsó frissítés: 17:07

#b#Elakadt a tárgyalás#/b# az elvieken túli kényes kérdésekben, ilyen például a magyarok hosszú távú parlamenti képviselete. Az utolsó esély a kiegyezésre a jövő heti Markó-Tőkés csúcs.

– Az erdélyi magyar képviselet és a támogatási rendszer elvi kérdéseiben állapodott meg az RMDSZ a Tőkés László indulását támogató szervezetekkel – nyitotta meg sajtótájékoztatóját Kelemen Hunor, szövetségi ügyvezető elnök augusztus 31-én, a két tábor munkacsoportjának utolsó tárgyalási fordulóját követően.

Legfontosabb eredmény az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozásáról szóló megállapodás, mely a két tárgyaló fél csúcsintézményeként működne, s olyan kérdésekben döntene, mint a közpénzek elosztásának ellenőrzése, vagy a választási együttműködés a magyar párt és Tőkés támogatói között – számolt be Kelemen. Az egyeztető fórumban paritásos alapon, egyenlő arányban jelennének meg az RMDSZ és


a mindeddig független EP-jelöltet képviselő szervezetek.Nem volt nézeteltérés a két stáb között abban, hogy a támogatási rendszer az átláthatóság, a kiegyensúlyozottság és a depolitizáltság alapelvei szerint kell működjön. Ez utóbbiról a politikus hangsúlyozta, a román és magyar államtól származó közpénzek elosztásáról a szakmai-civil szféra kellene döntsön a közeljövőben.

Ellenben további egy héttel halasztódott annak a konkrét cselekvési tervnek a megvitatása, melyet a püspök-politikust képviselő küldöttség az RMDSZ-nek ma nyújtott át.

A dokumentum szoros határidőket szab és az ellenzék megfogalmazásában garanciákat kér az RMDSZ-től az EMEF megalakítására, a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet (kisebbségi törvény szerk. megj.) elfogadtatására, a Székelyföldi regionális autonómia ügyének képviseletére, a párttörvény módosítására – hogy könnyebb legyen bejegyezni országos súlyú kisebbségi szervezeteket –, új oktatási törvénytervezet benyújtására, de az alkotmánymódosításra vonatkozóan is.Erről Kelemen szerint jövő héten dönt végül a két fél, a nagy valószínűséggel szeptember 6-án sorra kerülő Markó-Tőkés csúcson.

Abban is egyetértés volt, hogy az erdélyi magyar társadalom plurális, és a romániai magyarság EP-képviselete csak összefogás esetén biztosítható – értékelt az RMDSZ második embere.


Korábbi anyagaink:
>> Markó: Tőkés továbbra sem érti, mi az RMDSZ ajánlata >>
>> RMDSZ-EMNT: több mint 90 százalékban sikerült megállapodni >>
>> Pénzelosztáson kapnak majd hajba az RMDSZ-EMNT tárgyalásokon >>


– Nem volt értelmetlen a tárgyalás, de nincs eredmény – summázott Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke a munkacsoportok utolsó egyeztetését követően.

– Négy dokumentumot nyújtottunk át az RMDSZ-nek ezen a tárgyaláson. Az egyik a megállapodást képező kérdések konkrét ütemtervét – Szilágyi megfogalmazásában road-map-jét tartalmazza –, és garanciákat arra nézve, hogy az RMDSZ betartja a Tőkést támogató szervezeteknek, hosszú távú együttműködésre tett ígéretét – nyilatkozott a püspök kampányfőnöke.

Erről a dokumentumról Szilágyi megjegyezte, a tárgyalást ezzel kezdték, de az ütemterv első két pontja után az RMDSZ a garancia-mappa megvitatásának elhalasztását kérte, így egy óra után leállt az erről szóló vita.Ezután három másik dokumentumot ismertetett az EMNT és többi ellenzéki szervezet még péntek délelőtt, melyek tartalmazzák az EMEF, a választási együttműködés, a támogatáspolitika, valamint a közös vagyonhasználatról szóló javaslatokat. Ezeket is eltette az RMDSZ


a jövő heti Markó-Tőkés csúcsra

– nyilatkozta Szilágyi. A kampányfőnök úgy értékelte: ugyan nem sikerült a hosszú távú parlamenti képviseletről megállapodni, a tárgyalások mégsem voltak hiábavalóak, mivel a közös pontok együttműködési alapot jelentenek a jövőben.

Arról is csak nagy vonalakban esett szó, hogy milyen konkrét funkciói lennének az EMEF-nek. Mint Szilágyi elmondta, valószínűleg 6-6-os arányban képviselteti magát a testületben az ellenzék és RMDSZ.

A Transindexnek arra a kérdésére, hogy miért nem esett szó eddig a két fél jelöltjeinek EP-választási programjáról, holott a tárgyalássorozat apropója éppen a jelöltállítás, Kelemen elmondta: az RMDSZ programja a jelöltállításért folyó szavazatgyűjtés óta nyilvános, konkrét, részletekig menő egyeztetésekre a választási kampányban kerül sor, azonban először meg kell állaponi.

Tőkés László nemzeti, keresztény és kisebbségi politikus is egyben, egyéni jelöltként programja március óta ismert. Ha létrejön a közös EP-listáról szóló egyezség, akkor pontok szerint is egyeztetnek a brüsszeli célokról az RMDSZ-el – reagált Szilágyi.

Egyébként az ülés végén a szövetség ügyvezető elnöke beszámolt arról: változott az RMDSZ Tőkésnek szóló ajánlata, ami az EP-listát illeti. Míg múlt héten Markó befutó helyet ajánlott a püspöknek, most szó van arról, hogy Markót jelöljék első helyre, Tőkést pedig az EP-lista második helyére – ha ebbe a püspök-politikus belemegy.


____________________________


Úgy tűnik, az RMDSZ elnöke azért szerveztetett két órára, szintén Kolozsvárra sajtótájékoztatót, hogy egy órával a Kelemen-Szilágyi bejelentés után reagálhasson arra, hogyha a két munkacsoport közti tárgyalás esetleg totális kudarcba fullad.

De mivel erről azért nincs szó, viszont az újságírók úgyis jelen voltak, Markó Béla igyekezett más, aktuális kérdésekre is kitérni – viszont a tudósítók természetesen


az RMDSZ és az ellenzék megegyezéséről faggatták.

Noha az europarlamenti választások előtt 30 napos a hivatalos kampány, az RMDSZ a maga részéről szeptember 10-től belép a választási hadjáratba – magyarázta Markó Béla. Ami a "Tőkés László képviselte politikai szervezetekkel" (Markó kifejezése) való megegyezést illeti, jövő hét vége fele ismét személyesen fognak tárgyalni a püspök-politikussak, és ezen az egyeztetésen lesz muszáj dűlőre jutniuk.

Jövő szombaton, szeptember 8-án ugyanis összeül Marosvásárhelyen az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa (SZKT), melynek meg kell vitatnia és el kell fogadnia az RMDSZ esetleg változó jelöltlistáját. Markó bízik benne, hogy sikerül a közös listát – másnéven a magyar összefogás listáját – összehozni, de szorít az idő, szögezte le az RMDSZ elnöke.

Mi történne, ha ők ketten vezetnék az EP-jelöltlistát? – hangzott egy újságírói kérdés. Ez is egy lehetőség, ám egyelőre semmi sem végleges. Egy ilyen megoldás mindenképp szimbolikus üzenet lenne – válaszolt a magyar párt szövetségi elnöke, aki úgy hiszi, a viták nem koptatták el sem az ő, sem a Tőkés személyiségét politikai értelemben.

Markó leszögezte: nem személyes ambíciója az EP-jelöltség, ezt RMDSZ-es kollégái javasolták a gesztus szimbolikus voltára hivatkozva. Ettől függetlenül a szavazókat muszáj mobilizálni, erős, koherens és világos kampány kell. Ha létrejönne a megállapodás a két fél között, ennek mindenképp mobilizáló hatása lenne, de még ennyi sem lenne elég a sikerhez – vélekedett Markó Béla, aki ennyit válaszolt az azt firtató kérdésekre, hogy mi történik, ha az RMDSZ és az ellenzék mégsem tud kiegyezni:


"Egyelőre tételezzük fel, hogy sikerül."

Riporteri kérdésre válaszolva elmondta: Tőkés Lászlóval való viszonya barátságosnak nem nevezhető éppen, de összeveszve nincsenek.

A Transindex arra kérdezett rá, hogy mi az oka annak, hogy az eddig lefolytatott tárgyalásokon volt szó kerekasztal-tárgyalásokról vagy az erdélyi pénzosztó kuratóriumok átalakításáról, de feltűnően hiányzott az a kérdés, hogy a bejutó két-három képviselőnek mi lesz a feladata Brüsszelben.

Markó Béla: "– Azt hiszem, Brüsszel csak egy darabkája annak, hogy mi a lényeges. A legfontosabb az, hogy sikerül-e hosszabb időszakra – nyilván, szándékom szerint minél tágabb időszakra – biztosítani a romániai magyarság politikai egységét, vagy sem. Másszóval a szolidaritás a lényeges, mert nincs olyan illúzióm, hogy akkor mostantól fogva mindenben egyet fogunk érteni.

Azért folytak olyan kérdésekről a tárgyalások, melyek keretet adhatnak egy ilyen értelmű egységnek, választási együttműködésnek, közös fellépésnek. Programokról valóban kevésbé esett szó. Az RMDSZ-nek van európai uniós programja, még a tavasszal elkészítettük, ezt nyilván még egyszer át fogjuk nézni. Amúgy a kérdésben igaza van: mostantól fogva nyomatékosan a programról kell beszélni."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS