2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állítsák meg Vamát, ki akarok szállni

fordította: Demény Péter 2007. szeptember 03. 17:18, utolsó frissítés: 17:05

“Vama teli van surmókkal, barátom! Paraszt surmókkal, akik manelét hallgatnak és a fövenyre dobják a szemetet éppen úgy, mint pénz nélküli surmókkal, akik azt kérik: Adjá’ haver tízezer lejt, hogy vegyek magamnak cigit!”#b#[caţavencu]#/b#

Kedden, augusztus 21-én az Academia Caţavencu szerkesztősége bújtatott riportereket küldött Vama Vechére, hadd lássuk, maradt-e még belőle valami, miután egy hétvégével korábban egyszer s mindenkorra megmentették kollégáink a „Mentsétek meg Stufstockot!” akcióból. A dokumentálódás a hét végéig tartott, s a következőket állapította meg:

1. Vama teli van surmókkal, barátom! Paraszt surmókkal, akik manelét hallgatnak és a fövenyre dobják a szemetet éppen úgy, mint pénz nélküli surmókkal, akik azt kérik: „Adjá’ haver tízezer lejt, hogy vegyek magamnak cigit!”

2. A napozó bal, a halfeldolgozó felőli része, mint általában, tele van sátorral, s minő meglepetés!, ott tisztább is. Jobb felől, a bolgárok mellett, talán a hétvégén feltámadó szél miatt is, megtelt szeméttel. Annyi csikket látsz a homokba dobva és fúródva, hogy az az érzésed, a tavaszi turisták több doboz cigarettát gyűjthetnek majd össze és konkurrálhatnak a Vama melletti vámban levő duty-free-vel.

3. Ha a napozó tele van szeméttel, a víz miért lenne tisztább? Egy csomó alga kijött csomagolópapírra vadászni s veszélyesen közel került a parthoz. Mi több, a nagyon meleg, 27 fokos tengervíz miatt hatalmas medúzák jelentek meg, s a bîrladi és bivalybürgözdi tengeri állatvilág specialistái a következőképpen azonosították őket: „Te hüje, ez akkora, mint az asszony feje, bazeg!”

4. Továbbra is megoldatlan maradt a nap + ernyő = idegbaj egyenlet. Árnyék kell neked? Hát ki is fosztanak az ernyősök (10 RON a napozóágy, 5 RON az ernyő, két személynek tehát 25 RON naponta). Vásároltál széket és ernyőt, most viszont hallgatnod kell azt a szar zenét, amit annál a standnál hallgatnak, ahonnan az ernyőt vetted. Ha nem akarsz szörnyű zenét hallgatni, nem veszel ernyőt és a kazamatákhoz mégy? Akkor agyonéget a nap... Ebből a dilemmából nem tudnak kijutni a napozóban, dixi!

5. Ebben az évben Sanyi megnövelte az élelmiszer árát, és a halleves sem akkora adag már, mint volt… Sanyinak vezeték nélküli internetes kapcsolata sincsen, szobája sincs a hátsó házban. Igaz, a hangulatot illetően nyert valamit: a magas árak megszűrték valamennyire a vendégeket.

6. Jut eszembe a vezeték nélküli internetről, ebből sok volt fent Bibinél. Ugyancsak egy ilyent fogyasztottam a Lejárt teraszán. Bár ingyenes, a Lejártban az Internet pénzbe kerül: a jelszó mezejébe azt kell írnod: „öteuró”.

7. A Shire-ben nincs vendéginternet. De ha leülsz a bárhoz a napozó felőli oldalon, integethetsz az otthon maradt haveroknak, akik a vamanews.ro-n található webkamerán kommunikálnak veled. Ha tehát azt mondtad az asszonynak, hogy kiküldetésen vagy Konstancán, ne menj a szeretőddel a Shire-be. A képek felhasználhatók ellened a válópereden.

Régi Róka

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS