2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó-Tőkés egyeztés: a függöny mögül

lejegyezte: Kiss Botond István 2007. szeptember 07. 15:57, utolsó frissítés: 15:00

Mi az, amit az egyeztetések alatt nem közölhettek a felek? #b#Min bukott el#/b# az RMDSZ-Tőkés közti tárgyalás? – Borbély László, az RMDSZ munkacsoportjának tagja válaszol.

Volt-e előjele annak, hogy Tőkés László nem fogadja el az RMDSZ ajánlatát és a felek nem egyeznek meg, vagy mindez valóban az utolsó tárgyaláson derült ki?

Borbély László, az RMDSZ tárgyalóbizottságának tagja: – Volt előjele ennek. Éppen a nyitottságunkkal leptük meg tárgyalópartnereinket; ők is csodálkoztak, hogy az általuk benyújtott szöveg 90 százalákét elfogadtuk. Végig éreztük ellenben a bizonytalanságot a tárgyalások során.

Megegyeztünk szövegekben, sőt az elején zökkenőmentesnek tűnt minden, ezek után a következő héten mindenféle nyilatkozatot láttunk, főleg a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) részéről érkeztek dokumentumok. Időnként a tárgyalásokon résztvevő más szervezetek is úgymond fesztítették a húrt – tehát
mi hangsúlyosan éreztük a nyomást.

Úgy látom, ha volt is hajlandóság Tőkés Lászlóban a megegyezésre – de foglya a Magyar Polgári Szövetségnek, és az MPSZ-nek ismerjük a tárgyalópozícióját. Borítékolni lehetett, hogy semmiféle egyezséget nem lettek volna hajlandók megkötni az RMDSZ-szel. Azon múlt a tárgyalás, hogy Tőkés László felül tud-e emelkedik a nyomásgyakorláson, vagy lehajtja a fejét és azt mondja: azt csinálom, amit ti kértek. Egyébként ez bebizonyosodott a tegnapi találkozón is.


A többi ellenzéki szervezet mennyire tűnt nyitottnak?


– Ideje lenne, hogy ezek a szervezetek magukba nézzenek – felülvizsgálják, hogy egyáltalán kik ők és mennyit képviselnek az itt élő magyarságból. Akik egyértelműen felelősen viszonyultak a tárgyalásokhoz, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői voltak. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselőivel is normális hangulatban lehetett tárgyalni.

Egyszerűen érthetetlen, ami történt, hiszen még annak a cselekvési tervnek is elfogadta nagyrészét az RMDSZ, ami közvetlen a tárgyalások elején még nem létezett, és Tőkésék utólag nyújtották be.

Mi tegnap letettünk az asztalra egy konkrét, egyeztetett szöveget – ezt ők nyújtottak be, mi pedig egyértelműen felvállaltuk a határidőket, beleértve az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozását is. Sajnos a döntés előre meghatározott forgatókönyv szerint történt, ilyen szempontból teljesen mindegy volt, hogyan tárgyalunk mi, illetve mire jutunk.


Ezek után támogatja-e azt, hogy az RMDSZ tárgyalóasztalhoz üljön az ellenzéki szervezetekkel?


–A tegnapi döntés nyomán Markó Béla is elmondta, a közös lista meghiúsulása nem jelenti a tárgyalások felfüggesztését, viszont ezek a szervezetek maguk között kell eldöntsék, hogy valójában mit akarnak. Nekik szervezeten belül vannak problémáik. Jóllehet mi azt a programot fogadtuk el tegnap, amit a tárgyalásokon bemutattak. Ez mégsem volt elég nekik, úgymond a saját programjukat hazudtolták meg azzal, hogy pontonként kifogásolták a szöveget.

Ha létrejön egyfajta egyeztető kerekasztal, de a másik oldal semmiben nem fog egyetérteni velünk, ennek a szintnek sincs sok értelme.


Mi várható akkor, ha az RMDSZ listája és Tőkés László is elbukik az europarlamenti választásokon?


– Ezzel az egész magyarság nagyot veszít. Ebben az esetben azt mutatjuk fel Brüsszelben, hogy Románia nemzetállam és nincsenek kisebbségei, nincs kisebbségi külképviselete. Ezt kellett volna végiggondolják azok, akik felelőtlenül arra biztatták Tőkés Lászlót, utasítsa vissza az RMDSZ ajánlatát.


Tőkés nem fog bejutni az Európai Parlamentbe,

az RMDSZ-nek pedig nagyon kemény kampányt kell folytatnia ahhoz, hogy bejuttassa saját képviselőit. Én elsősorban a választók bölcsességében bízom, abban, hogy felmérik a helyzetet.

Ezeknek a szervezeteknek semmi sem drága. Egyedüli álláspontjuk, hogy az RMDSZ-t veszélybe hozzák. Számukra itt már nem a megegyezésről szólnak a tárgyalások, hanem az RMDSZ ellehetetlenítéséről mindenáron az európai parlamenti választásokon.


Időközben Nagy Zsolt bejelentette, visszalép az RMDSZ listájáról. Mekkora gondot jelent ez az RMDSZ-nek?– Sajnálom, hogy Nagy Zsolt visszalépett, hiszen kiemelten alkalmas lett volna az EP-képviselői helyre. Az ő személyét az utóbbi hónapokban meghurcolták, így részben érthető, miért nem akar indulni – mi elfogadtuk ezt a döntését.

Vannak új jelöltjeink, most tárgyalunk a Szövetségi Egyeztető Tanácson belül az új listáról. Reméljük, ha a lista a mai nap folyamán összeállt, és az SZKT elfogadta, jó lista lesz, amely a sokszínűséget fogja tükrözni. Annak ellenére, hogy Tőkés nem lesz rajta ezen, véleményem szerint sikerül olyan jelöltlistát összállítani, melyre érdemes szavazniuk a választópolgároknak.


Fennáll annak az esélye, hogy Ön is szerepeljen ezen a listán?


– Nem áll fent. Nekem van elég dolgom itt minisztériumon belül. Nincsenek olyan ambícióim, hogy az Európai Parlamentbe menjek. Európai programokkal kapcsolatos tevékenységi köröm van a kormányon belül is. Nem is voltak és nem is lesznek olyan ambícióim, hogy Brüsszelbe jelöltessem magam.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS