2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor Csabát indítja Tőkés ellen az RMDSZ

S. Z. 2007. szeptember 07. 18:28, utolsó frissítés: 18:12

Gyakorlatilag #b#saját püspöke ellen#/b# száll versenybe a szenátor, aki amúgy nagyon népszerű az RMDSZ ellenzéke körében. Sógor kijelentette: nem pályázik Tőkés szavazóira.

Frunda Györgyöt, illetve Sógor Csabát jelölte ma az RMDSZ állandó tanácsa a szövetség EP-választási listájának a két első helyére. Ezeket a pozíciókat korábban „tuti befutókként” emlegették, azonban azzal, hogy Tőkés László ragaszkodik független jelöltségéhez, kérdéses, hogy az RMDSZ-nek sikerül-e átlépnie az 5 százalékos küszöböt.

Sógor Csaba – bár nem tagja egyik, RMDSZ ellenzékeként ismert szervezetnek sem, több projektjüket támogatja, illetve ő volt a két oldal kiegyezésének egyik fő szorgalmazója. Népszerűsége az ellenzéki tábor körében akkora, hogy februárban, az EP-választási lista összeállításakor felmerült, hogy amennyiben Sógor befutó helyen lesz, akkor nem állítanak saját jelöltet az RMDSZ-en kívüli szervezetek.

Egyértelmű, hogy ezzel a húzással az RMDSZ a független jelölt vitorláiból akarja kifogni a szelet – kommentált megkeresésünkre Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő, egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Szerinte alaposan feladták a leckét a „civilben” református lelkész Sógornak, hiszen így
saját püspöke ellen kell versenybe szálljon

(a szenátor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület külügyi és ökumenikus tanácsosa volt 1999 és 2000 között – szerk. megj.)Ugyanakkor Toró szerint nehezen elképzelhető, hogy Sógor elcsábítaná Tőkés szavazótáborát. A szenátor nem Tőkés-támogatóként van elkönyvelve – mondta Toró – hozzátéve, a függetlenként induló püspök-politikus alapvetően azok szavazatára számíthat, akik elismerik érdemeit, illetve azokéra, akik nem értenek egyet az RMDSZ politikájával. Nem valószínű, hogy Sógor indulásával megváltoznának az erőviszonyok – sommázott.

– Nem Tőkés jachtjának a vitorlájából akarom kifogni a szelet, hanem az RMDSZ hajóját szeretném erősíteni – fogalmazott a Transindex kérdésére Sógor Csaba. A politikus kifejtette még, nem szándékszik Tőkés támogatóit elcsábítani: ehelyett azokat szeretné elvinni szavazni, akik csalódtak az RMDSZ-ben. „Erősíteném az RMDSZ-t, hogy a jövőben egyenlő félként tárgyalhasson az ellenzékével” – mondta.

„Ha Sógor Csaba ehhez a táborhoz tartozik, akkor visszalép a listáról” - kommentálja a helyzetet Bagoly Zsolt, az püspök-politikus indulását támogató Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) alelnöke, hozzátéve, hogy Sógor mindig


„hídként” működött

a két tábor között. Bagoly szerint ezzel a döntéssel egyértelmű az RMDSZ azon szándéka, hogy „kihúzzák az ellenzék méregfogát”. Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy nyilatkozott, Sógor indulása semmit nem változtat a helyzeten: szervezete továbbra is támogatja Tőkés László független jelöltet.

Sándor Kriszta, Tőkést támogató másik szervezet, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke szerint sem változik semmi Sógor indulásával. Elmondta, az lenne a célszerű, ha a szenátor visszalépne, arra kérve az RMDSZ-t, hogy támogassa Tőkést.

„Megpróbálunk Tőkés László mellett, és lehetőleg senki ellen kampányolni” – válaszolt a MIT-elnök, amikor azt firtattuk, hogy kampány szempontjából mit jelentene számukra az, hogy az RMDSZ-jelöltek közt az ellenzéki oldalhoz közelálló személy van. A független jelöltet támogató hatodik szervezet, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökét, Szász Jenőt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS