2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: Bukarest kezd megbarátkozni a decentralizációval

S. Z. 2007. szeptember 24. 09:26, utolsó frissítés: 2007. szeptember 23. 23:00

Székelyföld #b#sajátos autonómiáját#/b# szorgalmazná az RMDSZ az EP-ben. Ezen kívül uniós támogatások megpályázása volt a téma az RMDSZ-féle Országos Önkormányzati Konferencián.

Új honfoglalás előtt állunk: el kell foglalnunk Európát – jelentette ki Markó Béla szombaton, az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciáján. Az RMDSZ-elnök kampánybeszédnek is beillő felszólalása az európai uniós lehetőségekről szólt – többek közt figyelmeztetett, hogy téves az a vélekedés, miszerint a magyarságnak erős önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti képviselet nélkül is jár brüsszeli támogatás.

Azt meg is kell szerezni, ezt pedig lehetetlen elérni anélkül, hogy a magyar képviselők jelen ne lennének Brüsszelben – mondta. Beszédében az elnök csak érintőlegesen tett említést a várható választási versenyről. Hangsúlyozta, most sem magyar-magyar, hanem magyar-román verseny van – azzal lehet bebizonyítani, hogy Románia nem nemzetállam, hogy


nemcsak románok, hanem magyarok is

képviselik az országot. Azért is fontos a brüsszeli jelenlét – így Markó –, mert ugyan a következő általános EP-választásokig már csak alig másfél éves mandátumra számíthatnak a most bejutó képviselők, de ebben az időszakban dőlnek el fontos költségvetési, illetve kisebbségpolitikai kérdések.

Az EU egyre nagyobb szerepet vállal a koszovói rendezésben, és ha a tartomány nem is szolgálhat analógiaként az erdélyi magyarság autonómiatörekvései számára, de mindenképpen precedenst teremt. Európa lassan elismeri, hogy sajátos helyzetekben sajátos megoldásokra van szükség, a magyarságnak pedig ott kell lennie, hogy befolyásolni tudja ezeket a folyamatokat – mondta.

Később sajtótájékoztatón Markó kijelentette, hogy Székelyföld sajátos autonómiáját fogja szorgalmazni az RMDSZ az Európai Parlamentben. Emellett továbbra is kiemelt célként kezelik a Székelyföld fejlesztési régió megteremtését. Bemutatták a sajtónak az RMDSZ 45 nevet tartalmazó EP-jelöltlistáját; a névsort szerdán 12 órakor adják le a Központi Választási Hivatalnál.Az Országos Önkormányzati Konferenciát egyébként annak apropóján szervezték, hogy a különféle minisztériumok már felkészültek az uniós támogatások lebonyolítására,


most már az önkormányzatokon van a sor,

hogy benyújtsák pályázataikat. A mintegy 300 résztevőnek egy, az RMDSZ által eddig talán sosem használt helyszínen, a kolozsvári polgármesteri hivatal egyik előadótermében tartottak felkészítőt. Elhangzott, hogy Gheorghe Funarhoz képest Emil Boc – ha demokrata politikusként nem is kedvence az RMDSZ-nek – de mindenképp pozitív változásokat hozott a város számára.

>> Nyilatkozat az önkormányzatok új lehetőségeiről az Európai Unióban >>


Borbély László regionális fejlesztési miniszter – miután elmondta, hogy az RMDSZ által régóta szorgalmazott decentralizáció terén némi előrelépés tapasztalható Bukarestben – nagyrészt a pályázás technikai részleteit taglalta.

Szeptember 10-től már le lehet adni az infrastrukturális rehabilitációra, modernizációra vonatkozó pályázatokat és hamarosan a szociális infrastruktúra, a helyi és regionális vállalkozási szféra, valamint a turizmus fenntartható fejlesztését célzó pályázatokat is várják. Winkler Gyula távközlési miniszter


a „versenyképesség” hívószóra építette

előadását. Kiderült, az általa vezetett tárca három területen tervez beavatkozni: támogatná az információs technológia alkalmazását, a korszerű elektronikus közszolgálatások fejlesztését és hatékonyságának növelését, és az e-gazdaság fejlesztését. Novemberben megjelenik a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint az alapítványoknak, a jövő év elején, januárban-februárban pedig az önkormányzatoknak szóló kiírás.

Tőke István, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a 2007-ben induló vidékfejlesztési operatív programokról, Klárik László, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség vezérigazgatója a vidékfejlesztésről és a közösségi alapokról, Derzsi Ákos, a Munka- és Családügyi, Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára pedig a Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program célkitűzéseiről tájékoztatta a jelenlevőket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS