2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP-kampány: mi van Tőkés és az RMDSZ zsebében?

Kiss Botond István 2007. szeptember 27. 10:46, utolsó frissítés: 09:42

A két félnek ugyanaz a célcsoportja, így kérdés, mennyire tartózkodnak a negatív kampánytól. Márpedig tartózkodni fognak, állítja #b#Kelemen#/b# és #b#Szilágyi#/b#. Pénzről egyikük sem beszél.

Az előkészületekből és nyilatkozatokból világosan látszik, az EP-kampányban szembenálló felek, az RMDSZ és az egyéni jelöltként induló Tőkés László stábja egyaránt széles körű mozgósítást tervez.

Az RMDSZ képviselői a szigorú kampányfegyelem jegyében szűk körű, bizalmas információként kezelik saját kampánystratégiájukat – az eszközökről és arculati elemekről igyekeznek minél kevesebbet beszélni, illetve elkerülni a szélesebb körű nyilvánosságot.

Ami biztos, hogy a szövetség a most következő kampányban mindent be kíván vetni a siker érdekében. Ezt többek között az is jelzi, hogy jóval a kampánystart előtt megindult a Bukarestben dolgozó RMDSZ-es tisztségviselők migrációja Kolozsvárra, a szövetség kampányközpontja felé.A verseny tétjét nem pusztán Tőkés jelöltsége növeli, de a májusi népszavazási bukta is, tekintettel arra, hogy a pártnak ellensúlyoznia kell legutóbbi mozgósítási kudarcát.Kelemen Hunor szerint az RMDSZ minden olyan eszközt be kíván vetni, ami garanciát jelent arra, hogy a szervezet eljuttassa üzenetét az emberekhez. RMDSZ oldalról ez feltételezhetően door-to-door kampányt, illetve személyes találkozásokat jelent.

Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnökének beszámolója alapján az egyéni jelölt mögé felsorakozó hat szervezet, vagyis az EMNT, SZNT, MPSZ, MPE, MIT és EMI mozgósító kampányra készül. A kampányvezér megfogalmazásában az emberek várják a személyes találkozást és az erdélyi magyar politika helyreállítását. Ezért nemcsak a nagyvárosokban élő magyar lakosságot, hanem a kisebb közösségek megszólítását is céljuknak tartják. Szilágyi szerint


a falvak és kisebb települések ugyanolyan súlyozással lesznek jelen

a Tőkést képviselő szervezetek célcsoportjában. Az ellenzék üzenete a most következő választási kampányban, hogy Tőkés László az erdélyi magyarságot fogja képviselni Brüsszelben, felekezeti hovatartozástól, nemtől, kortól vagy regionális identitástól függetlenül – ecsetelt Szilágyi. Ennek az üzenetnek az eljuttatására az EMNT-alelnök szerint a püspök-politikus kampánystábja minden olyan eszközt használni fog, melyet a 21. században a politikai marketing biztosíthat egy jelölt népszerűsítésére.

Másik oldalról Kelemen Hunor az RMDSZ kampánystratégiájáról a Transindexnek elmondta: az RMDSZ az EP-kampányban az emberek problémáiról, és nem a versenytársakról fog beszélni. Szerinte a szövetség számára a választókkal való közvetlen kommunikáció a leglényegesebb.

Kérdésünkre, hogy miként boldogul a szervezet azzal a ténnyel, hogy a jelöltlistája második helyén álló Sógor Csaba szenátort a listavezető Frunda Györgyhöz képest jóval kevesebben ismerik, Kelemen azt válaszolta: ezt az arculati problémát meg fogja tudni oldani az RMDSZ. Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, a szövetség az első öt jelöltjét – Frunda Györgyöt, Sógor Csabát, Winkler Gyulát, Bíró Rozáliát és Korodi Attilát – párhuzamosan kívánja szerepeltetni a kampányban. Erre részben a kültéri megjelenítést – vagyis hagyományos kampányeszközöket azaz plakátok, banner, ragtapaszok, matricák – használnak, de élő kampányban is szerepeltetni fogják mindegyik jelöltet.

Kelemen válaszától függetlenül az RMDSZ helyzetét valamelyest megnehezíti, hogy

Sógort korábban nem övezte nagyobb médianyilvánosság,

ezért kevésbé is ismert a romániai magyar választók körében, következésképpen az RMDSZ-nek kihívást jelenthet a kampány során Sógort Frundával egyenrangúan szerepeltetni. A jelöltlista első helyén álló Frundát azért is könnyebb népszerűsíteni, mert eddig is az RMDSZ fő médiaszereplője volt, emellett kétszeres elnökjelölt, továbbá nemcsak a magyar választópolgárok, de a román lakosság körében is jól ismert politikus.

Szlogenekről egyik fél sem beszélt a megkérdezettek közül. Az RMDSZ-nek, ha már kidolgozott szlogenjei vannak, feltehetően nem akarja lelőni a poént – Tőkés kampányfőnöke erről úgy nyilatkozott: mindent a maga idejében.

Az EP-választási kampány egyik legfontosabb eleméről, a költségvetésről, a felek ugyancsak részleges választ adtak. Kelemen jelezte, akkor kíván beszélni erről, mikor a pártfinanszírozásra vonatkozó cikkelyek értelmében november 25-ig, azaz az EP-választás időpontjáig, az RMDSZ nyilvánosságra hozza kampányáról szóló pénzügyi jelentését. Elmondta, ahogyan eddig, elsősorban adományokból áll össze a költségvetési keret.

Szilágyi Zsolt szerint a Tőkés-stáb legfőbb problémája éppen a költségvetés, ugyanis ennél a fejezetnél állnak a legrosszabbul. A tavaszi előkampánynak számító aláírásgyűjtés során főként egyéni adományokból finanszírozták a kampányt – most sem lesz ez másképp – jegyezte meg a püspök-politikus fő tanácsadója. A kampány költségvetése apropóján Szilágyi utalt arra, a választási törvény nem biztosít egyenlő lehetőségeket pártok/szervezetek valamint egyéni jelöltek kampányainak pénzelésére.

A negatív kampányról Kelemen kifejtette, az RMDSZ semmilyen ellenjelölt vagy más párt ellen nem fog negatív kampányt folytatni, a szövetség tartani fogja magát korábbi erre vonatkozó ígéretéhez.

Szilágyi erről úgy nyilatkozott, hajlandók betartani a legutóbbi Markó-Tőkés találkozón megkötött szóbeli egyezséget, nem terveznek negatív kampányt, reméli azonban, hogy az RMDSZ sem tervezi ezt. Tőkésnek ismert az álláspontja az erdélyi magyar politikáról és az RMDSZ tevékenységéről, ami egyébként az erdélyi magyarság álláspontját is tükrözi – vélte Szilágyi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS