2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népszavazást akar Gyurcsány a politika "tisztasági csomagjáról"

szerk. 2007. október 09. 13:41, utolsó frissítés: 11:11

"Tűnjenek el #b#a táskás emberek#/b# a pártok környékéről", többek közt ezt akarja megszavaztatni "az istenadta néppel" a magyar kormányfő. Ellenzék: Gyurcsány csak hisztizik.

A bejelentés

Népszavazást kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a politikai élet megtisztítását célzó, a múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan.


A tisztasági csomag

Gyurcsány október 1-jén jelentette be, hogy hét pontból álló javaslatcsomagot készít két héten belül a kormány a politikai élet megtisztítása érdekében.

Gyurcsány bejelenti az esetleges népszavazást az országgyűlésben (fotó: Barakonyi Szabolcs, Index.hu)Gyurcsány bejelenti az esetleges népszavazást az országgyűlésben (fotó: Barakonyi Szabolcs, Index.hu)


A kormányfő akkor azt mondta: új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét", nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek.

Ezenfelül szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét – vagyis nem lehetnének polgármesterek egyben képviselők is, ahogy most, két helyről véve fel költségtérítést –, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmeket akarnak.


A napirend előtti felszólalás

A kormányfő hétfőn a parlamentben napirend előtt azt mondta: "Felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért".

Gyurcsány Ferenc kiemelte: tudja, elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az "utolérheti" a már napirenden lévő, többek közt a kórházi vizitdíjról és a tandíjról szóló, ellenzéki népszavazási kérdéseket.

A miniszterelnök szerint ha az országgyűlésben mégis megállapodás születik a pártok között, a képviselőknek lehetőségük lesz a korábban kezdeményezett népszavazást visszavonni.


Ne legyen dupla népszavazás

A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem akar két népszavazást, nem akarja, hogy ennek költségei újabb terhet jelentsenek.

"Magyarországnak ezekre a változásokra van szüksége, és ha a változásokat nem akarják megtenni elegen itt a Házban, akkor megteszi, rákényszerít bennünket a nép" – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint nem arról kell népszavazást tartani, hogy a kormány kezéből megpróbálják kicsavarni a kormányzás lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában azt mondta: azokat a kérdéseket, amelyekhez elegendő 50 százalék plusz egy szavazat, hezitálás nélkül el fogják dönteni, nem engedik, hogy hosszú hónapokig tartó vitába fulladjanak, ezért a kormány a következő napokban véglegesíti, és benyújtja ezeket a parlamentnek, valamint kezdeményezi, hogy e javaslatokat házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az országgyűlés.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a hét pont fő irányait tekintve erős a támogatás a kormánypártokon belül. A kormányfő szerint az egész magyar közélet, a tisztességes sokaság elemi érdeke, hogy tizenhét év után változtassanak a kialakult gyakorlaton, amelyet – ahogy a miniszterelnök mondta – a féligazságok, a szótlanságok és az összekacsintás jellemez.


A Zushlag-botrány

Az MSZP-elnök kormányfő a Zushlag-ügyre utalva – az egyik volt MSZP-képviselő gyakorlatilag nem működő ifjúsági szervezetekkel pályázva akasztott le 65 millió forintot – azt mondta: amikor gyanúba és nem kizárható módon vád alá fog kerülni az szocialista párt egyik felfüggesztett tagja, "nincs ok menteni a mentehetetlent, nincs ok megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, nincs ok elfedni a bűnt, a normasértést, az erkölcstelenséget".

Úgy vélte: nem arról van szó, hogy az egész politikai élet tisztességtelen lenne, de túl sok a szabályozatlanság, a rossz kompromisszum és az ebből fakadó csapda, ami a közélet szemében szétrombolta a politikát övező közbizalom jelentős részét. A gyanú, ami most körüllengi az egész politikát, nem alakulhatott volna ki, hogyha világos, ellenőrizhető viszonyokat teremtettek volna – tette hozzá Gyurcsány.


A pártfinanszírozási trükkök ellen

A politikus hangsúlyozta: rendezni kell a párt- és kampányfinanszírozást, ami lényegesen többe fog kerülni, mint amennyi most a költségvetésben szerepel, azonban az országnak összességében mégis kevesebbe kerül majd, mert megszűnik a hivatkozás a politikusi szívességekre, eltűnnek "táskás emberek" a kacsintások, a félrenézések.

A miniszterelnök szerint ugyanez igaz a pártok ifjúsági szervezeteire és a civil szervezetekre is, amelyek egy része egyik oldalról kívánja az állam támogatását, másik oldalról viszont egyértelmű pártpolitikai munkát végez. Gyurcsány Ferenc hozzátette, muszáj ezen változtatni, így nemcsak a politikától, de az államtól is messzebb kellene vinni a civileket, ahogyan azt az SZDSZ javasolja.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában kitért arra, hogy a képviselői fizetések ügyében el kell mondani az embereknek, a parlamentben nem "olcsójánosok" ülnek. Az embereknek meg kell érteniük, hogy Magyarország törvényhozóit legalább annyira meg kell becsülni, mint egy közepes vállalat osztályvezetőjét – mondta Gyurcsány Ferenc.


Reakciók

Az MSZP szerint jó volna, ha a parlament döntene a miniszterelnök javaslatairól, amelyeket az SZDSZ is támogat, az MDF szerint viszont nem elég az Országgyűlésben vitatkozni ezekről a kérdésekről. A pártok képviselői hétfőn az Országgyűlésben beszéltek erről.

Lendvai Ildikó
, az MSZP frakcióvezetője szerint jó volna, ha nem kellene népszavazást tartani ezekről a kérdésekről, és azokat a az Országgyűlés képes lenne megoldani. Jó volna, hogy ha a parlament, azaz a népképviselet a nép nevében tudna dönteni, és nem neki kellene helyettünk dönteni - fűzte hozzá.

Az SZDSZ nevében Eörsi Mátyás frakcióvezető pártja támogatásáról biztosította a kormányfő javaslatait. "Támogatunk minden értelmes elképzelést annak érdekében, hogy nehogy azzal találkozzunk: az ország lakossága az egész politikai bagázst lesöpri a színtérről dühében, és helyettünk sokkal populistább, ha tetszik, még nálunk is rémesebb politikusokat fog behozni" – fogalmazott a liberális párt politikusa. Mint mondta, a szabad demokraták minden olyan javaslatot támogatnak, ami tiszta viszonyokat teremt a közéletben.

Az MDF képviseletében felszólaló Boross Péter azt mondta: nem elég az Országgyűlésben vitatkozni, valami több kell, egy olyan elkötelezettség, ami alapjaiban "tárná fel mindazt a szennyet, amit közös erővel ráhordtunk erre az országra az elmúlt években". A volt kormányfő egyetértett a miniszterelnöknek a polgármesterek összeférhetetlenségére vonatkozó javaslatával. Boross Péter szerint nagy hiba volt közvetlenül választhatóvá tenni a polgármesteri posztot, és az is, hogy a polgármesteri poszt mellett képviselő is lehet valaki.


Fidesz: meggyengültek Gyurcsány pozíciói

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány népszavazásról szóló bejelentése arról tanúskodik, hogy a miniszterelnök pozíciói meggyengültek, mára kimondottan gyenge miniszterelnökké vált, aki sem a saját frakciójában, sem a koalícióban nem tud rendet tartani, és valami nincs rendben a koalícióban. Navracsics Tibor erről hétfői budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Navracsics szerint a kormányfő nyilvánosan megzsarolta a koalíciós pártok képviselőit, amikor azt mondta, hogy amennyiben esetleg nem szavaznák meg az ő javaslatait, akkor népszavazás dönt majd a kérdésekről.

A miniszterelnök azt mondta a koalíciós partnereknek, hogy ne legyenek ötpárti tárgyalások, ne legyenek egyeztetések, ne törekedjenek párbeszédre, vagy elfogadják az ő elképzeléseit változtatás nélkül, vagy a népszavazás dönt - fogalmazott Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök által említett témákban két ötpárti egyeztetés is folyamatban van, így a képviselők költségtérítéséről, illetve a párt- és kampányfinanszírozásról is, vagyis van kommunikáció a pártok között, és eredmények is vannak.

A politikus úgy vélte: Gyurcsány Ferenc pozíciója olyannyira meggyengült, hogy már minden közszereplése egy-egy kommunikációs helyzet túléléséről szól, és a hétfői napirend előtti felszólalásából is az derült ki, hogy egy adott kommunikációs helyzetet akar megoldani közjogi javaslatokkal.


A hisztéria jelei?

Navracsics Tibor ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök is élt közjogi javaslatokkal, és nem sokkal utána megbukott, mint miniszterelnök. Így kiderült, hogy az akkori bejelentések a már meggyengült pozíciójú kormányfő helyzetének erősödését kívánták szolgálni.

Megjegyezte: a kormány napirend előtti felszólalása a "hisztéria jeleit hordozta magán", Gyurcsány Ferenc meglehetősen indulatosan, szenvedélyesen beszélt. "Hisztizni otthon kell" – idézte a miniszterelnököt a fideszes politikus.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője azt is mondta: utólagosan is igazolni látták Nyers Rezső értékelését, miszerint az MSZP slamasztikában van. Hozzátette: az MSZP-t Gyurcsány juttatta ide, a kormányban idestova öt éve tartó feladatvállalásaival.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva az MTI-nek azt mondta, úgy tűnik, Navracsics Tibor figyelmét elkerülte, amit Gyurcsány Ferenc a napirend előtti felszólalásában is világossá tett, vagyis az, hogy a politika az embereket érintő problémákkal foglalkozzon. A tét éppen az, hogy a politika lépjen ki a mindennapossá vált adok-kapok világából és végre kezdjen el érdemben foglalkozni azokkal a problémákkal, amelyek az embereket érintik, illetve joggal irritálják – tette hozzá a kormányszóvivő.


Hírforrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS