2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ-t lecsalózták, Tőkést ledinózták

Sipos Géza 2007. október 18. 18:06, utolsó frissítés: 18:02

A választások RMDSZ-es elcsalásától tartanak a Tőkés Lászlót pártoló EMI-aktivisták, az RMDSZ-től #b#kiszivárgott feljegyzés#/b# szerint pozitívan kell "balkáni dinoszaurusznak" beállítani az ellenfelet.

Egyik olvasónktól kaptuk a tippet, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak, mint a Tőkés László EP-indulását támogató ifjúsági szervezet október első napjaitól urnabiztosokat keres a választások tisztaságának biztosítása érdekében. Mindezt olvasónk egy, az EMI levelezőlistáján közölt maillel bizonyította, melyet negatívkampány-monitorunk részére továbbított.

A Transindex megítélése szerint a levélben megfogalmazott állítások – mivel csak egy zártkörű levelezőlista közönsége előtt hangzottak el – nem minősülnek negatívkampány-fogásnak, de ettől függetlenül érdekesek: arról szólnak, hogy egy olyan szervezet szeretne urnabiztosokat állítani az EP-választásokra, amely még semleges megfigyelőket sem delegálhatna.

A szöveg ezentúl azt illusztrálja, hogy – leegyszerűsítve – Tőkés László támogatói attól tartanak,


hogy az RMDSZ elcsalja a választásokat.

A lapunk birtokába került levél üzenete szerint azért fontos október 19-ig minél több urnabiztost beszervezni, mert elképzelhető: a szavazókörzetekben elcserélik a Tőkés Lászlóra érkezett szavazatokat az RMDSZ-listára leadottakkal.>> Negatív kampány monitorunk – sárdobálás, trállálá... >>


Az EMI-levélben ismeretetett összeesküvési elmélet alapeleme, hogy az RMDSZ kétségbeesett helyzetben van Tőkés László indulása miatt, tehát minden eszközt megkísérel bevetni a választási siker érdekében – és a felhívás arról szól, hogy a választások tisztasága érdekében ezt meg kell akadályozni.

"Az RMDSZ mindig ott csalt, ahol tudott, legutóbb például a fél temető leszavazott egy településen (...) Mozgósítsuk a barátainkat, ismerőseinket, rokonainkat stb., rengeteg ember kell (például csak Kolozs megyében van szinte 600 szavazókörzet)" – áll az EMI levelezőlistáján közölt mailben, melynek aláírója Bagoly Zsolt, a szervezet alelnöke.

A levélben foglaltak kapcsán először Soós Sándort, az EMI elnökét kérdeztük, aki kifejtette, civil szervezetek csak megfigyelőket delegálhatnak a szavazókörzetekbe – tehát urnabiztosokat nem – és csak olyan közéleti jellegű szervezetekről lehet szó, melyek alapszabályzatában szerepel, hogy a politikai élet viszonyait demokrácia elveinek érvényesülését követik figyelemmel. (Megnéztük: az EMI alapszabályzatában ilyesmi nem szerepel.)

Ezután azt kérdeztük Soóstól, hogy miért pont a szavazókörzetekben tart csalásoktól az EMI, hiszen például a 2004-es parlamenti választásokon sem a szavazatok összeszámlálásával volt gond, hanem azzal, hogy a PSD megszervezte a szavazók utaztatását a választási körzetek között.

Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az a legjobb, ha az "ember személyesen van jelen", és minden lehetőséget ki kell használni a választások tisztaságának biztosításáért. Ezért a cél az, hogy a Tőkés László mögött álló szervezetek minél több független megfigyelőt szervezzenek – bár ők nem szólhatnak bele semmibe, ami a szavazókörben a vokscédulákkal vagy a jegyzőkönyvek összeállítása során történik; kizárólag a sajtó


és a nyilvánosság nyomásgyakorlását használhatja fel.

A levelezőlistáról kiszivárogtatott levél kapcsán felhívtuk Szilágyi Zsolt volt RMDSZ-képviselőt, Tőkés László kampányfőnökét is, aki azzal érvelt: ő úgy érzékeli, a választók félelme a voksolási csalásoktól nem irracionális. Példaként egy múlt csütörtöki (október 11.) gyergyószentmiklósi politikai fórumon tapasztaltakat említette. Mint arról Szilágyi lapunknak beszámolt, a gyűlésen jelenlevők közül sokan felszólaltak azért, mert választási csalásról tartanak.

Az ott elmondottakra válaszul Petres Sándor, a megyei tanács RMDSZ-es alelnöke a nyilvánosság előtt vállalt garanciát arra, hogy az RMDSZ semmi ilyesmire – azaz szervezett választási csalásra – nem készül Hargita megyében, és a fő szempont korrektül megtartani a választásokat. "Erre a teremben


nagy pfújolás és füttykoncert következett"

– számolt be a történtekről Szilágyi. A kampányfőnök lapunknak azt nyilatkozta, hogy egy szóval sem állítja, hogy a választási ellenfél ilyesmire készülne, de az tény, hogy más megyéből eddig nem hangzott el ilyen nyilvános felelősségvállalás a voksolás tisztaságának betartása érdekében.

"Mi az összes legális eszközt meg fogjuk ragadni a korrektség biztosítására" – mondja lapunknak a kampányfőnök, akinek a legfőbb kifogása az, hogy a választási törvény diszkriminatív módon nem teszi lehetővé a független jelöltnek az urnabiztos-állítást a szavazókörzetekben.


"A törvény sérelmes voltát már jeleztük Băsescu államfőnek levélben, illetve még júliusban felhívtuk rá Hans-Georg Pöttering, az Európai Parlament elnökének figyelmét Brüsszelben. Reméljük, hogy az EP is minél nagyobb számban küld megfigyelőket a választásokra, mert szégyen volna, ha Románia egy megkérdőjelezhető hitelességű választással debütálna az EP-ben" – magyarázza Szilágyi.


A nap másik kiszivárogtatós története

a Krónika érdeme: a napilap október 18-i számában Ifjú profik és őskövületek címmel ismerteti azt az RMDSZ kampánystábja köréből származó, bizalmas kampányterv-javaslatot, mely a szerkesztőség birtokába került.

Az ismertető szerint az RMDSZ-nek burkolt vagy éles stílusban, mindenképp kontrasztos kommunikációra kell törekednie a kampány során.

"A jelöltek szintjén az hangoztatható, hogy az RMDSZ-listán »fiatal, dinamikus, európai csapat« szerepel, az ellenzék jelöltje viszont »kiöregedett, tradicionalista, balkáni egyén«. Utóbbi kampányeszközei »poros szlogenek«, míg az RMDSZ-éi »igényes, profi marketingeszközök«.

A legnagyobb kontrasztot az üzenetközvetítők szintjén javasolja a szerző. Eszerint az RMDSZ üzenetközvetítői »fiatal, szakmailag felkészült, hozzáértő, a változást, az Új Szövetséget megtestesítő politikusok«, akikkel szemben »kibukott, újramelegített közéleti emberek, az Ószövetség dinoszauruszai« sorakoznak fel" – idéz a Krónika a kiszivárogtatott dokumentumból, melynek címe: Előkészítő feljegyzés az RMDSZ EP-választási kampánystratégiájához, és szerzője Porcsalmi Bálint.


Az elképzelés szerint

az RMDSZ kampányüzeneteinek egységesnek kell lenniük az eldugott falvakban szórólapokat osztó önkéntesektől el egészen a szövetségi elnök, azaz Markó Béla megszólalásaiig. A kampányt a fent jellemzett kontraszt ellenére pozitívnak szánja a dokumentum.

A beterjesztő szerint a pozitív üzenetekkel jobban fogják bírni az iramot, mint az ellenjelölt, akinek „aligha lesz pozitív, konstruktív, távlati, európai üzenete” – áll a Krónika összefoglalójában. Az ok: a feljegyzés szerzője úgy kalkulál, hogy "Tőkés László nem fog tudni kilépni az RMDSZ-szel szemben álló örök lázadó szerepből, de két hónapon keresztül nem tudja csak az RMDSZ-t ócsárolni. Ha a szövetség válasz nélkül hagyja bírálatait, változtatásra kényszerül".

A Kolozsváron szerkesztett napilap összefoglalója hangsúlyozottan hivatkozik arra, hogy a kiszivárgott dokumentum legfontosabb információja, hogy az RMDSZ már a szeptember 6-i Markó-Tőkés csúcstalálkozó előtt arra készült, hogy Tőkés László külön indul, és már előre ehhez a sziutációhoz szabták a jövendő jelöltek időbeosztását.

"Az is meglepő, hogy a kampánykaravánokat már ekkor Markó Bélára, Frunda Györgyre és Sógor Csabára szabták, noha az utóbbi két jelöltet a Szövetségi Állandó Bizottság csak szeptember hetedikén sorolta befutónak számító helyre" – emeli ki a napilap. A kampány ideje alatt Porcsalmi amúgy


az RMDSZ köreiben a "szükségállapot" bevezetését javasolja

– a metaforán azt érti, hogy mindent, a területi szervezetek, a parlamenti és a kormányzati munkát is a kampány szempontjainak kell alárendelni.

Minderre a Krónikában megszólaló Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke azzal válaszol, hogy a dokumentum csupán a kampánystáb belső használatára szánt feljegyzés, olyan munkaanyag, ami azóta is módosult, és egyáltalán nem tekinthető az RMDSZ hivatalos kampánystratégiájának.

Az a tény, hogy már augusztus végén készültek a Markó-Tőkés tárgyalások kudarcára azzal magyarázható, hogy különféle terveket kellett előre felvázolni. "Ezt én teljesen normálisnak tartom. Van még négy-öt ilyen feljegyzés, úgyhogy lehet tovább nyomozni ezek után" – hangsúlyozza Kelemen Hunor.

Arra kérdésre, hogy a kiöregedett, balkáni dinoszauruszos szöveg miként tekinthető pozitív üzenetnek, a kampányfőnök válasza a következő: [ez] "Természetesen [nem negatív kampányolás]. Nem támad senkit. Ha nekem ír egy munkatársam egy feljegyzést, de nem aszerint dolgozunk, akkor nincsen ebben semmi rossz.

A kontrasztos kampány azt jelenti, hogy a Tőkés Lászlóétól jól megkülönböztethető üzenetet fogalmazunk meg. Elkülönítjük az arcunkat a független jelölt arcától. Ez csak természetes, hiszen versenyhelyzet van."

A Transindexnek Szilágyi Zsolt így reagál a kiszivárogtatott feljegyzésben foglaltakra:

"Sokatmondó ez a háttérdokumentum – ki tudja, hogy a Kelemen Hunor által említett négy-öt iratban még mi lehet, vagy mi lehetett?" – teszi fel a költői kérdést az ellenfél kampányfőnöke, akinek értelmezése szerint a feljegyzés egyértelműen a negatív kampányolás eszközeit foglalja össze. "Nem gondoltuk volna, hogy az RMDSZ tárgyalási szándéka ennyire őszintétlen volt a nyáron" – célzott a többfordulós egyeztetési folyamat kudarcára Szilágyi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS