2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kalifornia: félmillióan menekülnek a tűz elől

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2007. október 24. 12:53, utolsó frissítés: 12:31

A #b#Katrina hurrikán pusztítása óta#/b# nem volt példa hasonló méretű evakuálásra az USA történetében. Schwarzenegger #b#szövetségi segítséget#/b# kért.
120 ezer hektár – New Yorknál is nagyobb terület – vált a kaliforniai tűzvész martalékává, a Los Angelestől északra fekvő térség és a mexikói határ közelében fekvő San Diego között. Több mint félmillió embert szólítottak fel evakuálásra a leginkább sújtott San Diego megyében a vasárnap óta pusztító tűz miatt. A katasztrófának öt halálos áldozata van, több mint 40 személy, köztük 21 tűzoltó megsérült.

Erdőoltás <i>(fotó: AP)</i>Erdőoltás (fotó: AP)


Az évszakra jellemző erős szél is akadályozza őket, hogy a 19 tűzgócot felszámolják – meteorológiai előrejelzések szerint az idő szerda délutánig szeles marad. A legendásan szép kaliforniai naplementéket már csak füstszűrőn át lehet csodálni, már ha akad valaki, aki ilyenkor erre figyel.


“Olyan volt, mint az Armageddon.

Mintha vége lenne a világnak” - írta le az állapotokat egy helyszínen dolgozó tűzoltó.

Dana Perino
fehér házi szóvivő bejelentette: George Bush csütörtökön Kalifornia szövetségi államba látogat, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről, szolidaritását fejezze ki a lakosságnak és biztosítsa, hogy helyi hatóságok minden szükséges segítséget megkapjanak. A rengeteg menekültet San Diegóban, stadionokban, közösségi központokban, illetve ismerősöknél szállásolták el.

A tűz körbekerít egy egyetemet (<i>fotó: Adam Baron/BBC</i>)A tűz körbekerít egy egyetemet (fotó: Adam Baron/BBC)
Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó kérte az elnököt, minősítse a tűzvészt nagyszabású katasztrófának, ami szövetségi segítség igénybevételére jogosít fel. A kormányzó az elnökhöz intézett levelében közölte: a katasztrófa olyan súlyos, hogy a szövetségi állam és helyi hatóságok


már nem képesek egyedül megbirkózni vele.

Schawzenegger közölte: a lángot 68 ezer lakóházat fenyegetnek a szövetségi államban. Több mint hatezren küzdenek a lángokkal. Eddig 1300 ingatlan semmisült meg a tűzvészben, a kaliforniai kormányzat a kárt több százmillió dollárra becsüli.

A tűzoltók munkáját mintegy 30 repülőgép és helikopter segíti. Kanadából szerdán San Diegóba repül a világ egyik legnagyobb tűzoltó gépe: a négymotoros Martin Mars 25 másodperc alatt 27 tonna víz felvételére képes. A québeci tűzoltóság két gépe már a helyszínen dolgozik.

A lakosságot felszólították, hogy ne terhelje le a mobilhálózatot és mindenben segítse a tűzoltókat.Forrás: BBC, MTI/AFP/ITAR-TASZSZ/Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS