2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: bukaresti kampányszakértővel dolgozik Tőkés

Sipos Zoltán 2007. november 02. 17:27, utolsó frissítés: 17:22

Úgy a független jelölt kampányfőnöke, mind az érintett Ioana Lupea tagadja az értesülést. Tény, hogy az Evenimentul Zilei vezető szerkesztője szimpatizál a püspökkel.
Tőkés Lászlót bukaresti kampánytanácsadó segíti az EP-választások előtt – kering néhány napja jólértesült körökben. RMDSZ-politikusok, illetve a politikai marketing-szférában járatos, nevük elhallgatását kérő bukaresti, román szakemberek azt állítják, Ioana Lupearól, az Evenimentul Zilei napilap vezető szerkesztőjéről van szó. Az érintettek viszont tagadják, hogy szó lenne bármiféle együttműködésről.

Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában jelentette ki október 24.-én, hogy „a püspök úr bukaresti kampányszakértővel és céggel dolgozik” (a vonatkozó szöveg átirata itt olvasható, és mp3-felvétel is elérhető az interjúról).

Kelemen a Cancan című bulvárlapnak úgy nyilatkozott, hogy Tőkés kampánycsapatának a tagjai is megerősítették: Ioana Lupea nekik dolgozik.


A kampányfőnök felhívta még a figyelmet arra, hogy az újságíró Tőkést támogatja publicisztikáiban, továbbá Băsescuhoz közelálló újságírónak mondható. „Úgy hisszük,


van egy láthatatlan szál az államelnök és a Magyar Polgári Szövetség között”

– mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy a független jelölt oldalán elérhető flash-játék feltűnően hasonlít Traian Băsescu valamikori, még a 2004-es bukaresti főpolgármesteri kampány oldalán közölt paprikás játékára. Kelemen szerint a hasonlóság arra utalhat, hogy mindkét játékot ugyanaz a cég készítette.

A svájci Ringier médiakonszern tulajdonában levő Evenimentul Zilei vezető szerkesztője viszont tagadja, hogy üzleti kapcsolatban lenne Tőkés Lászlóval.

„Nincs politikai tanácsadó-cégem, és nem is szándékozom ilyen területen tevékenykedni” – mondta Lupea a Transindexnek, hozzátéve, utoljára három-négy éve látta Tőkés Lászlót, úgy, hogy a püspök meghívott volt, ő pedig a hallgatóság soraiban ült a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen a tusnádfürdői kempingben.

Szilágyi Zsolt, a független jelölt kampányfőnöke megkeresésünkre úgy reagált, hogy jót derültek, amikor értesültek Kelemen Hunor rádiós nyilatkozatáról. Bár nem tagadta, hogy személyesen ismeri a szóban forgó újságírót, hozzátette, Lupeán kívül még 400 sajtós ismerőse van.

Rágalomnak minősítette azt a feltételezést, hogy Lupea kampánytanácsadóként tevékenykedne Tőkés EP-választási kampányában, és kilátásba helyezte, hogy jogi lépéseket kezdeményeznek az RMDSZ ellen.


Mi lehet igaz, és mire nincs bizonyíték?

Egy egyszerű Google-keresés találatai alapján kijelenthető, hogy Ioana Lupea meghívott médiaszakértőként az utóbbi években rendszeresen jelen volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, tehát nem lehetnek ismeretlenek számára a Tőkés Lászlót támogató szervezetek hangadói.

Szintén Google-találatok alapján kiderül, az újságíró többször írt olyan publicisztikát, melyben pozitív szövegkörnyezetben említi Tőkést, és támadja az RMDSZ-t. Neve alatt megjelent már olyan kijelentés, miszerint a „hallatlanul népszerű” Tőkés püspök miatt az RMDSZ elveszítheti az EP-választásokat.

Cikkezett arról, hogy „a szövetségnek már nincsenek meg a politikai eszközei arra, hogy meggyőzze a magyarokat: az ő érdeküket védi”, vagy leírta azt is, hogy „a magyarság kiábrándult képviselőinek politikai és morális kvalitásaiból, így az RMDSZ diskurzusának radikalizálódása valószínűleg haszontalan”.

Tudvalevő még, hogy a napilap, melynek markáns újságírói közé tartozik, „Băsescu-párti” – Lupea maga pedig azon értelmiségiek közé tartozik, akik a Victoria palota-Cotroceni cívódások során


rendszeresen az államelnök mellé álltak.

Román kampányszakértő jelenlétére utalhat az is, hogy Tőkés diskurzusa a kampány során kevésbé volt ellenséges a román nyelvű többséggel szemben, és a román közéletben kevéssé szimpatikus autonómia-követelések is a háttérbe szorultak. Ehelyett a független jelölt vehemensen támadja az RMDSZ-t, és ennek – mint tudjuk – határozottan örül Băsescu, aki maga is beszól az RMDSZ-nek, ha teheti.

RMDSZ-es körökből úgy tudjuk, Tőkés kampánystábja legalább egy ízben román nyelven egyeztetett telefonon egy, a televíziós műsoridőkről szóló tárgyalás ideje alatt. Ez az információ természetesen nem jelenti azt, hogy épp az Evenimentul Zilei vezető szerkesztőjével beszéltek. Az információ hitelességét gyengíti, hogy nem sikerült Ioana Lupea


nevét semmilyen vállalkozáshoz kötnünk.

Arról sem tudunk, hogy az újságírónő bármikor is kampánytanácsadóként működött volna.

Többször is elhangzott, hogy Tőkésék kampánybüdzséje nem túl nagy és nagyrészt adományokból áll össze; emiatt felmerülhet, hogy még egy olyan, a politikai marketing területén ismeretlennek számító tanácsadócéget sem tudnának megfizetni, mint amilyen Ioana Lupeaé lehet (persze amennyiben létezik ilyen).

A szolgáltatásoktól függően néhány ezer eurótól néhány tízezer euróig terjedhet a tanácsadás ára, ha nem túl neves szakértőről van szó – tartják kampányszakértők. Persze az is elképzelhető, hogy ha fiatal, piacra épp betörni készülő cégről van szó, akkor az ingyen (mondjuk referenciamunkaként) is elvállalja a tanácsadást.

Felmerül még a kérdés, hogy önmagában miért lenne rossz az, ha valamely jelölt kampánytanácsadóhoz fordul; valószínűleg a feltételezett tanácsadó bukaresti mivolta, illetve Băsescu-közelisége miatt kapott gellert az ügy. Ez újabb bizonyítéka lehetne annak, hogy az államelnök, illetve holdudvara azon munkálkodik, hogy az RMDSZ-t minél inkább megszorongassa, és ha lehetséges, kiszorítsa a hazai politikai porondról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS