2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román bloggerek a Mailat-botrányról

válogatta: Mezei Nelli 2007. november 08. 09:18, utolsó frissítés: 2007. november 07. 21:15

"A vicc az egészben az, hogy Mailat az Európai Állampolgár. Mivel Románia belépett az unióba, megszűnt az #i#eject#/i# opció az olasz repertoárban." Románul blogolók kommentárjai a hét olasz-román botrányáról.

neneacosmos
>> nenea.wordpress.com/2007/11/07/ >>

Mailatról azt gondolom (...), hogy ártatlan az ítélet kimondásáig, tehát ebben a pillanatban ahhoz tartom magam, hogy nem ismerek senki olyan román nemzetiségű egyedet, aki híres bűntényt követett volna el a napokban Olaszországban. Nem a valóság tagadásáról, hanem az igazságügy menetéről van szó.


Mailat román állampolgár, valószínűleg cigány származású, bár a Mailat régi nemesi név Fogaras vidékéről. Biztosíthatlak benneteket, hogy én nem vagyok cigány (legalábbis azon információk alapján, amelyekkel rendelkezem), de vannak olyan fényképeim,


melyeken Mailatnál sokkal csúnyább vagyok.

Csúnya, sötétbőrű, borotválatlan: egyikből sem következik, hogy akár én, akár Mailat cigányok volnánk. Egyikünk sem szőke, na, ez legalább bizonyos. Ha beismerjük azt a tényt, hogy azon kívül, hogy kaukázusi típus, a román fiziognómiáról semmi egyéb jellemzőt nem tudunk mondani, tehát semmit, ami a faj tisztaságára utalna, semmi specifikusat, akkor mondjátok meg nekem, hogyan tudnánk a nácizmus veszélye nélkül jellemezni a cigány fiziognómiát. Honnan is tudjuk azt, hogy Mailat cigány?

ide kapcsolódik:

>> A Reggiani-gyilkosság és az elfuserált integráció >>


Másrészről King Cioabă, mint egy kisebbség képviselője, olyan adatokra hivatkozva, amik nem a fiziognómiából következnek, és mivel valószínűleg a cigányság belső vagy külső köreiből rendelkezik információkkal Mailat családjáról, hangosan és vehemensen kijelenti, hogy Mailat nem cigány, hanem korcs.Valószínűleg a cigányoknál ez súlyos dolog, tudnivaló ugyanis, hogy a cigányok valójában több törzsből, nagycsaládból tevődnek össze, tehát valójában nem egy, hanem több cigány kisebbségről beszélünk. Nem tudom, mennyire tekintik súlyosnak a törzsek közötti keveredést, de az biztos, hogy a nemcigánnyal (azaz románnal) való keveredést elutasítják. (...)

Egy Mailat nevű ember nem lehet teljesen cigány. Persze a románok rendelkeznek azzal a többségi rossz szokással, hogy mindenkit lecigányoznak, aki sok szoknyát hord, cigányként viselkedik, cigányként beszél, azokkal együtt, akik valamilyen más okból tűnnek cigánynak.


Mailatot senki sem akarja magáénak.

A vicc az egészben az, hogy Mailat európai állampolgár. Az Európai Állampolgár. Mit is mond az EU arról, hogy hogyan kell bánni egy európai állampolgárral? Hogy joga van az igazságos törvénykezéshez. És mi a valóság? Hogy azon nemzet, a külügyminisztere által, amelynek az útlevelével rendelkezik, deportáltatni szeretné (talán csak viccből, de inkább hülyeségből...), a nemzet, ahol tettét – feltételezhetőleg ő – elkövette, a média útján meglincseli. Gyakorlatilag Mailatnak kétszer veszik fejét.

Ez az egész elmélet semmire se jó. Az egyetlen biztos dolog az, hogy az olaszok olyan politikát képviselnek, amellyel az illegális munkaerőt vonzzák az országba, mert olyan nehéz hivatalos, "fehér" munkavállalói papírokhoz jutni, pontosan azért, hogy a fekete és szürke munkaerőt vonzzák az országba, azzal a fenntartott opcióval, hogy bármikor kiebrudalhatják őket, mikor megszűnik a szolgálatukra való igény, vagy mert valakinek úgy áll fel.

Így tesznek a "nagy" országok, a jó világ, a polgárok. Mivel Románia belépett az unióba, megszűnt az eject opció az olasz repertoárban. Ezzel most az olaszok visszacsinálták a gombot.


nicolescu
>> mariusnicolescu.wordpress.com/2007/11/02/ >>

Nagyon aggasztónak tartom azt az esetet, hogy egy fiatal olasz nőt megerőszakolt és meggyilkolt egy Romániából származó cigány (vigyázat, nem nevezem románnak, mert, igen, rasszista lettem).

Komolyan felmerül bennem a kérdés, hogy azok a becsületes románok, akik a tegnap lépték át Olaszország határát, hogyan érezhetik magukat. Hogyan néztek rájuk a vámosok, tudva, hogy közülünk egy minden lelkizés nélkül megkínzott egyet az övéikből. (...) Kíváncsi vagyok, vajon nemcsak cigány, hanem román bűnözők is vannak-e Olaszországban. Persze, biztos vagyok abban, hogy igen.


taraduveanu
>> taraduveanu.wordpress.com/2007/11/05/roma-nu-vrea-roma/ >>

Mi a francot tudunk mi a cigányokról? Fogalmunk sincs arról, hogy kb. 15 millióan vannak az egész világon, hogy van zászlójuk, hogy a roma szó férjet jelent, a romni pedig feleséget.

Tudjuk, hogy idegesek leszünk abban a pillanatban, amikor a számuk meghaladja a mi számunkat egy bizonyos helyen, és hogy automatikusan a zsebünkre tesszük a kezünket, mikor meglátjuk őket a metróban, hogy túl fiatalon házasodnak, hogy egyesek közülük kérgetnek, mások viszont arannyal dobálóznak jobbra-balra, hogy szeretik a csillogó dolgokat és a drága autókat, és hogy ordítanak és felemelik a szoknyájukat, ha sértve érzik magukat.

Olaszország most kiutasítást akar. Európa a múltban több romát utasított ki, minthogy tudta volna a számukat. Az első cigányellenes törvény Morvaországban született 1538-ban, és három évvel később I. Ferdinánd kiutasította az ország területéről a cigányokat a Prágában kitört tűzvészek miatt. Az augsburgi országgyűlés 1548-ban kimondta, hogy "bárki, aki megöl egy cigányt, nem vonható felelősségre tettéért".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS