2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kampányanyagok: rocker politikusok, hiányzó osztályfőnök és cujka

szerk. 2007. november 08. 19:35, utolsó frissítés: 13:53

Összegyűjtöttük a pártok #b#legmenőbb és leggagyibb#/b# EP-kampányanyagait: idén az iskolás megjelenítés a trendi, mindenhol dominál a kék. Designban az RMDSZ, szlogenben Tőkés adta fel a leckét versenytársainak.

A pártok EP kampányanyagait vizuális szempontból Balázs Áron reklámgrafikus, a GMP art directora, a muuuvi nemzetközi rövidfilm-fesztivál művészeti igazgatója kommentálta; a szlogenekről Kiss Botond István belpolitikai szerkesztőnk mond véleményt.
Balázs Áron: – Ilyen mennyiségben piros színt reklámanyagokon lassan már Kínában sem használnak. A PSD szórólapja agresszív támadás a látóidegek ellen. A borító fotói érdekesek, baloldalt egy fentről fotózott bohókás, „bizniszbe” öltözött rockzenekart látunk, míg jobboldalt aranymetszetésben egy szuperhősnő áll, akit körbevesznek a hódolói, segítői.

>> Kreatív konyha: Balázs Áron Egologo-blogja >>

Kiss Botond István: – A szociáldemokraták szlogenje "Pentru o Românie puternică şi echitabilă" (Egy erős és méltányos Romániáért) meglehetősen szürke. A társadalmi méltányosság fogalma jellemző a szociáldemokráciára, de sem ez, sem az általában vett üzenet nem tartalmaz semmiféle utalást az Európai Parlamentre.K.B.I.: – A kihajtogatható szórólap borítóján halálosan unalmas felvezető szöveg: "La 50 ani de la primul pas spre unificarea Europei, romanii îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European" (50 évvel Európa egyesítése után a románok megválasztják Európai Parlamenti képviselőiket). A szlogen sem valami ütős: Sărbătorim Europa Prin Vot! (Voksoklással ünnepeljük Európát).

Megjegyzendő, hogy a PNL egyéni jelöltjeinek kitalált szlogenek sem sikeresebbek a szórólapon szereplő jelszónál. A liberális jelölteket egyenként népszerűsítő reklámanyagokon ez áll: Eu reprezint Europa. Tu ce reprezinţi? (Én Európát képviselem, Te mit képviselsz?)

Mindeközben a szórólapon megpróbálják az Európai Unió csillagos jelképét a PNL lógójával és egy fehér Románia-kontűrrel ötvözni. Nem tudni, ez utóbbi mit akar jelenteni, esetleg a senkiföldjét?B. A.: – Végre valami formabontó: jó ötlet, de harmatgyenge megvalósítás. A logó esik le a képről, ami egyáltalán nem kívánatos a reklámgrafikában. A szöveg rendben van, de a tipográfia túlságosan egyszerű, és nem igazán talál a lent látható, Duna TV-exlogóra hasonlító hullámvonalhoz. Értékelendő viszont az alapötlet és üzenet.

K. B. I.: – A hagyományos kampányanyagoktól/szórólapoktól élesen elütő koncepció. Kár, hogy a jó szlogent – "Promovăm oamenii, produsele şi valorile Romaniei" (Románia lakosait, termékeit és értékeit népszerűsítjük) elrontja a kép, mely szeszesitalokat ábrázol. Tehát Románia egyedüli értéke az alkohol lenne?B.A.:– A PD felismerte a hibátlan receptet: kék és narancssárga. Komplementer színek, az egyik nyugtat a másik meg étvágyat gerjeszt, jól adagolva még esztétikus is. A tipográfia szolid, jól olvasható, mégsem hivalkodó. Az iskola itt is visszatérő motívum.
B.A.:– A belső oldalon folytatódik a vizuális megvezetés. Barna, illetve föld árnyalatú színek, amelyek biztonságot, stabilitást sugároznak. Az iskola, osztály, tanulók körül forgó ötletek egyedül itt vannak tudatosan kihasználva, ezt alátámasztják a „head” (szlogen) meg a „copy” (reklámgyártó szlengben a magyarázó szövegeket jelöli) is. Legalább kommunikál az olvasóval.

K.B.I.:– Nevetséges, hogy a PD pannóján az osztályfőnöknek helyét az államfő fotójának hagyták üresen, aki éppen a "népszavazással van elfoglalva". Nemhogy a párt üléseiről, de még a kampányanyagairól sem hiányozhat Traian Băsescu. Kérdés, hogy nélküle hogyan boldogulnának a kampányban? A PD osztályfőnökös-államfős utalása különben az alkotmányos előírásokat sem tartja tiszteletben, hiszen az alaptörvény kimondja: az államfő pártok felett álló személyiség, ez azt is jelenti egyetlen pártnak sem kampányolhat. Persze ezt a demokraták is tudják, épp emiatt sem a neve, sem pedig a képe nem jelenik meg a „tablón” - csak épp egyértelműen utalnak rá.


K.B.I.: – A Konzervatív Párt kampányanyaga leginkább a liberálisok tájékoztató jellegű szórólapjához hasonlít. Pozitívum, hogy a széthajtogatható reklámanyag borítóján egyből szembeszökik a párt 10 pontba tömörített választási ígérete, nyugdíj- és fizetésemelés, illetve az alapélelmiszerek áruforgalmi adójának az eltörlése. Emellett a jelöltek sem ismeretlen személyiségek – Mihai Leu ex-boxbajnok (fotón jobbra) valószínűleg mindenkinek kiüti a szemét.


K.B.I.: – És íme egy pragmatikus, szájbarágós szórólap: az EP-szavazólap élethű másolata. Egyenesen szuggerálja a választóknak, hogy a Konzervatív Pártra adják voksaikat. Azt is megmondják, hogy sorsolás nyomán a párt a szavazólap melyik oldalán és hányadik kockájában szerepel. Ide tessék nyomni a pecsétet!B.A.: – A PRM anyagán a hideg színek dominálnak. Kicsit kellemesebb tipográfia, tetszetős pártcímer, a jobb oldalon levő ITS logó ugyan hasonlít sokmindenre, de ennek ellenére egészen tűrhető munka. Sajnos nem így van ez a layouttal, amely leginkább egy iskolai tablóra emlékeztet. Ellógtak volna a tanulók, hogy a tablón csak az osztályfőnök és két tanuló maradt?

K.B.I.: – A szlogen olyan, mintha jobb híján nyomták volna a szórólapra: Identitate, Tradiţie, Suverenitate (Nemzeti identitás, Hagyomány, Állami függetlenség). Azt érteni lehet belőle, hogy a címszavak illeszkednek a PRM doktrínájába, de nehezebben érthető belőle, mik a jelöltek konkrét tervei az EP-ben.B.A.: – Hideg színek, első látásra mentolosrágó-csomagolásra emlékeztető plakát vagy szórólap. Esetlenül választott tipográfia (magyarán az első betűtípust használták, ami a számítógépen az orruk elé került). A szórólapon emellett Dávid-csillagra emlékeztető párt logó szerepel...

Mindezt megkoronázza egy többszörösen levágott kezű Gigi Becali, aki az „első képem az iskolában” című pózba állt (ült) be. Nem túl bizalomgerjesztő.
B.A.: – Jó fontok, tűrhető grafika, leszámítva azt, hogy túl erős a kép jobb alsó sarka. Értelmesebb lett volna kihagyni a szlogent tartalmazó zöld szalagot. Az összkép sajnos gyengére sikerült. Négy elszánt egyedet látunk, akik gyanúsan néznek előre... semmi interakcióm nincs velük.

Középen meg a néni az érdekes színfolt a zord férfiak között. Viszont az a masszív tesztoszteron meg vadmagyar elszántság, ami róluk sugárzik, nem túl bizalomgerjesztő. Egy ügyesebb art direction-nal ezt ki lehetett volna küszöbölni.K.B.I.: – Az RMDSZ román nyelvű kampányanyaga plakát és szórólap is egyben. Az "Împreună în Europa" (Együtt Európában) szlogen kissé erőltetettként hat, de a román szavazók valószínűleg nem örültek volna jobban az Új honfoglalás pontos, szó szerinti fordításának.B.A.: – Jó kompozíció, letisztult lenne, ha nem „dobták volna meg” az „új honfoglalás” szalaggal... Ez teljesen lerontja a cuccot, olcsó trükk arra, hogy kikerüljük egy tűrhető betűtípus kiválasztását. És ez a font ez esetben furcsamód szalag nélkül is elég lenne. A logót nem érdemes kommentálni, mivel évek óta ezt alkalmazzák, ellenben a képen nincs biztonságban – félő, hogy lehull róla.


Frunda feje ráadásul el van vágva!

Azt a hatást keltheti, hogy, ha fejetlenül is, de megyünk Európába. Ez nem jelenti azt, hogy fotómontázsban a fej nem vágható el, de nem ezen a helyen és nem így. Vágást két esetben használ az ember: ha a néző figyelmét az arcra, szemre akarja koncentrálni, vagy ha hibát kell kiküszöbölnie a fotón. Ha minden kötél szakad, a designerek a fejet úgy vágják, hogy az az arc előnyére és ne hátrányára váljék.

K.B.I.: – A kézjegy jó ötlet. Pozitívum, hogy a lap bal felső sarkában megjelenik a párt kampányhonlapjának URL-je is.B.A.: – A képen egy szimpatikus bácsi: első ránézésre ez jut róla eszembe. A választási plakát kimondottan hasonlít a Frunda György, illetve Sógor Csaba egyszemélyes választási plakátjára – megtörténhet, hogy valaki lenyúlta a másik koncepcióját. Ez a plakát egyébként úgy jó ahogy van. Ugyan a


Tőkés haja is kilóg a képből,

de szerencsésebb a kompozíció, és van fény a szemében, amitől értelem sugározik az arcról. Ettől lesz mondanivalója. Enyhén zavaróak a háttér kék árnyalatai, mégsincsenek eltúlozva. A tipográfia átlagos: kiegyensúlyozottságot, biztonságot sugároz, mellőz minden extravaganciát. A PD kampánya mellett ez a másik munka, ami tudatos kampánystratégiáról árulkodik...

K.B.I.: – Érdemes odafigyelni a szlogenre: Unió, Erdéllyel!. Talán az EP-kampány legeltaláltabb jelszava, többféleképpen értelmezhető, történelmi utalásokat rejt magában (Magyarország uniója Erdéllyel, az 1848-as 12 pont utolsó célkitűzése). A két szó akár fel is cserélhető: Erdéllyel, Unió, ergo egyenrangú partnerként, nem pedig alárendelt státusban szándékszik képviseli az erdélyi magyarokat az EP-ben az egyéni jelölt.

Komoly probléma viszont, hogy Tőkés szórólapján akárcsak a liberálisok (PNL) vagy konzervatívok (PC) kampányanyagán is, európai uniós szimbólumok jelennek meg, miközben eu-s szimbólumok használatát a választási törvény tiltja. Az uniós szimbólumok használata kampányanyagokon úgy értelmezhető, hogy az Európai Unió valamelyik jelölt szövetségese az EP-választási kampányban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS