2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor: ismét tárgyalni kell az ellenzékkel EP-választások után

S. G. 2007. november 08. 15:44, utolsó frissítés: 15:18

Az is előfordulhat, hogy a bizonytalanok az RMDSZ-re és Tőkésre is pecsételnek, de ezzel együtt az EP-siker #b#nem gond#/b# az RMDSZ-nek – Sógor Csaba Temes megyében kampányol.

– Azért vállaltam el az EP-jelöltséget augusztus végén, szeptember elején, mert amikor kudarcot vallottak a tárgyalások az RMDSZ és az ellenzéke között, a felmérések azt mutatták, hogy ilyen helyzetben egyik fél sem juttatná be jelöltjeit az Európai Parlamentbe – magyarázta az újságíróknak Sógor Csaba, az RMDSZ listájának második helyezettje Temes megyei kampánykörútjának második állomásán, Temesváron.

Sógor a kilencvenes években a magyar párt és érdekvédelmi szövetség belső ellenzéke, a Reform Tömörülés platform politikusa volt; ezért is keltett megütközést ellenzéki körökben, mikor kiderült: úgy is vállalja az indulást, hogy a közvetlen konkurencia a független jelölt, Tőkés László lesz.– Orbán Viktorral is közöltem,

ne képzelje senki, hogy a tévé előtt sörözgetve fogok ülni, miközben az erdélyi magyarság saját kezűleg ássa meg a maga sírját. Úgy tudok abban segíteni, hogy ne forduljon elő, hogy nem lesz az erdélyi magyaroknak brüsszeli képviselete, ha ilyen helyzetben is a listán maradok. Mindkét tábort meg akarom szólítani – elevenítette fel döntése hátterét újságírói kérdésre Sógor.

A Hargita megyei szenátor szerint az EP-választások kapcsán "törzsi jellegű viták törtek ki a magyar közösségen belül", és ez ellen lépni kell.

Ami a két fél bejutási esélyeit illeti, Sógor azt tűzi ki célul, hogy a romániai magyarok körében több, mint 40-45 százalékos legyen a részvételi arány. A szenátor kalkulációja szerint legalább kétmillió, de inkább két és félmillió román állampolgár dolgozik külföldön vendégmunkásként, s valószínű, hogy többségük nem fog elmenni voksolni, noha jogosultak lennének választani.


Ebből kiindulva a független jelöltnek körülbelül 200 ezer, az RMDSZ-nek az 5 százalékos küszöb eléréséhez mintegy 350 ezer szavazatot kell szereznie.

– Én egymillió romániai magyar választóval számolok. Azt nézve, hogy korábban az RMDSZ listája 600 ezer szavazatot is elért, ez a választási siker nem lehet probléma számunkra. Az igaz, hogy számos választónk még nem tudja eldönteni, mitévő is legyen, és annak is fennáll a veszélye, hogy a szavazólapon mindkét félre rápecsétel, de én bízom abban, hogy a választók tájékoztatásával és az értékeket felmutató kampánnyal sikerül ezt elkerülni – mondta Sógor Csaba Temesváron, hozzátéve: – És ahogy Orbán Viktor is mondta, elvileg kétszer több szavazónk van, mint amennyi összesen szükséges.

Pozitív példaként azt emelte ki, hogy több település választott magyar polgármestert vagy magyar többségű tanácsot 2004-ben annak ellenére, hogy az adott helységben a magyarok részaránya nem éri el a népesség felét sem. Sógor abban bízik, hogy az EP-választásokon


az RMDSZ átlépi az etnikai törésvonalat.

Ide kapcsolódik, hogy a szenátor a román nyelven lefolyt tájékoztató indításaként elnézést kért a tudósítóktól azért, mert útközben a stáb kifogyott a tájékoztató füzetek román változatából, és a Temes megyei RMDSZ is mind kiosztotta a maga példányait. Pótlásként az RMDSZ választási szájtjának román nyelvű változatát ajánlotta az újságírók figyelmébe.

A szenátor a választási esélyek mérlegelésén túl arról is beszélt, hogy véleménye szerint az EP-voksolás után, lehetőleg azonnal, ismét tárgyalóasztalhoz kell ülni az RMDSZ ellenzékével. – Nem engedhetjük meg magunknak a törzsi jellegű veszekedéseket – ismételte meg Sógor Csaba, hozzátéve, hogy


az RMDSZ-ben is reformokra van szükség.


A Transindex kérdése az volt a szenátorhoz, hogy fejtse ki konkrétabban, e témában mire gondol. – Én már a múlt évben foglalkoztam ezzel az üggyel. Az RMDSZ ruháján nem elég csak kicserélni a gombokat, fazonigazítás helyett újra kell szabni a ruhát – válaszolta Sógor, azt magyarázva, hogy a szlovákiai magyarok példáját követve pártszövetségként képzeli el a jövő magyar érdekképviseletét Romániában.

Ennek egyik első lépéseként pártként jegyeztetné be újra az RMDSZ-t – fejtette ki Sógor ("így legalább kivédenénk Funar áskálódásait is", tette hozzá), mely a romániai magyarok koalíciójának lenne az egyik tagja. A pártszövetség négy irányzatot, négy mozgalmat fogna egybe: lenne egy kereszténydemokrata, egy liberális, egy szociáldemokrata, és egy polgári, nemzeti liberális ág, mondta Sógor, feltehetően a Szász Jenő-féle, az MPSZ-ből kinövő Magyar Polgári Pártra célozva.

– Vitáinkat folytassuk le a mi belső parlamentünkben, és a megszavazott, végső döntést mindenik fél tartsa tiszteletben – vázolta fel az ideális érdekképviselet működését Sógor Csaba. De akár azt is be lehetne vezetni, amit aRomániai Református Egyház gyakorol – célzott lelkészi mivoltára a szenátor – ahol ki van mondva, hogy a püspök legtöbb két mandátumot vállalhat. Ezt akár az RMDSZ elnökére is alkalmazni lehetne – villantotta fel reformelképzeléseit Sógor Csaba Temesváron.Ami a pártokat és ideológiákat illeti,

Sógor szerint az Európai Parlamentben nem fog különösebb gondot okozni, hogy az RMDSZ azzal a Demokrata Párttal fog egy frakcióba, a néppárti frakcióba kerülni, amely itthon ellenzékből támadja a kormányon levő magyar érdekvédelmi szövetséget. Az EP-ben dolgozó politikusok ugyanúgy az egész ország érdekeit kell képviseljék, mint itthon a szenátorok, képviselők – mondta Sógor, példaként említve a magyarországi pártok EP-frakcióinak szoros együttműködését Brüsszelben és Strasbourgban.

Mivel magyarázza azt, hogy egy másik, Európai Néppárt-tagszervezet, a Fidesz elnöke nyíltan a független jelölt Tőkés Lászlót támogatja az önök ellenében? – hangzott errefel egy újságírói kérdés.

Válaszul Sógor kifejtette: minden párt vezetősége hibázhat, és előfordul, hogy rossz tanácsadókra hallgatnak politikusok. – A Fidesz fellépése érzésem szerint magyarországi belpolitikai szempontból sem szerencsés – mondta Sógor, hozzátéve, ő a keresztény értékeket képviseli a kampányban is. Ebből meg az következik, hogy a hibákat, tévedéseket tényszerűen kell feltárni, és nem személyeskedő stílusban, ujjal mutogatni azokra a politikusokra, akik elkövették – mondta.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS