2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cél Románia Schengen-övezethez való felzárkóztatása

K.B.I - S. Z. 2007. november 13. 18:18, utolsó frissítés: 18:17

Infrastrukturális megállapodások, közlekedés és környezetvédelem a fő téma a 3. magyar-román együttes kormányülésen. A szervezés költségeire 1 millió lejt utaltak ki.
A második világháború utáni német-francia kiegyezés gyakorlata által ihletett kezdeményezés első állomása a 2005. októberében Bukarestben rendezett együttes kormányülés volt, amelyen tizenöt dokumentumot írtak alá, illetve együttműködési projektekről állapodtak meg.

A tavaly Budapesten tartott második közös tanácskozás tíz kétoldalú együttműködési megállapodást eredményezett. A legfontosabbak: egymegállós határátkelő, az észak-erdélyi autópálya összekötése a magyarországi M3-sal és a kolozsvári, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport közösen finanszírozandó felújítása (a restauráció szinte egy évvel a tavalyi egyeztetés után, idén októberben kezdődött el).

Nem léteztek olyan témák, melyek eredetileg szerepeltek volna kormányülés tématervezetében, majd lekerültek volna a napirendről. Épp ellenkezőleg, a témalista egyre gyarapodott – számolt be a Transindexnek Cseke Attila, a harmadik együttes kormányülés szervezésével megbízott államtitkár. A két kabinet közti témaegyeztetések az államtitkár szerintmár augusztus óta folynak.

A témák között idén olyan fontos infrastrukturális tervek szerepelnek, mint a Nagyvárad-Debrecen vasútvonal továbbá közös finanszírozású hidak megépítése, környezetvédelmi, munkaügyi és igazságügyi projektek. Gyakorlatilag ezek a nagy témák, melyekre rátevődnek a kulturális és tanügyi kérdések – tájékoztatott Cseke.

Ami a kulturális és oktatási projekteket illeti, megállapodás születik majd a dévai Téglás Gábor, nagyváradi Ady Endre valamint marosvásárhelyi Bolyai Farkas líceumok felújításáról. Nagykárolyon Bartók Béla, Kolozsváron Hunyadi Mátyás emlékszobát avatnak a kormányülést követően, illetve újratárgyalják a Mátyás-király szoborcsoport restaurálásának anyagi vonzatait is.

Amiben még a két kabinet biztosan megegyezik, az a Budapest-Bukarest gyorsforgalmi vasút megépítése. Egyetértenek majd a felek a határmenti megyék közös projektjei, továbbá konkrét igazságügyi, munkaügyi együttműködések tekintetében. Emellett fajsúlyos téma


Románia Schengen-övezethez való felzárkóztatása,

ennek érdekében a magyar kabinet megosztja Schengen-tagságának tapasztalatait a Tăriceanu-kormánnyal. Tárgyalnak még a Sapientia EMTE támogatási-rendszeréről – ez a téma az előző két kormányülésen is felvetődött, 2005 óta (Bukarestben tartott első kormányülés) pedig mindkét fél megerősítette azt a szándékát, hogy a tanintézmény akkreditálása után közös támogatást nyújtanak a Sapientia Tudományegyetemnek.

A kabinet az eseményre 1 millió lejt utalt ki a szervezéssel foglalkozó kormányfőtitkárságnak (SGG), ezt az összeget nyilván nem költötték el teljes egészében, a pontos költségvetési adatokat azonban csak a kormányülés végén közlik – mondta Cseke.

Az első ízben 2005 októberében, Bukarestben tartott közös kormányülés alkalmával a kormányfőtitkárságnak 550 ezer lejt utaltak szervezési költségek jogcímén, azonban ezek ennél kisebbek lévén majdnem 200 ezer lejt visszautaltak az állami költségvetésbe – számolt be az RMDSZ tisztségviselője. Cseke Attila elmondta: az eredetileg kiutalt összegbe nem tartozik bele


a biztonsági intézkedésekre szánt költség,

mivel az erre szánt összeget a kormányőrség (SPP) kezeli. Tudni lehet viszont, hogy a kétoldalú diplomáciai csúcs során szigorú biztonsági intézkedések lesznek foganatosítva a kormányülés alatt.

Több, mint 300 rendőr és csendőr biztosítja majd az esemény zavartalan lebonyolítását – közölték a helyi rendfenntartó erők vezetői. Feladatuk az lesz, hogy a helyszínen kísérjék és őrizzék a két kormány tagjait, illetve biztosítsák a közrendet az eseménynek otthont adó helyszíneken.

A tűzoltók és mentők munkáját összehangoló katasztrófaelhárító egység is készenlétben áll, összesen nyolc jármű és 50 személy lesz szolgálatban. Ezt a számot újabb 14 fővel egészítik ki, ha szükséges. A tűzoltók a küldöttségek útvonalán található benzinkutakat felügyelik, akárcsak minden olyan épületet, amely helyszínként szerepel a kormányülés programjában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS