2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Expressz magyar-román kormányülés Szebenben

K. B. I. 2007. november 14. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

#b#Amiben egyetértés volt:#/b# romániai munkavállalók minden szakmában, munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon. #b#Ami vitatéma:#/b# kisebbségi jogok Magyarországon és Romániában.


Meglehetősen gyors ütemben, két óra alatt zajlott le a mai román-magyar kormányülés Nagyszebenben, Európa idei kulturális fővárosában. Az immár harmadjára megszervezett diplomáciai csúcson hagyományosan a teljes létszámban megjelenő Gyurcsány-kabinet és Tăriceanu-kormány tizenöt, zömükben infrastruktúra-és közlekedésfejlesztésről szóló megállapodást írt alá.

Ezek között a legfontosabbak a Budapest-Bukarest-Konstanca gyorsvasútvonal megépítése, valamint a magyar-román határmenti megyék közös projektlistája, mellyel európai uniós alapokat pályáznának.Kiemelt jelentőségű előrelépés,


hogy a Gyurcsány-kabinet megnyitotta a magyar munkaerőpiacot a román munkavállalók előtt. A döntés értelmében a szakképzett romániai munkavállalók nem csupán a magyarországi hiányszakmákban, hanem minden területen munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak.

A munkaerőpiac liberalizálását a Gyurcsány-kormány azzal indokolta, hogy idén jelentősen csökkent a román állampolgárok munkavállalási kedve, az intézkedés tehát nem fenyeget azzal, hogy a romániai vendégmunkások masszívan elárasztják a magyar munkaerőpiacot. A magyar hatóságok tavaly egyébként nyolcezer munkavállalási kérvényt jegyeztek román állampolgároktól – közölte a magyar fél.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a munkaerőpiac liberalizációjáról kijelentette: nem mintha Romániának jót tenne a szakképzett munkaerő kivándorlása, de üdvözli a Gyurcsány-kabinet nyitási döntését.

A kormányfő az intézkedés apropóján elmondta, az országban egyébként nagy a szakemberhiány, így nem kívánná, ha a döntés okán még többen keresnék a boldogulásukat Magyarországon. Tăriceanu hozzátette: liberális politikusként viszont alapvető jognak tartja, hogy mindenki ott keressen és kapjon munkalehetőséget, ahol kívánja.

A legérzékenyebb téma mindkét fél számára az együttes ülés során a román és magyar kisebbség közösségi jogi státusának kérdése volt.


Gyurcsány főként azt sérelmezte,


hogy az RMDSZ által kidolgozott és romániai kisebbségek jogállását szabályozó kisebbségi törvénytervezet elfogadása a legutóbbi , egy évvel ezelőtt Budapesten tartott kormányülés óta késik. Mint mondta, a Demokrata Párt (PD) – melyet a magyar kormányfő egyébként Traian Băsescu pártjaként emlegetett –, a Tăriceanu-kormányból való kilépésével nemhogy támogatta volna, de akadályozta a örvénytervezet parlamenti vitáját.

Gyurcsány Ferenc nyilatkozata vehemens a demokratapárti reakciókat váltott ki – Emil Boc PD-elnök a magyar kormányfő nyilatkozatát úgy kommentálta, a kisebbségi törvénytervezet ellentétes a hatályos alkotmánnyal, és egy esetleges alkotmánymódosítás nem valamiféle, az RMDSZ-szel vagy a magyar kormánnyal folytatott alkudozás tárgya.

Tăriceanu a kormányülésen bár a maga részéről elismerte, hogy a kormány által elfogadott kisebbségi kerettörvény elfogadását a parlamenti vita késlelteti, azt kérte a Gyurcsány-kabinettől, dolgozzon ki a magyarországi románok számára hasonló kisebbségi törvényt, melyet a kabinet az RMDSZ javaslatára a maga részéről elfogadott.

>> az előzetes: A cél Románia Schengen-övezethez való felzárkóztatása >>Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS