2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egész Európát Erdélyhez csatolták – mondta Sógor

S. Z. 2007. november 19. 10:24, utolsó frissítés: 09:58

“Névsorolvasás”, meggyőző retorikai megoldások, közfelkiáltással elfogadott kiáltvány Marosvásárhelyen. A lelátókon 2500 meghívott, Erdély minden részéből.
Vasárnap került sor Marosvásárhelyen az RMDSZ EP-választási kampányának legnagyobb – és bizonyos tekintetben leglátványosabb – rendezvényére, az Erdélyi Fórumra.

A sportcsarnokba Erdély mintegy ezer településének küldötteit hívták meg, helységük nevét tartalmazó táblával. A lelátókon 2500-3000 ember ült, majd állt fel, amikor a szervezők egyfajta „névsorolvasásba”, a jelenlevő települések neveinek a felolvasásába kezdtek. A nyomtatva meglehetősen monoton lista felolvasása a nevekben felbukkanó sokféle tájegység, kulturális hagyomány révén azonban épp ellenkező hatást keltett – jó apropót adva Markó Bélának, hogy az egységben megtalálható sokszínűség témára építse fel a beszédét.

„Együttműködés és széthúzás, autonómia és kiszolgáltatottság, magyar iskolák és román iskolák, megmaradás vagy fogyás közt lehet választani” – mondta az RMDSZ-elnök, válaszképp a független jelölt támogatói által gyakran hangoztatott kijelentésre, miszerint Tőkés indulásávalvégre választani is lehet, nem csak szavazni.

„Ugye milyen sokfélék vagyunk? Mi lenne, ha ezt a különbözőséget felmutatva ki-ki másképp keresné a boldogulást? Azért kell együtt lenni, hogy sokszínűségünket a jövőben is megőrizzük.” – így Markó a lelátók fele körbemutatva, majd a csattanó következett: „Ez nem egy párt, nem ideológia. Ez egy nép.”Egy másik névsorolvasás lesz november 25.-e után, ezúttal az Európai Parlamentben: katalánok? Jelen. Dél-tiroliak? Jelen. Korzikaiak? Jelen. Ne itthon lesütött fej legyen a válasz, amikor elkiáltják, hogy erdélyi magyarok – mondta.

Frunda György EP-listavezető Markó gondosan felépített beszédéhez képest feltűnően szűkszavú és száraz volt, nagyjából ennyiben ki is merült: az RMDSZ brüsszeli csapata készen áll, hogy elfoglalja helyét az EP-ben. Sógor Csaba, az RMDSZ EP-listájának második helyezettje viszont optimista sziporkával készült erre az alkalomra: „1918-ban Romániát csatolták Erdélyhez. Most egész Európát Erdélyhez csatolták”.


A résztvevők közfelkiáltással elfogadtak

egy 12 pontból álló kiáltványt, mely gyakorlatilag az RMDSZ eddigi – jól ismert – politikai célkitűzéseit tartalmazta: azt, hogy a romániai magyarságot ismerjék el államalkotó tényezőként, hogy kulturális és területi autonómiát élvezhessen, illetve az anyanyelvű oktatást ne korlátozzák.

Szó van még benne a gazdasági fejlszetési régiók átszervezéséről, a kisebbségek anyanyelvének helyi vagy regionális szinten hivatalos nyelvként való elismeréséről, a csángók anyanyelvű oktatásáról s misézéséről, az önálló állami magyar egyetem visszaállításáról és Erdély hátrányos helyzetnek megszüntetéséről.A dokumentum leszögezi: az RMDSZ brüsszeli küldöttei a romániai reformokért, a kisebbségi jogokért, a megfelelő autonómia-modellek romániai alkalmazásáért és a magyar nemzet határok nélküli együttlétéért fognak harcolni.

A politikai tömböt Antonio López-Isturis White, az Európai Néppárt (EPP) főtitkára zárta: a politikus kifejezte szolidaritását az RMDSZ jelöltjeivel, majd kijelentette, az RMDSZ az EPP teljes támogatását élvezi az EP-választási kampány során.

Ezután szavalatok, néptánc illetve humor következett – azonban mivel már érezhető volt, hogy a rendezvénynek „vége”, a résztvevők gúlákba rakták a tábláikat, fel-alá sétáltak, beszélgettek, illetve a szervezők által biztosított szendvicseket fogyasztották a folyosón.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS