2018. július 17. keddEndre
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leléptették az Armageddonos ügyészeket

Sipos Géza 2002. február 19. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Mindent további magyarázat nélkül menesztette az igazságügy-miniszter a főügyész két helyettesét. A valószínű ok az, hogy a hivatalnokok túl vehemensen léptek fel az Armageddon-jelentés írója és terjesztője ellen.
A két főügyész-helyettest hétfői rendeletével váltotta le Rodica Stanoiu igazságügy-miniszter, aki viszont az intézkedés okát egyelőre nem árulta el. Stanoiu egyúttal Tuculeanu helyére (ő volt a főügyész vezető helyettese) Despina Mihai-t, a bukaresti fellebbviteli bíróság vezető ügyészét nevezte ki -- tudósít a Mediafax.

Alexandru TuculeanuAlexandru Tuculeanu
A hírügynökség minisztériumi névtelen forrásai elmondták: a leváltás oka az volt, hogy Tuculeanu túlságosan nagy ügybuzgalommal nyomozott az Armageddon II-jelentés ügyében. Az e-mail-en, névtelenül szerkesztőségeknek és nagykövetségeknek január közepén szétküldött jelentés korrupcióval vádolta Adrian Nastase kormányfőt. Tuculeanu január 18-án tartóztatta le Ovidiu Iane-t, a Favorit Tech nevű számítógépes cég rendszergazdáját, akinek gépéről terjesztették a jelentést.

Ugyanekkor bocsátott ki Tuculeanu parancsot arra, hogy Mugur Ciuvica, Emil Constantinescu exelnök kabinetfőnöke 30 napig nem hagyhatja el Bukarest területét. Ciuvica-t a hatóság azzal vádolta, hogy ő állította össze a jelentés szövegét, és e-mail-ben kérte meg a terjesztésre Iane-t.

Ciuvuca később azt is tagadta, hogy értene az e-mail-ezéshez. Viszont a nyomozás később azt állította, hogy Ciuvica flopilemezen adta át Iane-nak a jelentést, de ezt az érintettek tagadták. Iane-t a főügyészség 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte, nemzetbiztonságot veszélyeztető, hamis információk terjesztésének vádjával.

A sajtó erőteljesen támadni kezdte az ügyészség és a rendőrség fellépését. Ovidiu Iane-t január 20-án szabadlábra helyezték, és a Ciuvica elleni parancsot is visszavonta az ügyészség. Az azóta eltelt szinte egy hónapben semmi további nem történt sem Iane, sem Ciuvica ügyében -- mondta el a Mediafaxnak Viorel Spinu ügyvéd.


A főügyész-helyettes régi, megbízható káder

Traian GherasimTraian Gherasim
A főügyész-helyettesek mostani leváltását Joita Tanase főügyész javasolta az igazságügy-miniszternek. Gherasim leváltása azért érdekes, mert mikor 2001 júniusában kinevezték, a bukaresti sajtó megírta róla, hogy a volt ploiesti ügyész a főügyész rokonságába tartozik. Tuculeanu sem tartozott a sajtó kedvencei közé. Több lap is fényt derített tevékenységének érdekes részeire. Eszerint a volt főügyész-helyettes 1985-ben feljelentette Gheorghe Ursu ellenzéki disszidenst, akit aztán rá egy hónapra a Securitate börtönében öltek meg -- állapítja meg az Evenimentul Zilei.

1990 júniusában Tuculeanu-nak köze volt a posztkommunista hatalom ellen a bukaresti Egyetem-téren tüntetők törvénytelen letartóztatásához. Később a sajtó azzal vádolta, hogy következetesen halogatja a vizsgálatot G. C. Paunescu üzletember ellen, akinek ellentmondásos ügyletei a nemzetgazdaságot veszélyeztették.

Adrian Nastase a múlt héten találkozott Stanoiu igazságügy-miniszterrel. A találkozón a kormányfő elismerte, a Ciuvica-Armageddon II ügyben "kissé elszaladt vele a ló." Valószínű, hogy Tuculeanu és Gherasim az Armageddon II-botrány első "oldalági áldozatai." Tuculeanu kereken egy évet, Gherasim alig egy hónapot dolgozott a főügyész helyetteseként.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS