2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés vezet – állítja egy módszertanilag gyanús felmérés

S. Z. 2007. november 20. 11:06, utolsó frissítés: 10:51

A független jelölt kampánystábja által rendelt közvélemény-kutatásról nem tudni, hogy reprezentív-e vagy sem. Az eredmények irreálisak – állítja egy szociológus.
Az erdélyi magyarok soha nem látott arányban járulnak urnához november 25.-én, és bár nagy a határozatlanok aránya, Tőkés László vezet a választási versenyben: ez annak a közvéleménykutatásnak az eredménye, amit a független jelölt kampánystábja megbízásából készített egy – közelebbről meg nem nevezett – közvéleménykutató cég.

A felmérés módszertanáról annyit lehet tudni, hogy 2007. november 8–11 között, Erdély nyolc megyéjére – Hargita, Maros, Kovászna, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros és Bihar megyére – kiterjedő 800-as, véletlenszerűen kiválasztott mintán végezték, Romtelecom telefon-előfizetéssel rendelkező, magyar nemzetiségű választópolgárok körében.


80 százalékos részvételt jósolnakAmi az eredményeket illeti, idézzük a kampánystáb Tőkésre szavaz az erdélyi magyarok többsége című közleményét: „a megkérdezettek nagy többsége (96 százalék) tud arról, hogy november 25-én európai parlamenti választásokat rendeznek Romániában, és szintén magas azok aránya is, akik elmennek szavazni (80 százalék), a válaszadók 91 százaléka tud arról, hogy Tőkés László független jelöltként indul. A kérdőívre válaszolók 33 százaléka még nem tudja, hogy kire adná szavazatát, Tőkés Lászlóra a válaszolók 37,5 százaléka, az RMDSZ-re pedig 29 százalék adná a voksát.

Hargita megyében a megkérdezettek több mint 40 százaléka szavazna Tőkés Lászlóra, míg Kovászna megyében a mintába került személyek több mint 48 százaléka tenné ugyanezt, Maros megyében 41 százalékos az arány, Kolozs megyében pedig 25 százalékos Tőkés László támogatottsága.”


Irreális eredmények, módszertani fogódzó nélkül – így a szociológusok

Mivel a kutatással kapcsolatban a közlemény sok ponton homályos, Szilágyi Zsolt kampányfőnökhöz fordultunk. Olyan, hasonló kutatások eredményeinek közzétételekor kötelezően nyilvánosságra hozandó adatokra voltunk kíváncsiak, mint például a hibaszázalék – azonban nem sikerült kapcsolatba lépnünk vele, a kampánystáb további tagjai pedig nem tudtak további részletekkel szolgálni.

Mivel a közlemény semmilyen módszerteni fogódzót nem nyújt, nehezen lehet bármit is mondani róla. Az eredmények mindenesetre irreálisak – kommentálta az egyik, neve elhallgatását kérő szociológus a közleményt. Ami a 80 százalékos részvételt illeti, a szociológus elmondta, hogy az általa ismert legutóbbi felmérések 43 százalékos részvételt valószínűsítenek az EP-választásokon, és várhatóan a magyar részvétel is 50 százalék alatt fog alakulni.


Reprezentatív vagy sem?

Egy másik szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy szakmailag úgy korrekt, ha a sajtóhírben meg van említve, milyen populációra reprezentatív a minta. Továbbá tudni kell hogy egy Romtelecom-előfizetők körében végzett felmérésben – súlyozás nélkül – a városiak kerülnek túlsúlyba, azért, mert urbánus környezetben több a földi vonal, mint vidéken. És mivel napközben, amikor a lekérdezések zajlanak, leginkább idős hölgyek tartózkodnak otthon, valószínű, hogy ők felülreprezentáltak lesznek.

További észrevétel, hogy igen nagy a határozatlanok aránya – a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy rendszerint ők azok, akik végül nem mennek el szavazni. Emiatt a közlemény címe is sántít, hiszen 37 százalékos támogatottsággal nem lehet kijelenteni, hogy Tőkésre szavaz az erdélyi magyarok többsége.

A közlemény hiányossága még, hogy nem említik a mintavételi hiba nagyságát – ez ideális esetben 800-as mintánál 4 százalék körül mozog. A név nélkül nyilatkozó szakember hozzátette még, egy magát respektáló közvéleménykutató cég mindezeket megadja – igaz, a módszertani hibákat akkor sem lehet leellenőrizni, ha egyébként a fenti adatokat korrektül megadják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS