2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Brüsszel alacsonyan van a mennyek országához képest"

S. Z. 2007. november 21. 13:59, utolsó frissítés: 13:04

Az összes európai kisebbség igényli Tőkés jelenlétét az Európai Parlamentben – hangzott el a marosvásárhelyi Ifjúsági Házban tartott fórumon.
Tudósításunk nem tartalmaz negatív kampányt. Aki az RMDSZ-fikázásra kíváncsi, kattintson a negatív kampány-blogba vezető linkekre.

A marosvásárhelyi Ifjúsági Házban november 20.-án tartott fórumon Tőkés László egykori védőügyvédjeként Kincses Előd szólalt fel először. Őt Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke követte, kijelentvén, hogy Tőkés választásokon való indulása pozitívan hatott az erdélyi magyarság mentalitására, ugyanakkor sok európai politikus igényli Tőkés jelenlétét az Európai Parlamentben.A független jelölt EP-jelenlétét nemcsak a kárpát-medencei magyarság igényli, de az összes európai kisebbség, hiszen ő az, aki végre elindíthatja az európai kisebbségvédelmi szabályozás kidolgozását - mondta, hozzátéve:


„hálát adunk Istennek,

hogy megadatott számunkra Tőkés László” – zárta a beszédét Fodor. A Szabó Csilla által előadott gitárkíséretes dal után Szász Jenő következett a pulpitusnál egy, a Fodorénál retorikailag sokkal gondosabban felépített beszéddel, majd hosszas taps kíséretében Orbán Viktor Fidesz-elnök lépett a közönség elé.

A magyarországi politikus – miután elmondta, hogy a hazai politikai és gazdasági kilátások nem túl kecsegtetőek – biztosította a jelenlevőket, hogy pártja a jövőben akár kormánypártként, akár ellenzékként a nemzet újraegyesítésének ügyét fogja képviselni. A fórumozók élénk tetszésnyilvánítása közepette kijelentette, hogy „mostantól állandóan beavatkozunk egymás ügyeibe. Nem ezt akartuk?”Ezután méltatni kezdte Tőkést beszámolva a közelmúltbeli washingtoni tapasztalatairól, ahol már hallottak a magyarságról, sőt, a székelyekről is, de egyetlen embert ismernek: Tőkés Lászlót. Kijelentette, nem azért jött hogy a püspök mellett kampányoljon – ő amellett az ügy mellett emel szót, amit képvisel. „Nem csak önöknek, a magyarországiaknak is lesz szószólója. Az egész kárpát-medencei magyarság egységét testesíti meg”. Elmondta, az Európai Parlamentben


politikus annyi mint a csillag,

emiatt meglehetősen mérsékelten figyelnek rájuk. Épp ezért egy szellemi, lelki vezetőt kell küldeni oda, aki a pártok felett áll. Felidézte Deák Ferenc közismert kalapos anekdotáját (előfordult egyszer, hogy valaki más vette fel Ferenc kalapját, „kívül a méret stimmelt, de belül nem – a fej”). Párhuzamot vonva kijelentette, „lehet hogy a két fél programja kívülről hasonló, de belülről nem.” A romániai magyarság autonómiatörekvéseiről szólva kifejtette: az önrendelkezés kell a léleknek, a kultúrának és a gazdaságnak egyaránt, hiszen megteremti a jólét lehetőségét.„Erejét, egészségét, lelkét, szívét áldozta azért, hogy mi ma itt lehessünk” – konferálta a műsorvezető Kozsik István a független jelöltet, akinek pulpitushoz vonulását hosszas, ütemes taps kísérte. Tőkés szabódni kezdett kijelentve, hogy a puritán egyháztól idegen a kampány piacos műfaja. „Az én hivatásomban az üzenet a fontos, nem a külsőség.


Brüsszel alacsonyan van a mennyek országához képest”

– mondta, majd felidézte a ’45-ös párizsi béketárgyalásokat, a Magyar Népi Szövetség kiáltványát, Észak-Erdély elcsatolását illetve Márton Áron püspök szerepét. „Most nem kell félni. Sokkal nagyobb a szabadság foka. Miért viselkedünk olyan gyáván? Nem a határmódosítást javasolom, erre van alternatíva: a három szintű autonómia – jelentette ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS