2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Brüsszel alacsonyan van a mennyek országához képest"

S. Z. 2007. november 21. 13:59, utolsó frissítés: 13:04

Az összes európai kisebbség igényli Tőkés jelenlétét az Európai Parlamentben – hangzott el a marosvásárhelyi Ifjúsági Házban tartott fórumon.
Tudósításunk nem tartalmaz negatív kampányt. Aki az RMDSZ-fikázásra kíváncsi, kattintson a negatív kampány-blogba vezető linkekre.

A marosvásárhelyi Ifjúsági Házban november 20.-án tartott fórumon Tőkés László egykori védőügyvédjeként Kincses Előd szólalt fel először. Őt Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke követte, kijelentvén, hogy Tőkés választásokon való indulása pozitívan hatott az erdélyi magyarság mentalitására, ugyanakkor sok európai politikus igényli Tőkés jelenlétét az Európai Parlamentben.

A résztvevők közül sokan az épület előtt fogadták Orbánt és TőkéstA résztvevők közül sokan az épület előtt fogadták Orbánt és Tőkést


A független jelölt EP-jelenlétét nemcsak a kárpát-medencei magyarság igényli, de az összes európai kisebbség, hiszen ő az, aki végre elindíthatja az európai kisebbségvédelmi szabályozás kidolgozását - mondta, hozzátéve:


„hálát adunk Istennek,

hogy megadatott számunkra Tőkés László” – zárta a beszédét Fodor. A Szabó Csilla által előadott gitárkíséretes dal után Szász Jenő következett a pulpitusnál egy, a Fodorénál retorikailag sokkal gondosabban felépített beszéddel, majd hosszas taps kíséretében Orbán Viktor Fidesz-elnök lépett a közönség elé.

A magyarországi politikus – miután elmondta, hogy a hazai politikai és gazdasági kilátások nem túl kecsegtetőek – biztosította a jelenlevőket, hogy pártja a jövőben akár kormánypártként, akár ellenzékként a nemzet újraegyesítésének ügyét fogja képviselni. A fórumozók élénk tetszésnyilvánítása közepette kijelentette, hogy „mostantól állandóan beavatkozunk egymás ügyeibe. Nem ezt akartuk?”

Megtelt a mintegy 450 férőhelyes Ifjúsági HázMegtelt a mintegy 450 férőhelyes Ifjúsági Ház


Ezután méltatni kezdte Tőkést beszámolva a közelmúltbeli washingtoni tapasztalatairól, ahol már hallottak a magyarságról, sőt, a székelyekről is, de egyetlen embert ismernek: Tőkés Lászlót. Kijelentette, nem azért jött hogy a püspök mellett kampányoljon – ő amellett az ügy mellett emel szót, amit képvisel. „Nem csak önöknek, a magyarországiaknak is lesz szószólója. Az egész kárpát-medencei magyarság egységét testesíti meg”. Elmondta, az Európai Parlamentben


politikus annyi mint a csillag,

emiatt meglehetősen mérsékelten figyelnek rájuk. Épp ezért egy szellemi, lelki vezetőt kell küldeni oda, aki a pártok felett áll. Felidézte Deák Ferenc közismert kalapos anekdotáját (előfordult egyszer, hogy valaki más vette fel Ferenc kalapját, „kívül a méret stimmelt, de belül nem – a fej”). Párhuzamot vonva kijelentette, „lehet hogy a két fél programja kívülről hasonló, de belülről nem.” A romániai magyarság autonómiatörekvéseiről szólva kifejtette: az önrendelkezés kell a léleknek, a kultúrának és a gazdaságnak egyaránt, hiszen megteremti a jólét lehetőségét.

Orbán Viktor, Tőkés László és Szász Jenő. Jelen volt még Fodor Imre és Toró T. Tibor - utóbbi azonban nem szólalt felOrbán Viktor, Tőkés László és Szász Jenő. Jelen volt még Fodor Imre és Toró T. Tibor - utóbbi azonban nem szólalt fel


„Erejét, egészségét, lelkét, szívét áldozta azért, hogy mi ma itt lehessünk” – konferálta a műsorvezető Kozsik István a független jelöltet, akinek pulpitushoz vonulását hosszas, ütemes taps kísérte. Tőkés szabódni kezdett kijelentve, hogy a puritán egyháztól idegen a kampány piacos műfaja. „Az én hivatásomban az üzenet a fontos, nem a külsőség.


Brüsszel alacsonyan van a mennyek országához képest”

– mondta, majd felidézte a ’45-ös párizsi béketárgyalásokat, a Magyar Népi Szövetség kiáltványát, Észak-Erdély elcsatolását illetve Márton Áron püspök szerepét. „Most nem kell félni. Sokkal nagyobb a szabadság foka. Miért viselkedünk olyan gyáván? Nem a határmódosítást javasolom, erre van alternatíva: a három szintű autonómia – jelentette ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS