2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszéken tarolt Tőkés, Hargita döntetlen, a többiek az RMDSZ-t támogatták

szerk. 2007. november 28. 09:36, utolsó frissítés: 2007. november 27. 16:58

Az #b#RMDSZ-re#/b# leadott szavazatok egynegyede jött a Székelyföldről, míg #b#Tőkés támogatói#/b#nak közel fele háromszéki és hargitai. A független jelölt románoktól is kapott párezer voksot.
A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint az RMDSZ 282 929 szavazatot kapott a november 25-i Európa Parlamenti választásokon, míg a függetlenként induló, a szavazólapon Tökés Ladislau néven szereplő Tőkés László 176 573-at.

A szervezetre és a független jelöltre a voksolók 5,52 illetve 3,44%-a szavazott – vagyis a 6,6%-os romániai magyarság jelöltjei az érvényesen leadott szavazatok 8,96%-át, 459 502 voksot gyűjtöttek be. A választáson nagyon magas, 4,59%-os volt az érvénytelen szavazatok aránya.


Nem lehet kijelenteni ugyan, hogy a magyar jelöltekre leadott szavazatok mind magyaroktól származnak, illetve azt sem, hogy a magyarok mind az RMDSZ-re vagy Tőkésre szavaztak volna – de minden bizonnyal túlnyomó többségben erről van szó.Az adatok alapján feltételezhető, hogy a romániai magyarok nagyobb számban vettek részt a szavazáson az összlakossághoz viszonyítva, de ez sem bizonyítható: nincs pontos kimutatás arról, hány magyar nemzetiségű választójoggal rendelkező állampolgára van Romániának – elképzelhető például, hogy a magyar nemzetiségűek körében magasabb a 18. életévüket betöltöttek aránya az országos átlagnál.

Tőkés a két székelyföldi megyéből szerezte szavazatai közel felét: a rá leadott voksok 46,27%-a Hargita és Kovászna megyéből származik. Az RMDSZ esetében ez az arány 24,93%. Tőkés Háromszéken szerepelt a legjobban, ahol közel 12 ezer szavazattal megelőzte az RMDSZ-t.


Hargita megyében nagyon kiegyensúlyozott volt a szavazatok megoszlása a két fél között: százezernél valamivel több szavazat mellett az RMDSZ mindössze 789 vokssal előzte meg Tőkést.


Maros megyében egyértelmű volt az RMDSZ fölénye – egyébként a szövetség ebből a megyéből kapta a legtöbb szavazatát, szám szerint 55 179-et, szemben a Tőkésre leadott 20 006 vokssal. Közösen az érvényes szavazatok 47,45%-át gyűjtötték be.


A többi magyar lakosságú megyében – Bihart leszámítva, ahol a magyar jelöltekre leadott voksok 35,58%-a jutott Tőkésnek – mindenhol legalább kétszer annyian szavaztak az RMDSZ-re, mint a független jelöltre.


Szatmár megyében a 33806 szavazat 72,95%-a az RMDSZ-nek ment, Kolozs megyében a 34381 szavazat 69,34%-a az RMDSZ-é. Szilágy megyében 21308-an szavaztak a szövetségre és Tőkésre, ebből 77% illette az RMDSZ-t.


A felsoroltakon kívül egyedül Brassó megyében haladta meg az RMDSZ-es szavazatok száma a tízezret (11192). A magyar jelöltekre leadott voksok további két megyében (Arad: 8360-2294, Máramaros: 7643-3429) lépték túl a tízezres határt.

Érdekes jelenség, hogy Tőkés az olyan megyékben, ahol nagyon kis számban vagy egyáltalán nem élnek magyarok, többnyire lekörözte az RMDSZ-t. Vaslui megyében például az RMDSZ 167, Tőkés 1000 szavazatot szerzett – ez valószínűleg részben azzal a választói magatartással magyarázható, hogy egyes választók a jelöltek személyének kilététől függetlenül az egyéni indulókkal szimpatizálnak a pártokkal szemben (az EP-választáson pedig Tőkés volt az egyetlen független jelölt). A másik lehetőség, hogy ezekben a megyékben a temesvári forradalomban játszott szerepének köszönheti a voksokat.

Tőkés összesen többezer szavazatot kapott Argeş, Bákó, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Konstanca, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vâlcea és Vrancea megyékből – itt leelőzte az RMDSZ-t, míg a szövetség Dolj, Gorj, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Olt megyékben gyűjtött több szavazatot a függetlenként induló püspöknél.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS