2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toró: rendeznem kell a viszonyom az RMDSZ-szel

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. november 28. 19:11, utolsó frissítés: 19:11

Csak az összmagyarságot érintő kérdésekben vehet részt ezután az RMDSZ frakcióülésein Toró T. Tibor. Kelemen Hunor és Márton Árpád egyetért: nincs már bizalom a képviselő iránt. Akkor #b#miért nem lép ki?#/b# – kérdeztük mi.

Megrendült a bizalma Toró T. Tiborban – fejtette ki az RMDSZ képviselőházi frakciójának tegnapi ülésén a testület több tagja, ezt azzal indokolva, hogy a képviselő az RMDSZ ellen kampányolt a választások előtt, ezzel megszegve a szervezet alapszabályzatát – számolt be a Transindexnek Márton Árpád. A frakcióvezető elmondta, az EMNT alelnöki tisztségét is betöltő képviselő az ülésen kifejtette: a frakciónak az összmagyar érdekképviseletet kell biztosítania.

Az ülésen nem született döntés Toró ügyében – számolt be Márton, hozzátéve: az ő javasalatára született egy gentlemen’s agreement, egy megállapodás, amelynek értelmében Toró nem vesz részt ezután a frakcióüléseken, csak azokban az esetekben, amikor összmagyar ügyekről tárgyalnak. Toró ezt a javaslatot elfogadta – számolt be a frakcióvezető.

Toró T. Tibor a frakcióvezetőhöz hasonlóan a gentlemen’s agreement kifejezést használta
az ülésen történt megállapodás jellemzéseként.

Elmondta: a megállapodásnak előzménye volt. Az ülés feszült hangulatban folyt le, Markó Béla a frakcióülés nyilvánossága előtt megvonta tőle a politikai bizalmat, ezt követően pedig kollégái „vérmérsékletük és frusztrációjuk szerint” hangot adtak véleményüknek.

Az üzenet az volt, hogy én jobban tenném, ha elmennék – számolt be a képviselő. Többen megvádoltak azzal, hogy a SRI-nek, Băsescunak, Tőkésnek, Orbánnak, a sajtónak és az RMDSZ összes létező ellenségének kiszivárogtatom a szervezet belső ügyeit – számolt be.

A képviselő továbbra is az RMDSZ frakció tagja, kizárására nem született javaslat, de a frakcióülés nem is dönthet ilyen ügyekben – erről csak az SZKT dönthet az Állandó Tanács javaslatára. Toró az ülésen kifejtette, hogy ez a frakció


meglátása szerint az erdélyi magyarságé.

Akik itt vannak, azokra nem csak a párttagok, hanem az erdélyi magyarság szavazott – más opció nem is volt – érvelt lapunknak. Hozzátette: a vasárnapi választások azt mutatják, hogy az RMDSZ-nek jelenleg 60%-os a támogatottsága, szemben a közel 40%-nyi másik oldallal.

„Én ezt a 40%-ot vallom magaménak, ezt szeretném képviselni. Úgy gondolom, ennek a százaléknak joga van a képviselethez. Ugyanakkor úgy látom, hogy együtt kell működnünk, sok a közös cél, közelebb vagyunk egymáshoz, mint bármelyik román párthoz” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy miért csak most, a választások után került szóba Toró ügye, Márton Árpád pontosított: ez csak részben van így, az RMDSZ elnöke – miután látta, hogy Toró az RMDSZ-Tőkés tárgyalások során valóban igyekezett elérni a kiegyezést – a kampány elején arra kérte a képviselőt, hogy ha nem tud az RMDSZ-nek kampányolni, ne kampányoljon senkinek.


Kérdésünkre a frakcióvezető kifejtette:

a következő, jövő szombati SZKT-ülésen nem szerepel külön napirendi pontként ez az ügy. „Nem a Toró ügye a téma, hanem a választási kampány kiértékelése, és a felkészülés a következő választásokra” – fogalmazott, hozzátéve: valószínűleg szóba fog kerülni a képviselő helyzete, de nem ez a legfontosabb téma.

A szövetségi képviselők tanácskozásán a következő napirendi pontok szerepelnek: az új SZKT megalakulása, az új SZKT-vezetőség megválasztása, illetve az RMDSZ választásokon való szereplése.

Az RMDSZ alapszabályzata szerint szankciókat az Állandó Tanács javaslatára hozhat az SZKT. A következő ÁT pénteken ül össze, erről Kelemen Hunor ügyvezető elnököt kérdeztük. Biztosan szóba kerül Toró T. Tibor, és valószínűleg lesznek kollégák, akik megfogalmazhatnak szankciókat, és lesznek olyanok, akik megelégednek a frakcióban született döntéssel – mondta az ügyvezető elnök. Kelemen Hunor személyes véleményét is kifejtette:


"egyértelműen nincs bizalom Toró iránt,

a frakcióüléseken már hónapok óta igyekszünk nem beszélni az RMDSZ-t érintő kérdésekről. Kollégáimat nagyon zavarta, hogy például kampányfőnökként nem mondhattam el nekik a terveinket, nem számolhattam be – és ügyvezető elnökként is ugyanez volt a helyzet.”

Kérdésünkre, hogy volt-e olyan konkrét eset, amikor a frakcióülésen elhangzott információk egyértelműen nem illetékes személyek kezébe kerültek, az ügyvezető elnök kijelentette: az évek során rengeteg olyan dolog volt, ami akár már az ülés befejezése előtt eljutott a Krónika napilaptól kezdve Szász Jenőig vagy az RMDSZ-szel szembenállókig.

"Ezért kértük arra, hogy ezután ne vegyen részt a frakcióüléseken, csak az összmagyarságot érintő kérdések megbeszélésén. Nevezhetjük ezt kiközösítésnek, de ez túl durva fogalom – egyszerűen arról van szó, hogy a frakció nem hajlandó vele dolgozni", nyilatkozta Kelemen Hunor.

Megkérdeztük Torótól, hogy miért nem lép ki a frakcióból, hogy függetlenként képviselje az általa felvállalt ügyet, ha már egyértelművé vált, hogy nem kívánnak együtt dolgozni vele. Válaszában rámutatott: az RMDSZ-szel való viszonyát egyértelműen rendeznie kell,


elsősorban a temesvári szervezetben.

Hozátette: egy RMDSZ-frakcióban valóban nincs helye, de álláspontja szerint a frakció nem az RMDSZ-é, hanem az erdélyi magyarságé, és a magyar frakciónak igenis léteznie kell.

A frakció jelenlegi összetétele nem talál azzal, amit a hétvégi választások mutattak, és a politikai elit dolga lesz, hogy megtalálja annak a módját, hogy a választók politikai opciói és a képviselet arányos legyen – fogalmazott a képviselő, aki továbbra is az egyeztetésekben látja a jövőt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS