2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: a barátságokat félretéve kell dönteni

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. november 29. 17:39, utolsó frissítés: 13:17

Három székely körzetben vert rá Tőkés az RMDSZ-re. Az ügyvezető elnök szerint nincs mit szépíteni, ez vereség, amelynek vannak felelősei. Albert Álmos ezt másképp látja. Ha személyi változás lesz, #b#belülről fog jönni#/b# – állítja.

Az RMDSZ alsó-háromszéki, felső-háromszéki és udvarhelyszéki területi szervezeteinek hatáskörében Tőkés László több szavazatot gyűjtött a hétvégi EP-választásokon, mint a szövetség. A három területi szervezeten belül a vezetőknek kell kiértékelniük saját teljesítményüket, és levonniuk a következtetéseket – nyilatkozta Márton Árpád háromszéki képviselő a Transindexnek.

Kelemen Hunor kampányfőnök szerint a három területi szervezet körzetében, ahol az RMDSZ gyengébben szerepelt, mint Tőkés László, más-más a helyzet, és


mások a vereség okai is.

Bonyolult kérdés, hogy kik a felelősek, és az eredmények nem csak az utóbbi egy hónapról vagy az utóbbi néhány hónapról szólnak – fogalmazott. Az ügyvezető elnök rámutatott: ez nem jelenti azt, hogy nem kell kivizsgálni az okokat, de a politikai felelősség nem egyértelműen csak a szervezetek vezetőire hárul.

A vereségnek vannak felelősei – és nincs mit szépíteni ezen, ez vereség – mondta a három szervezettel kapcsolatban. A vereség pedig személyi felelősséggel is jár – tette hozzá.

Az ügyvezető elnök előrevetítette: a pénteki ÁT-n a részletes eredmények ismeretében meg fog történni az elemzés, levonják a konklúziókat, és


a barátságokat félretéve

kell politikai döntéseket hozniuk. Szükség van erre ahhoz, hogy javítani lehessen az elért eredményeken – mondta.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ahol nyertek vagy nem veszítettek, ott minden rendben lenne, és ugyanakkor kifejtette meggyőződését, hogy nem hirtelen döntéseket kell hozniuk.

Az említett három területi szervezet vezetői Verestóy Attila, Baka Mátyás és Albert Álmos – utóbbit sikerült megszólaltatnunk.

A kampány alatt is sokszor elmondtam, hogy kényes kérdés előtt áll a magyarság – válaszolta Albert Álmos, az alsó-háromszéki területi szervezet elnöke kérdésünkre, hogy mivel magyarázza a vereséget.

Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy véli, a háromszéki magyaroknak a között kellett választaniuk, hogy


elégedettek-e az elmúlt két év fejlesztéseivel,

látható megvalósításaival, vagy egy olyan személyt választanak, akinek presztízse van. Úgy látszik, az emberekre még mindig hatása van az 1989 év végi eseményeknek – fűzte hozzá.

A területi szervezet elnöke szerint az eredmény azt is mutatja, hogy beérett a Háromszék napilap több mint tíz éves kampánya. Kritikán kívül semmit sem közöltek az RMDSZ-ről – mutatott rá.

Az eredményeken el kell gondolkodni, döntéseket kell hozni, ez a következő tíz napban meg fog történni – mondta Albert Álmos, aki hozzátette:


nem vereségként fogja fel

a területi szervezete hatáskörében elért eredményeket, mivel nem Háromszék versenyzett Tőkéssel. Az RMDSZ elérte a kitűzött eredményt, átlépte a bejutási küszöböt – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy az eredmény személyi változásokat fog-e eredményezni, azt válaszolta: elképzelhető, hogy lesznek személyi változások, de ez nem külső erőszak hatására fog megtörténni, hanem a területi szervezeten belüli döntés lesz.

Ezzel kapcsolatban már született egy javaslat: Dénes István, a Nemzeti Szabadelvű Kör RMDSZ-platform elnöke sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy a területi szervezet munkája nem volt hatékony, az országos karaván érkezéséig gyakorlatilag nem folyt kampány a térségben, és a negatív eredmények többek közt Albert Álmos szervezetszervezési stílusának. Dénes szerint a területi szervezet vezetőjének fel kellene ajánlania lemondását a Háromszéki Képviselők Tanácsának.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS