2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szász Jenő: nem az autonómia az MPSZ fő célkitűzése

K.B.I 2007. november 29. 15:24, utolsó frissítés: 15:15

A leendő párt elsődleges célja a választás szabadságának megteremtése – állítja az MPSZ-elnök, aki megjósolni sem tudja, mikor dönt a bíróság a bejegyzésről. Szilágyit pártlistára várja, Torót továbbra is az RMDSZ-ben látná szívesebben.

November 19-én nyújtották be a bukaresti bírósághoz a Magyar Polgári Párt pártbejegyzéséhez szükséges 25 ezer támogatói aláírást. Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke lapunknak beszámolt, ezúttal a pártbejegyzéshez szükséges minden előírásnak eleget tettek, tehát a 25 ezer aláírás a párttörvénybe foglaltak szerint állt össze, vagyis országos szinten, 18 megyéből plusz Bukarestből sikerült megyénként legalább 700 kézjegyet gyűjteni.

Az MPSZ elnöke ennek ellenére nem tudta megjósolni, hogy a bíróság mikor dönt a pártbejegyzésről, mivel az aláíráscsomagot Szász megfogalmazásában


tőlük függetlenül tologatják

az igazságszolgáltatási szerv asztalán, viszont, ha a bejegyzésig mégis beidéznék őket bármilyen értetlenkedés okán, megjelennek a bíróságon.

Szász a Transindex kérdésére tisztázta: nem igaz az állítás, miszerint a leendő párt programjában nem szerepel a székelyföldi területi autonómia igénye. Bár a pártprogramban szó szerint nem jelenik meg a székelyföldi területi autonómia, de regionalizmus, szubszidiaritás, erős önkormányzatiság címszavakkal belefoglalták a programba.

Arra a felvetésre, hogy az MPP annak ellenére nem fogalmazta meg tételesen a székelyföldi területi autonómia megvalósítását, hogy ez volt az MPSZ fő célkitűzése, Szász úgy válaszolt: nem Székelyföld területi autonómiája volt az MPSZ fő célkitűzése, hanem a “választás szabadsága”, vagyis a politikai pluralizmus megteremtése. Az MPSZ elnöke szerint erre az erdélyi magyarság körében reális igény létezik, amit visszaigazolt Tőkés László győzelme is a vásárnapi EP-választásokon.

Amennyiben valóban sikerül bejegyezni a pártot, mindenképpen számítanak Szilágyi Zsolt indulására a jövő évi parlamenti választásokon az új pártszínekben – helyezte kilátásba Szász. Arra a kérdésre, hogy Toró T. Tibor jelenlegi RMDSZ-képviselőt is felkérik-e arra, hogy MPP-listán jelöltesse magát 2008 novemberében, Szász Jenő úgy válaszolt: jobb szeretné, ha a politikussal továbbra is RMDSZ-oldalról tudnának együttműködni, de mindenképpen nyitottak arra, hogy


meghívják Torót is a pártba.


Hangsúlyozta: az együttműködés érdekében szükség van az RMDSZ-ben olyan politikusokra, mint Toró, vagy Eckstein-Kovács Péter, mivel nekik eleve az RMDSZ-en belüli és párton kívüli pluralizmus megteremtése a céljuk.

Szász megjegyezte, Markó Béla RMDSZ-elnök részéről hiba volt megvonni Torótól a politikai bizalmat, valamint a továbbiakban is szankcionálni a képviselőt, amiért Tőkés mellett foglalt állást a kampányban. Mint mondta, az EP-választásokon bebizonyosodott: Torónak, és nem Markónak van igaza, mivel a püspök-politikus mandátumot nyert. “Az RMDSZ állította azt, hogy Tőkés László nem fog bejutni az Európai Parlamentbe, ez nem így történt, tehát Markó Bélának kellene lemondania, mert tévedett” – így Szász.

A két tábor közti további együttműködésről az MPSZ-elnök lapunknak úgy nyilatkozott: határozottan támogat egy RMDSZ és ellenzéki szervezetek közti együttműködést, “de nem mindenáron és nem mindenkivel”, emellett a kiegyezésre a megfelelő időpontot is meg kell találni. Előszőr azonban az RMDSZ csúcsvezetőségének retorikát kell váltania, és korrigálnia kell az eddigi irányvonalat – szögezte le Szász Jenő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS