2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frunda helyett Winkler megy Brüsszelbe

S. Z. 2007. november 30. 21:12, utolsó frissítés: 21:06

A SZÁT 8 órás tanácskozás után nem javasolja Toró T. Tibor kizárását. Fejlemény még, hogy Verestóy Attila lemondott udvarhelyszéki RMDSZ-elnöki tisztségéről, valamint #b#informatikai miniszter kerestetik.#/b#

Nem javasolja Toró T. Tibor kizárását a Szövetség Állandó Tanácsa, ehelyett a testület előterjesztése a politikai bizalom megvonásáról fog szólni – tájékoztatott Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke a SZÁT 8 órát tartó ülése után. Ha az SZKT is rábólint, az RMDSZ ellen kampányoló EMNT-alelnök az alapszabályzat által előírt szankciók közül közepesnek mondható megrovásban részesülhet – az előírások szerint a legenyhébb a figyelmeztetés, a legsúlyosabb pedig a kizárás.

Kelemen nem részletezte, konkrétan milyen intézkedéseket jelent a politikai bizalom megvonása. Feltehetőleg arról van szó, hogy az RMDSZ képviselőházi frakcióülésein csak akkor vehet részt a politikus, ha az összmagyarságról szóló kérdést tárgyalnak. Egyébként ez a döntés már a november 27-i frakcióülésen megszületett – a SZÁT gyakorlatilag megerősítette ezt.

Korábbi anyagaink:>> Lemondott Márton Árpád az alsó-háromszéki területi RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségéről >>

>> Kelemen Hunor: a barátságokat félretéve kell dönteni >>

>> Toró: rendeznem kell a viszonyom az RMDSZ-szel >>

>> Háromszéken tarolt Tőkés, Hargita döntetlen, a többiek az RMDSZ-t támogatták >>

További fejlemény, hogy az udvarhelyszéki területi RMDSZ-szervezet vezetősége – többek közt az elnöki tisztséget betöltő Verestóy Attila szenátor – lemondott. Itt ugyanis a vasárnapi EP-választásokon a függetlenként induló Tőkés László 25 ezer szavazatot kapott, míg az RMDSZ-re csak 18 ezren voksoltak. „A felső- és alsó-háromszéki szervezetek vezetőségétől


szintén azt kérjük, hogy mondjanak le”

– nyilatkozott az ügyvezető elnök. Az összképhez hozzátartozik, hogy Márton Árpád képviselő, az alsó-háromszéki szervezet ügyvezető elnöke már beadta a lemondását.

Azonban Albert Álmos, a szervezet elnöke november 29-én úgy nyilatkozott a Transindexnek, hogy nem vereségként fogja fel a területi szervezete hatáskörében elért eredményeket, mivel nem Háromszék versenyzett Tőkéssel. Kérdésünkre, hogy az eredmény személyi változásokat fog-e eredményezni, azt válaszolta: elképzelhető, hogy lesznek személyi változások, de ez nem külső erőszak hatására fog megtörténni, hanem a területi szervezeten belüli döntés lesz.

A SZÁT mai ülésén az is eldőlt, hogy Frunda György, az EP-lista első helyezettje nem megy Brüsszelbe: a jogász-politikusnak ugyanis felajánlották az Európa Tanács jogi- és emberjogi bizottságának az elnöki tisztségét, “ez pedig


túl fontos pozíció, semhogy az RMDSZ elutasítsa.

Így nem két, hanem három politikusunk tölthet be tisztséget nemzetközi téren” – fogalmazott Kelemen. Frunda György visszalépésével a lista harmadik helyezettje, Winkler Gyula került befutó helyre – az EP-képviselői tisztség betöltésével kapcsolatos procedúra már el is kezdődött. Egyelőre nem tudni, hogy ki viszi tovább Winkler informatikai miniszteri mandátumát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS