2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SZKT: szankciók nélkül, de kemény hangnemben

Kiss Botond István 2007. december 08. 22:16, utolsó frissítés: 20:25

Biró Rozália váltotta Frundát. A legkényesebb kérdés: Tőkés fideszes támogatása az EP-kampányban. A legkiélezettebb pillanat: Toró és Frunda szóváltása. #b#Összefoglaló#/b# a marosvásárhelyi tisztújító SZKT-ról.
A megszokottnál kiélezettebb hangnemben zajlott és majdnem az esti színházelőadásba nyúlt az RMDSZ marosvásárhelyi nagyszínházban tartott, december 8-i tisztújító Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülése.

A legfelsőbb döntéshozó fórumként működő testület Frunda György korábbi képviselőtanácsi elnök helyett választott új elnököt Biró Rozália személyében, emellett a többnyire újraalakuló platformokról illetve frakciókról is szavaztak.

Ellenszavazat nélkül fogadták el továbbá a párt marosvásárhelyi kampányzáróján már ismertetett anyanyelvhasználatra és autonómia-igényekre vonatkozó 12 pontos nyilatkozatát. Döntést hozott a testület a nemrégiben megalakult Gorj megyei RMDSZ-szervezet elismeréséről is.

A tisztújítás mellett fő téma volt az EP-választási eredmények kiértékelése. Miután az Állandó Bizottság (ÁB) nem javasolta Toró T. Tibor kizárását az alakulatból – korábban úgy vetődött fel, hogy arról a szombati SZKT-nak kellene döntenie – a Temes megyei képviselő helyzete nem szerepelt a napirendi pontok között. Ennek ellenére Toró Tőkés melletti kampányszereplése visszatérő motívuma volt az ülésnek,


kemény replikákat és vehemens reakciókat idézve elő


a jelenlévők körében. Vezérmotívumként szerepelt a felszólalásokban a Fidesz és a magyarországi párt elnöke, Orbán Viktor EP-kampányszereplése is Tőkés oldalán.

Markó Béla RMDSZ-elnök kiértékelő beszédében hangsúlyozta, az RMDSZ-nek bajnokcsapatokat kellett legyőznie a november 25-i EP-választásokon, így az ellenük kampányoló Fideszt, a Demokrata Pártot (PD), a függetlenként induló Tőkés Lászlót és Traian Băsescu államfőt is egyszemélyben.

Markó a választási eredményt úgy kommentálta, hogy az RMDSZ-nek annak ellenére sikerült bejuttatnia két képviselőt a brüsszeli törvényhozásba, hogy a független jelölt kampányát magyarországi önkormányzatok, valamint cégek finanszírozták, és az anyaországi média egy szegmensének támogatását is élvezte.

A pártelnök kiértékelő beszédében leginkább azt sérelmezte, hogy az EP-választási eredmények kiértékelése nyomán kiderült, jelentős regionális és területi


különbségek fedhetőek fel az RMDSZ támogatottságában.


Érthetetlennek nevezte, hogy miközben a Maros megyei Sóvidék – amely ugyanúgy Székelyföldnek minősül – és Udvarhelyszék választói ellentétesen szavaztak, előbbi az RMDSZ-t támogatva, utóbbi pedig Tőkést.

Az elnök szerint ezen a választáson a párt újra nem tudta eljuttatni üzenetét a székelyföldi szavazókhoz. Ezt igazolta vissza – mondta Markó –, hogy Hargita és Kovászna megyéből értehetetlen módon pozitív választ adtak a Traian Băsescu az erdélyi magyar közösség szempontjából „öngyilkos választási rendszerről” kezdeményezett népszavazására.

Az RMDSZ területenként változó választási eredménye kapcsán Markó leszögezte, Udvarhelyszéken, valamint Felső- és Alsó-Háromszéken teljesen természetes a tisztújítás. Ott meg kell kérdezni a választókat, hogy milyen mértékű változást akarnak, kiket látnának szívesen a területi szervezetek élén, s


végre kell hajtani a személycseréket

– nyomatékosította. Az RMDSZ elnöke aggasztónak nevezte, hogy Tőkés László Băsescutól kért támogatást az európai néppártba (EPP) való felvételre. Még súlyosabb – vélte –, hogy miközben az RMDSZ világosan közölte az államfővel, kisebbségi nyelvtanításra vonatkozó szabályozások nélkül nem fogadja el az államfő oktatási reform-csomagját, addig Tőkés a Cotroceni-i megbeszélésen elfogadhatónak nevezte az oktatás reformját. „Ha Bukarestben és Brüsszelben kétfélét beszélünk, előbb-utóbb ki fognak szorítani a döntéshozásból” – figyelmeztetett.

A pártelnök szerint az RMDSZ nem használhat kettős nyelvezetet, vagyis egyfélét az erdélyi magyar választókkal szemben és mást Bukarestben vagy Brüsszelben. Emellett abszurd – méltatlankodott Markó –, hogy míg az RMDSZ továbbra is képviseli az autonómia-programot, addig a bejegyzésre készen álló Magyar Polgári Párt (MPP) statútumából és alapszabályából a korábban deklarált célokkal ellentétben hiányzik az autonómia-program.

Hangsúlyozta: a párbeszédet folytatni kell a teljes erdélyi magyar társadalommal, illetve tisztázni kell a magyar választók 1/3-át képező, Tőkésre voksoló szegmensével az RMDSZ-szel szembeni ellenvetéseiket. Emellett előrebocsátotta,


hajlandó tárgyalni Tőkéssel, ha változtat a hangnemén.


„Nem lehet úgy tárgyalni, hogy Tőkés poszt-kommunista szervezetnek nevezi az RMDSZ-t” – magyarázta Markó. Az MPP-vel való tárgyalásról akkor lehet szó, ha tisztázza a román pártokkal és Traian Băsescuval szembeni viszonyát – szögezte le.

A mai SZKT legkiélezettebb helyzete Toró T. Tibor és Frunda György szópárbajából kerekedett ki. Frunda felszólalása elején, bár nem ejtette ki Toró nevét, kijelentette: „aki az RMDSZ erőforrásait használta képviselőként, képviselői autóval utazgatott, közben pedig az RMDSZ ellen kampányolt, gerinctelen.” A szenátor szerint az RMDSZ az ellene kampányolókkal nemhogy most, de jóval korábban, már 2000-2004 folyamán le kellett volna számolnia, a szakadár politikusok kizárásával.

Frunda a választási eredmények apropóján kifejtette: nem ott veszített szavazatokat az RMDSZ, ahol Tőkés nyert, hanem ahol az elmúlt választások során számottevő támogatottságot élvezett az RMDSZ.

Toró felszólalásában Frunda bírálatára a következőképpen reagált: „az a Frunda adja itt a leckéket tisztességből és erkölcsből, aki megválasztása után elegánsan lelépett?!” (Frunda az ET jogi és emberjogi bizottságában elfoglalandó elnöki tisztségére hivatkozva átadta helyét az EP-lista harmadik helyén álló Winkler Gyulának. - szerk. megj.) – replikázott Toró. A képviselő szerint ezentúl tényként kell kezelni, hogy


a romániai magyar közélet plurális.

Hangsúlyozta: az RMDSZ-nek újra el kell kezdenie a szeptember 6-án abbamaradt tárgyalásokat Tőkés táborával, illetve szorgalmazta, hogy alakítsák meg az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), melyben a három EP-képviselő (Sógor Csaba, Winkler Gyula és Tőkés László) közös EP-programban egyeznek ki, s így mennek Brüsszelbe.

A temesvári képviselő felszólalására Frunda az ügyrendi szabályokat áthágva felsietett a színpadra és kijelentette: „Toró azóta beszél túl sokat, amióta az RMDSZ-ben van.” Mint mondta, nem lépett le elegánsan, mikor lemondott az EP-képviseletről, hanem eleget tett az ET elnöke felkérésének, aki a választások után telefonon közölte vele, hogy felajánlják neki az ET jogi és emberjogi bizottságának elnöki tisztségét.

Torónak tudnia kellene – jelentette ki Frunda –, hogy az ET-ben kisebbségi jogok terén sokkal többet el tud érni a magyarság, mint az Európai Parlamentben.

Eckstein-Kovács Péter felszólalásában figyelmeztetett: nem vezet eredményre, ha az RMDSZ az európai parlamentben a néppárti frakcióhoz csatlakozik, mert ott nem fog tudni megegyezni sem a Fidesszel, sem a PD-vel, sem pedig Tőkéssel, akiket a szervezet hevesen bírált. Szerinte az RMDSZ EP-képviselőinek ésszerűbb megoldás lenne a szociáldemokrata vagy a liberális platformhoz csatlakozniuk, mivel itt szövetségeseket találnának.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS