2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendeletek a lázmérő és a macskaszőrme betiltásától a dohányzási tilalomig

ep-sajtószolgálat 2007. december 21. 10:58, utolsó frissítés: 09:58

#b#Miből készüljön a vodka#/b#, szabad-e cukrozni a bort, hányszor szálltak le a CIA gépei Európában? Az Európai Parlament 2007-es döntéseiből mazsoláztunk.

Az Európai Parlament 2007-ben számos nagy jelentőségű jogalkotási folyamatban vett részt. Elfogadta az unió Alapjogi Chartáját és az EU 2008-as költségvetését. A képviselők felléptek a halálbüntetés eltörléséért, jóváhagyták a schengeni zóna kiterjesztését.

Elfogadták a levegőtisztasági irányelvet, a felszíni vizek védelméről, az árvízvédelmi együttműködésről, valamint a higany használatának visszaszorításáról szóló jogszabályokat. Ugyancsak 2007-ben félidős tisztújítás volt: Josep Borrellt Hans-Gert Pöttering váltotta a házelnöki székben. Az év elejétől váltak teljes jogú képviselőkké a korábban megfigyelői státuszban lévő bulgáriai és romániai küldöttek, az év folyamán pedig mindkét idén csatlakozott országban új EP-képviselőket választottak.


A kronológia

2007.01.16. 450 szavazattal az első fordulóban az Európai Parlament új elnökévé választották a német, néppárti Hans-Gert Pötteringet.

2007.01.31. Az EP-képviselők elítélik „Szaddám Husszein kivégzését és azt, hogy a média visszaélt felakasztásával”. Az Európai Parlament állásfoglalásban követeli a halálbüntetés eltörlését az egész világon.

2007.02.14. Több mint 1200-szor szállt le CIA-repülőgép Európában 2001 és 2005 között, és titkos fogva tartásra alkalmas létesítmények lehettek amerikai katonai bázisokon - áll a CIA állítólagos illegális európai tevékenységét vizsgáló ideiglenes EP-bizottság jelentésében, amelyet elfogadott a parlament. A szöveg elítéli bizonyos tagállamok passzivitását, és elégtelennek tartja az EU Tanács együttműködési hajlandóságát is.

2007.03.15. Brutálisan megverték januárban az oroszországi Mari Köztársaságban Galina Kozlova nemzetiségi vezetőt, folyóirat-szerkesztőt. A magyarral rokon nyelvű marik, más néven cseremiszek jogaiért már korábban is felemelte szavát az Európai Parlament. Újabb állásfoglalásában az EP szigorúan elítéli a kisebbségi vezetők, újságírók elleni támadásokat, és a megfélemlítés, megtorlás azonnali abbahagyását követelik.

2007.04.25. A folyók és az árvizek sem ismerik az országhatárokat. A 2002-es és 2005-ös európai árvizek után az Európai Bizottság javaslatára az EU-tagállamok elhatározták, fokozottabban működnek együtt az árvízkockázatok kezelésében. Az EP április 25-én második, és várhatóan utolsó olvasatban fogadta el az ezt elősegítő irányelvet. A tagállamoknak két évük van arra, hogy életbe léptessék.

2007.05.10. A 2000 óta forgalomba helyezett nehézgépjárműveket legkésőbb 2009. március 31-ig jobb kilátást biztosító visszapillantó tükrökkel kell ellátni. A teherautónként 100-150 eurós költséggel 2020-ig 1200 ember életét lehetne megmenteni.

2007.05.22. Az EP szigorítana az új, felszíni vizekkel foglalkozó irányelv-tervezetben javasolt követelményeken, ahogy tette ezt korábban a fürdővizekkel és a felszín alatti vizekkel foglalkozó jogszabályoknál is.

2007.05.22. Az ökológiai termelésről szóló rendeletjavaslat szigorú feltételekhez köti, mit szabad ökológiai terméknek nevezni. Így például az ilyen élelmiszer legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhat genetikailag módosított szervezetet (GMO).

2007.05.22. Közel kétmilliárd euróból gazdálkodhat az uniós környezetvédelmi programokat egyesítő LIFE+ a 2007-2013-as időszakban. Az EP nyomására a pénzek elköltésénél biztosítani kell a közösségi környezetvédelmi szempontok érvényesülését. Sikerült elérni a Natura 2000 természetvédelmi programra jutó források növelését is.

Az EP második olvasatban elfogadta a Tanács közös álláspontját az EU gyermekek, fiatalok és nőkkel szembeni erőszak ellen küzdő Daphne III elnevezésű programjáról.

2007.05.23. Már a nyáron csökken a mobiltelefonok külföldi használatának (barangolás vagy roaming) díja, 2009-ig pedig még tovább mérséklődik, miután az Európai Parlament megszavazta az erről szóló uniós rendeletet.

2007.06.27. Az Európai Parlamentben Hans-Gert Pöttering, az EP házelnöke és Angela Merkel német kancellár, a Tanács soros elnöke aláírta a mobiltelefonok más EU-országban történő használatát olcsóbbá tevő roaming-rendeletet.

2007.06.19. Megszavazta az EP a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről és címkézéséről szóló új rendeletet. Ennek értelmében bármilyen mezőgazdasági alapanyagból gyártható lesz vodka, viszont az összetevőket egyértelműen jelölni kell a címkén.

2007.06.19. Társadalmi szervezetek becslései szerint évente csak Kínában mintegy kétmillió kutyát és macskát pusztítanak el, hogy az európai piacot ellássák a belőlük készült termékekkel. A jövő év végétől tilos lenne az EU-ban ezen állatok szőrméjét forgalmazni, azt importálni, exportálni. Az erről szóló jogszabályt nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament.

2007.06.20. A higanyexport tilalmának 2010. december 1-jére történő előrehozását támogatta az EP. Sőt a parlament az import 2010. július 1-jétől kezdődő betiltására is javaslatot tett, holott ez eredetileg nem szerepelt az Európai Bizottság tervezetében. A képviselők a plenáris ülésen elfogadott jelentés szerint az egészségre és a környezetre is jelentős veszélyt jelentő anyag raktározását is szigorúbban szabályoznák.

2007.07.10. Az EP plenáris ülése elutasította, hogy megemeljék az alkoholtermékek jövedéki adójának minimális szintjét. A parlamenti gazdasági és monetáris szakbizottság korábban szoros szavazással úgy döntött, támogatja a 4,5 százalékos emelést. Még korábban a minimumszint teljes eltörlésére voksoltak a képviselők.

2007.07.10. Az Európai Parlament kedden elfogadta a nem elektronikus, higanytartalmú mérőeszközök - például hő- és lázmérők - kiskereskedelmének betiltásáról szóló jogszabályt. A képviselők megszavazták, hogy a barométerek csak két évig lehessenek kivételek a tilalom alól.

2007.07.11. Hans-Gert Pöttering elítélte a líbiai Legfelsőbb Bíróság döntését, amely megerősítette a gyerekek AIDS-szel történt megfertőzésével vádolt bolgár ápolónők és a palesztin orvos halálos ítéletét.

2007.07.11. Az Európai Parlament az Európai Bizottság által javasolt 2009. január 1-jei határnap helyett két évvel későbbi időpontig, 2010. december 31-ig számolná fel a meglévő állami monopóliumokat a postai szolgáltatások területén. Az új tagállamok további két év türelmi időt kapnának a piacnyitásra. A plenáris ülés elfogadta a jogszabályt, amely Európa-szerte több millió postai dolgozót érint.

2007.09.25. Harmadik – utolsó – olvasatban is elfogadta az EP a nemzetközi vasúti személyszállítás 2010-es liberalizációjáról, a vasúton utazók jogairól, valamint a mozdonyvezetők képesítésével foglalkozó jogszabályokat, miután az EP és a Tanács képviselőinek sikerült megállapodásra jutniuk a korábban vitás kérdésekben.

2007.10.11. A képviselők támogatták az állam- és kormányfők elképzeléseit az EP jövőbeli összetételéről. Eszerint minél nagyobb az adott ország, annál több lakost képviselne egy-egy ottani EP-képviselő.

2007.10.24. Október 24-én, Strasbourgban adta át Hans-Gert Pöttering az Európai Parlament filmdíját. Az elismerésért az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német-török produkció kapta.

2007.10.24. Évente 650 ezer halálos áldozatot szed a dohányzás az EU-ban. Az EP-képviselők ezért rendkívül szigorú intézkedéseket szeretnének elfogadtatni a füstölés visszaszorítása érdekében. Betiltanák a dohányzást minden munkahelyen, étteremben, közlekedési eszközön.

2007.10.25. Kevesebb az etnikai villongás a Vajdaságban – véli az EP, miközben felhívja Szerbia figyelmét: a menekültek beáramlása nem vezethet egy-egy régió etnikai egyensúlyának megbomlásához. A képviselők Szerbiát az unióban szeretnék látni, de addig is megkönnyítenék a szerb állampolgárok beutazását.

2007.11.08. Az Európai Parlament megszavazta Magyarország és másik nyolc uniós tagállam csatlakozását a schengeni övezethez, így december 21-tőlmegszűnhet a belső határellenőrzés többek között a magyar-szlovák, a magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon.

2007.11.29. Új uniós szabályokat fogadott el az EP a televízióreklámokról és a termékelhelyezésről, miután a képviselők megállapodtak a korábban vitás kérdésekről a tagállamokat képviselő Tanáccsal. Óránként legfeljebb 12 percet lehet reklámozni, a műsorokat pedig félóránként lehet majd megszakítani hirdetésekkel.

2007.12.10. Az Európai Parlament elnöke december 10-én, Strasbourgban üdvözölte a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselőket. Az Európai Parlament 35 új tagjából négy magyar nemzetiségű.

2007.12.11. December 11-én, Strasbourgban vette át az Európai Parlament elnökétől az emberi jogok és a demokrácia ügyét támogató Szaharov-díjat Szalih Mahmúd Oszman, szudáni ügyvéd.

2007.12.11. Az EP második olvasatban is megszavazta a levegőminőségről szóló irányelvet. A szöveg rendelkezik az emberi egészségre legkárosabb atmoszférikus mikrorészecskék maximális koncentrációjáról is. Erre eddig nem terjedt ki uniós jogszabály.
2007.12.12. Elfogadta véleményét az EP az európai borszektort átalakító jogszabályról. A képviselők ellenzik a 2014-es telepítési liberalizációt. Továbbra is szabad lenne a cukor, illetve must hozzáadása; öt helyett három évig lenne érvényben a kivágást támogató rendszer.

December 12-én, ünnepség keretében látták el kézjegyükkel az uniós intézmények vezetői az EU új alapszerződéséhez csatolandó Alapjogi Chartát, amelyet korábban már megszavazott az Európai Parlament. A szövegben szerepel például a halálbüntetés és a diszkrimináció tilalma, valamint a tisztességes munkához és a sztrájkhoz való jog.

2007.12.13. Az EP december 13-án végleg megszavazta az Európai Unió 2008-as költségvetését. Nő a Galileo-program, a koszovói EU-misszió, a Frontex, valamint a lisszaboni stratégiával összefüggő programok büdzséje. Jövőre már nem az agrárkiadások jelentik a legnagyobb tételt. A teljes közösségi költségvetés a jövő évben 120,3 milliárd euró lesz.

2007.12.17. Az EP állásfoglalást fogadott el „A szélsőségesség fokozódása elleni küzdelemről Európában” címmel. A képviselők elítélik a rasszista támadásokat, és azt, hogy egyes pártok koalíció kötésével legitimálnak szélsőségeseket. Az EP szerint nincs kivétel: minden tagállam szembesül az extrém szervezetek jelentette problémával.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS