2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbánt kritizálja a Washington Post

szerk. 2002. március 05. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Orbán Viktor a bizonyíték arra, hogy nem vált valóra az Egyesült Államok NATO-kiterjesztési elmélete. Ha a magyar miniszterelnök '95-ben mondta volna mostani kijelentéseit, Magyarország #b#kiesett volna a tagjelöltek közül#/b# -- hangoztatja elemzésében a Washington Post.
"Több, korábban kommunista európai ország, amely most partnerként sorakozik az Egyesült Államok mellett, sokak számára kezd kellemetlennek látszani Washingtonban" -- írta hétfői számában a The Washington Post. A lap szerint "ezen országok egyikének a miniszterelnöke az 1930-as évekbe való nacionalista témakört karolt fel, egy másik pedig a szabad sajtó elleni támadásai és a gengszterekkel való kapcsolatai révén vált hírhedtté."

A nyugtalanító -- írta a Post -- az, hogy nem olyan országokról van szó, amelyeknek esetleges NATO-tagfelvételét még mérlegelni kell, hanem az első bővítési körben a NATO-ba már bekerült két országról: Magyarországról és a Cseh Köztársaságról.

Annak az első bővítési körnek az egyik központi tétele az volt, hogy a nyugati szövetség a demokrácia és az emberi jogok értékeit szilárdíthatja meg Európában a szovjet blokk volt tagjainak a meghívásával, még akkor is, ha ezek az új tagok csak csekély mértékű katonai hozzájárulásra képesek.


"De csaknem hat évvel Magyarország felvétele után Orbán Viktor miniszterelnök olyannyira mérgezővé vált a magyarok Lebensraumjáról való beszédével (a cikk az "élettér" szó német megfelelőjét használja -- a tud. megj.), hogy visszautasították fehér házi látogatását, a cseh köztársaságbeli Milos Zeman pedig csak azután jutott be, hogy egy korábbi időpontot töröltek (Zeman) bűnözői kapcsolatai miatt" -- olvasható a The Washington Postban.


A miniszterelnök kijelentései '95-ben a NATO-csatlakozást veszélyeztették volna

"Ha ránézünk Orbánra, elmondhatjuk, ő annak a bizonyítéka, hogy nem vált valóra a NATO-kiterjesztési teóriánk. Ha azokat a dolgokat, amiket most mond, 1995-ben vagy '96-ban mondta volna, ő és Magyarország a diszkvalifikáltak közé került volna" -- idézte a lap a Clinton-kormányzat egyik volt -- meg nem nevezett -- tisztségviselőjét, aki hathatósan közreműködött Magyarország felvételében.

A cikk ezután kitért arra, hogy nincs olyan eszköz, amivel a NATO-klubba már felvetteket kizárhassák, bár Carl Levin demokrata szenátor, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának az elnöke néha javasolja, hogy hozzanak létre ilyen mechanizmust. Európai diplomáciai veteránok arra is rámutatnak, hogy Portugália, Görögország és Törökország a múltban ennél súlyosabb zavarokat okozott - tette hozzá a cikk szerzője, de ehhez a következő megállapítást fűzte:

"A posztkommunista Európa tartós politikai éretlensége központi kérdésként ködlik fel, amikor a NATO azt veszi fontolóra, kiterjessze-e a biztonsági garanciákat kilenc további országra: három balti államra, amelyek egykor a Szovjetunió részét képezték, öt balkáni országra, valamint Szlovákiára, a Cseh Köztársaság korábbi partnerére".NATO-tagságra Románia is esélyes, de nem biztos befutó

A NATO fejlődése a The Washington Post szerint azt jelenti, hogy Washingtonban és Európában csak kevesen ellenzik elvből az újabb, nagyszabású bővítést. Amerikai kormányzati források azt mondták a lapnak, hogy a kilenc jelentkező közül hetet hívhatnak meg a NATO-ba a novemberi prágai csúcstalálkozón. Szlovénia és a balti államok csaknem bizonyos befutók, valamint esélye van Szlovákiának, Romániának és Bulgáriának."Ha azonban az új méretű és formájú NATO-nak bármilyen értelmet akarunk tulajdonítani, akkor érvényesíteni kell a régi elméletet: a tagságnak szilárdítania és őriznie kell a liberális demokratikus politikai rendet a kontinensen" -- szögezte le a napilap. A lap szerint Nicholas Burns amerikai NATO-nagykövet -- akinek a vezetésével a múlt héten küldöttség járta végig mind a kilenc jelentkező országot -- közölte a helyi illetékesekkel a belépés feltételeit.


A NATO politikai normákat kényszerít ki

Romániának lépnie kell a korrupció ellen, Lettországnak engedményeket kell tennie az orosz lakosok felé. "Szlovákiának nem szabad engednie, hogy a következő választásokon visszatérjen a hatalomba a korábbi erős ember, Vladimír Meciar."

"Az egész erőfeszítés abból indul ki, hogy a NATO jobb (vagy legalább ugyanolyan jó) szolgálatot tehet a politikai normák kikényszerítőjeként, mint a kollektív katonai eszközök letéteményeseként. Orbán és Zeman fájdalmasan próbára teszi ezt az elméletet. De Zeman hivatali ideje idén lejár, és a Bush-kormányzat azért szorít, hogy Magyarországon, ahol közelednek az áprilisi választások, az Orbánnak kiosztott rendreutasítás az ellenzéki szocialisták javára billentse a kimenetelt" -- írta a The Washington Post.


Hírforrás: Magyar Távirati Iroda

[A cikk eredeti címe New NATO, old values, szerzője Jackson Diehl. Az írás a napilap március 4.-i számának A19-es oldalán jelent meg, mely a kolumnisták véleményeit közli. A lap hivatalos szerkesztőségi álláspontjait a vezércikk-oldalon (A18) szokta közölni.]

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS