2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MPP bejegyezve. Szász arra vár, hogy Markó gratuláljon neki

Kiss Botond István 2008. január 29. 16:21, utolsó frissítés: 16:02

Az udvarhelyi polgármester szerint modern, európai párt kíván lenni az MPP, 2010-ig megválasztják a végleges vezetőséget. Kelemen Hunor szerint egy cotroceni-i zsebpárt alakult ma.
Elégtétellel fogadtuk a bukaresti törvényszék döntését – reagált Szász Jenő a Transindexnek negyed órával a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzéséről szóló bírósági ítélet megszületése után. Megjegyzendő, hogy a bukaresti táblabíróság döntését öt napon belül fellebezni lehet.

Szász az MPP programjáról kifejtette: alakulata modern európai párt akar lenni, úgy, hogy közben az erdélyi magyarság mindenkori problémáival törődik. Az alapító tagok elsőrendű célnak tartják


a választás szabadságának biztosításátaz önkormányzati választásokon tömbmagyar településeken, szórványban pedig egyezségre szeretnének jutni az RMDSZ-szel. A parlamenti választásokon való szereplésre hasonlóképpen igényt tartanak – tette hozzá Szász –, természetesen az RMDSZ irányába történő nyitás jegyében.

Mint mondta, ha Markó Béla pártelnök a bejegyzést követő néhány órában telefonon megkeresné őt és gratulálna az eredményhez, máris elkezdődhetne bizonyos fajta együttműködés az MPP és RMDSZ között.

Szász Jenő egy teremfoci-meccsen drukkol. Fotó: Haáz SándorSzász Jenő egy teremfoci-meccsen drukkol. Fotó: Haáz Sándor


Arra a kérdésre, hogy melyek az alakulat fő programpontjai, Szász így válaszolt: az erdélyi magyarság kihívásai rendkívül sokrétűek. Ennek tudatában az MPP a következő hetekben előáll önkormányzati választásokra vonatkozó programjával, melyet külön csapat dolgozott ki. Ebben olyan célokat fogalmaztak meg, mint az erős önkormányzatiság biztosítása, a decentralizáció, a szubszidiaritás elvének érvényesítése, és


az autonómia-kérdés.


Ez utóbbiról Szász úgy nyilatkozott: “nem mindegy, hogy hogyan kommunikáljuk az autonómiát. Mindezt úgy kell megfogni, hogy elfogadható legyen a tömbvidéken és a szórványvidéken élő magyarok számára is” – ecsetelte az MPSZ-elnök, aki jó eséllyel az MPP elnöke lesz.

Fel kell készülni arra, hogy Székelyföld a mozdony szerepét kívánja ellátni a közeljövőben az erdélyi magyarság problémáinak megoldása szempontjából, a Magyar Polgári Párt pedig ebben a törekvésben vezérszerepet vállalna – szögezte le a pártalapító. Nyilván a mozdonynak szerelvénye is van, tehát a most bejegyzett pártnak a szórványmagyarság számára is alternatívát kell nyújtania – tette még hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az MPP mikor tartaná meg alakuló kongresszusát, melyen megválasztanák a vezetőséget, Szász Jenő így válaszolt: túl korai lenne erről beszélni, egyelőre


a diadal örömét ízlelgetik

– "hadd teljen el egy kis idő, míg ezekről a kérdésekről beszélgetünk”. Hozzátette: a végleges vezetőséget a párt bejegyzésétől számított időponttól számított két éven belül, tehát 2010-ig kell megválasztani.

„Szerintem Szász viccel” – kommentálta lapunknak Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke Szász Jenő megjegyzését, miszerint Markó Bélának kellene felhívnia a párbeszéd elindítására. “Nem abban a tekintetben viccel Szász Jenő, hogy sikerült bejegyezni a pártot – hiszen ez elsősorban Traian Băsescu segítségének köszönhetően már év elején várható volt" - finomított Kelemen.

Ami a bejegyzés hátterét illeti, a politikus elmondta: az MPP-t cotroceni-i zsebpártnak tartja, Băsescu magyar háttérpártjának az elnök által irányított PD-L mellett. Kelemen szerint elsősorban az kifogásolható, hogy Szász Jenő rögtön a pártbejegyzés után


ilyen cinikusan veti fel

az együttműködés lehetőségét. Az RMDSZ most is nyitott a párbeszédre, ahogyan mindig is a párbeszéd híve volt – jegyezte meg. Fölöttébb furcsának nevezte azonban, hogy éppen Szász Jenő hívja fel együttműködésre az RMDSZ-t, miközben tavaly ő akadályozta meg a kiegyezést Tőkés Lászlóval, és próbálta az RMDSZ-re hárítani az MPP pártbejegyzésre tett kísérleteinek kudarcát.

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta: önmagában a pártbejegyzés ténye még nem jelent semmit, az illető szervezetnek programot kell alkotnia, támogatottságot kell szereznie, és meg kell méretkeznie a választásokon. Ami a tárgyalásokat illeti,


nem tudom Szász Jenőt komolyan venni,

főként, hogy míg nála van a pecsét, nem lehet tudni, kivel is kell tárgyalnia az RMDSZ-nek, Szász Jenővel, Tőkés Lászlóval, vagy netán Orbán Viktorral” – sorolta Kelemen Hunor. Mindenesetre szórványvidékek esetében már felmerült az együttműködés lehetősége a Szász által képviselt oldallal – zárta állásfoglalását az ügyvezető elnök.


Az MPP-bejegyzés kronológiája hírekben

24.1.2008 MPP-bejegyzés: január 29-én várható ítélet
18.1.2008 Tiltakozó akciót szervezne a fővárosban az MPSZ, ha január 24-én elbukik a pártbejegyzés
10.1.2008 Január 24-re halasztották az MPP bejegyzését
21.12.2007 MPSZ: nem az autonómia jelszavával gyűjtötték az aláírásokat, hanem a választás szabadságával
13.12.2007 Januárra halasztották a döntést az MPP bejegyzéséről
1.11.2007 Újból csúszik az MPP bejegyzése
12.10.2007 Szász Jenő: összegyűltek az MPP bejegyzéséhez szükséges aláírások
18.09.2007 Még mindig számolnak: újabb határidőt szabott ki magának pártbejegyzésre az MPSZ
31.07.2007 Összegyűjtötte az aláírásokat az MPSZ. Szeptemberben kezdeményezik a pártbejegyzést
17.07.2007 Nem mond le az MPSZ vezetősége
14.5.2007 Testületileg mond le az MPSZ vezetősége, ha nem sikerül bejegyezni a pártot
26.5.2006 MPSZ: megvan az aláírások 80%-a a polgári párt bejegyzésére
8.5.2006 Heteken belül bejegyzik a Magyar Polgári Pártot
13.2.2006 Lassan halad az MPSZ aláírásgyűjtése
1.11.2005 "Még a bejegyzés előtt el kéne fogadtatni az MPP programját"
21.11.2005 Aláírásgyűjtés: Magyar Polgári Pártként jegyezné be magát az MPSZ
31.10.2005 Elkészültek a Magyar Polgári Párt létrehozásához szükséges űrlapok
7.10.2005 Pártnév-felmérést végzett az MPSZ
23.9.2005 Nincs pártbejegyzés, míg az MPSZ meg nem oldja ellentéteit
9.9.2005 Pártbejegyzésre készül az MPSZ
5.8.2005 MPSZ: ismét téma a párttá alakulás
12.7.2005 Az MPSZ Tariceanut kéri a választási törvény megváltoztatására
21.2.2005 Országos párttá alakul az MPSZ
17.1.2005 Pártalapításra készül az MPSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS