2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ünneplő albánok, gyászoló szerbek

hírösszefoglaló 2008. február 17. 16:01, utolsó frissítés: 15:56

Kihirdették a tartomány függetlenedését Szerbiától. A koszovói szerb ortodox egyház vezetője #b#fegyverbe szólította Szerbiát#/b#. Dermesztő a hideg, de buli van: #b#hírösszefoglaló helyszíni hangulatelemekkel.#/b#
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától.

Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök ezután aláírták a "független és demokratikus állam" megalakulásáról szóló nyilatkozatot. A parlamenti határozat szerint a cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság megteremtése az Európai Unió felügyelete alatt.

A koszovói parlament 109 képviselője fogadta el a függetlenségi nyilatkozatot, a voksoláson nem vett részt a szerb kisebbség 11 parlamenti képviselője.Szerbia soha nem fogja elismerni

Koszovó önállóságát - jelentette ki Boris Tadic szerb elnök.

A független Koszovó a béke és a stabilitás elkötelezett híve a függetlenségi nyilatkozat szerint. A nyilatkozat leszögezi, hogy Koszovó demokratikus, világi és többnemzetiségű társadalom "nemzetközi polgári és katonai jelenléttel".

Koszovó vállalja a függetlenségből fakadó nemzetközi kötelezettségeket, gondoskodik határainak biztonságáról és tartózkodik az erőszak alkalmazásától a vitás kérdések rendezésében. A dokumentum hangsúlyozza: az új állam jó kapcsolatokra törekszik szomszédaival.A tartományban pattanásig feszült a hangulat, a szerb politikusok közül többen a koszovói függetlenség bejelentésének várható időpontjában


jelenlétükkel tüntetnek Koszovó szerbek lakta vidékén.

Artemije raska-prizreni püspök, a koszovói szerb ortodox egyház vezetője fegyverbe szólította Szerbiát Koszovó elszakadása ellen vasárnap. A főpap, a Glas Javnosti című szerb napilapnak nyilatkozva leszögezte: "Koszovó mindig szerb volt és az is marad." Egyúttal felszólította Vojislav Kostunica kormányát, hogy fogjanak fegyvert és orosz segítséggel akadályozzák meg, hogy a szakadár tartomány kinyilvánítsa függetlenségét.

"Szerbiának modernebb fegyvereket kellene vásárolnia Oroszországtól és más országoktól, és arra kell kérnie Oroszországot: küldjenek önkénteseket a szerbiai katonai jelenlét stabilizálására" - jelentette ki Artemije, hozzátéve, hogy a koszovói vezetők várható függetlenségi nyilatkozata nem más, mint


"ideiglenes megszállási állapot".

Az ortodox püspök egyúttal elítélte Zdravko Ponos tábornoknak, a szerb hadsereg vezérkari főnökének álláspontját, mely szerint "Koszovót nem lehet fegyverekkel megvédeni".

A koszovói hatóságok megakadályozták, hogy a szerb hadsereg több száz volt katonája belépjen a tartomány területére nem sokkal a függetlenség kinyilvánítására összehívott rendkívüli parlamenti ülés kezdete előtt.

Az 1998-99-es koszovói háború veteránjai, akik egykori egyenruhájukat viselték, a merdarei adminisztratív határnál még át tudtak hatolni a szerb rendőrség kordonján, de a koszovói rendőrök azonnal feltartóztatták őket.

A koszovói EU-misszió jóváhagyása miatt Szerbia már szombaton hivatalosan is tiltakozott. Az EULEX célja, hogy átvéve az ENSZ-től a nemzetközi felügyeletet, gondoskodjon a szerbiai tartományból önálló állammá váló Koszovó függetlenedésének jogállami mederben tartásáról.

>> Tegnapi hírösszefoglalónk >> Koszovó: balkáni láncreakció indul?

A tiltakozó jegyzéket Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes adta át Miroslav Lucinak, Szlovénia belgrádi nagykövetének. "Szerbia kormánya törvénytelennek tekinti a döntést, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatáskörén kívül hoztak. Szerbia kormánya határozottan ellenzi, hogy olyan misszió érkezzen Koszovóba, amelynek nincs világos jogi alapja, olyan, amilyet csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa adhat" - áll a szerb dokumentumban.

Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekkel foglalkozó szerb miniszter "szégyenletesnek" nevezte az EU-döntést, amely szerinte megsérti a nemzetközi jogot. A Vojislav Kostunica kormányfőhöz közel álló miniszter a Tanjug hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az EU ezzel a lépésével "gyakorlatilag" elismeri Koszovó függetlenségét, holott Koszovó Szerbia "elszakíthatatlan" része. A miniszter megerősítette, hogy Belgrád felülvizsgálja az unióhoz és az azokhoz az EU-államokhoz fűződő viszonyát, amelyek elismerik Koszovó vasárnap bejelentendő függetlenségét.

A szerb állam Koszovóban marad, hogy lehetővé tegye a normális életet a szerb és a Szerbiához lojális polgároknak - jelentette ki Kosovska Mitrovicában Slobodan Samardzic. A miniszter szerint a szerb intézmények ott működnek majd, "ahol lehetséges", utalva Koszovó szerb többségű északi részére.

Samardzic egyúttal ismét leszögezte: Belgrádnak nem áll szándékában együttműködni sem a koszovói Európai Uniós misszióval, sem pedig a koszovói albánok "törvénytelen intézményeivel".

Mintegy 120 ezer szerb maradt 1,8 millió albánnal szemben Koszovóban az 1998-99-es háború után. Több mint a felük a tartomány északi részén él és ez a terület elszakadhat Koszovótól a függetlenség kikiáltása után.

A szerb fővárosban szombat délután az EU-elnökség teendőit jelenleg ellátó Szlovénia belgrádi diplomáciai képviselete előtt tüntetett a két rivális fővárosi futballcsapat, a Crvena Zvezda és a Partizán szurkolóinak, valamint nacionalista szervezetek szimpatizánsainak néhány száz fős csoportja.


A tüntetők fáklyákat gyújtottak

és tiltakozásul fehér lepellel akarták bevonni a Franciaország iránti hála jeléül készült belgrádi szobrot. A rendőri egységek nem csak a szlovén képviseletet, de a közeli francia nagykövetséget, s a kissé távolabbi osztrák diplomáciai missziót is védték. Esti belgrádi jelentések szerint incidens nem történt.

Koszovó függetlenségének kikiáltása precedenst teremthet a boszniai szerbek és horvátok számára – jelentette ki szombaton Nebojsa Radmanovic, boszniai szerb vezető.

A bosznia-hercegovinai kollektív elnökség tagja, aki Koszovó függetlenségét tényként kezelte, Banja Lukában kijelentette: a proklamáció "világos üzenet" lesz arra vonatkozóan, hogy az ilyen problémákat a különböző megállapodásokon túllépve is lehet rendezni.

Radmanovic Stipe Mesic horvát elnök szombati nyilatkozatára reagált, miszerint Koszovó függetlensége az albán többség "legitim célkitűzése". A boszniai szerb vezető szerint felmerül a kérdés, hogy vajon elismerhetik-e a boszniai szerbek és horvátok e "legitim jogát" is. Ugyanakkor figyelmeztetett: az új koszovói helyzet "beláthatatlan következményekkel járó


bizonytalansági folyamatba vezeti bele a Balkán nyugati felét."

"Felszólíthatom a lakosságot a türelemre és a nyugalomra, de egy ilyen precedens más lépésekre ösztönözhet" - mondta Radmanovic, emlékeztetve arra, hogy több boszniai szerb civil szervezet máris követelte a boszniai Szerb Köztársaság vezetőitől: nyilvánítsák ki területük függetlenségét, amennyiben az Európai Unió elismeri Koszovót.

A koszovói elnök mindennek ellenére biztos abban, hogy a független Koszovó át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket, még akkor is, ha nem lehet kizárni, hogy Szerbia megtorlásul zavargásokat szít és blokád alá vonja a területet. A mérsékelt politikai irányvonaláról ismert Fatmir Sejdiu a Kurier osztrák lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában kijelentette: "Egy pillanatig sem gondoltuk, hogy már az önállóság első napján paradicsomi állapotok várnak ránk". A valóság nem változik meg egyik napról a másikra, a függetlenséggel azonban óriási lehetőséget kapunk arra, hogy a saját utunkat járhassuk – tette hozzá.


Szavai szerint Belgrád önmaga ellen is cselekedne,

ha megpróbálná elszigetelni a területet, hiszen Koszovó pénzzel fizet a szerb termékekért és szolgáltatásokért, következésképpen a szerb gazdaság inná meg a levét egy esetleges blokádnak. "Mi mindenesetre partneri kapcsolatra törekszünk Belgráddal" - mondta.

Úgy ítélte meg, hogy előbb-utóbb Oroszország is fel fogja adni elutasító álláspontját, elvégre kezdettől fogva azt hangoztatja, hogy a térség stabilitásában érdekelt.

Hasonlóképpen bizakodónak mutatkozott Sejdiu a koszovói szerb kisebbség magatartását illetően. "Azok a fenyegetőzések, hogy tömegével fogják elhagyni Koszovót, vagy kikiáltják saját függetlenségüket, csupán szavak. Lehetséges, hogy lesznek néhányan, akik továbbra is szembehelyezkednek Koszovó önállóságával, de a többség itt kíván maradni, és egyenlő jogú állampolgárként élni. Leginkább munkahelyekre és biztonságra van szükségük" - fejtette ki a Fatmir Sejdiu.

Szombat este több ezer ember árasztotta el a főváros, Pristina központi utcáit, hogy ünnepelje Koszovó függetlenségét, a közlekedése szinte teljesen megbénult, mert az albánok gépkocsik ezreivel vonultak fel. A város több pontját a kora esti óráktól csak gyalog lehetett megközelíteni, mert minden utcát, útkereszteződést elárasztottak és elálltak a fekete sasos piros albán zászlóval feldíszített gépkocsik. Több helyen amerikai zászlókat lengettek az útkereszteződésekben leállított autók tetején táncoló fiatalok.

Pristina központjában, a Grand Hotel előtt rengetegen járták az összekapaszkodva táncolandó balkáni táncot, a kólót. A körben – a tánc neve lényegében ezt jelenti – sok Albániából, Macedóniából, s más országokból érkezett albán is volt. A pristinai repülőtérre a nap folyamán egymás után érkeztek a charterjáratok, főleg Nyugat-Európából, hozva a nagy ünnepre hazalátogató, zömükben Svájcban, Németországban és Skandináviában vendégmunkásként dolgozó albánokat. Bár az állami tűzijátékot csak vasárnap estére ígérték, Pristina szombat este petárdák durrogásától és spontán tűzijátékok sorozatától volt hangos.Forrás: az MTI a dpa, APA, AFP, Reuters alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS