2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diploma-botrány a BBTE-n

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. április 11. 15:55, utolsó frissítés: 15:16

Nem kaphatnak mindkét képesítésükre diplomát a BBTE néprajz-nyelv szakos diákjai a rektori hivatal mulasztása miatt.Nem ismerheti el a Babeş-Bolyai Tudományegyetem a 2002-től fogva a néprajz-nyelv szakon tanuló hallgatók kettős képesítését, ugyanis nem létezik az oktatásügyi minisztérium által kiállított hivatalos jegyzékben néprajzzal társított nyelv szak.

Ennek ellenére a kettős szakra 2002 óta minden egyes évben, még a tavaly is lehetett felvételizni.


A BBTE szenátusa megoldást keresve a problémára március 31-én úgy döntött, hogy a diplomát csupán egyik szakra állítják ki, a diákok pedig saját belátásuk szerint eldönthetik, hogy melyik képesítésük elismerését kérik. Azonban igazából nem lehet választásról beszélni, hiszen egyetlen nyelvben szerzett képesítésre nem állíthatnak ki diplomát, így marad a néprajz.


A magyar nyelv és irodalom főszakkal társított néprajz mellékszak 1990-től akkreditált szakkén létezik. Akkoriban a Magyar Néprajz és Antropológia Tanszék a nyelvészet- és irodalomtanárokkal egy tanszéket alkotott, utóbb önállósult és létesített egy fő szakként kezelt néprajz szakot, amelyhez mellékszakként


a magyar, román vagy egyéb, idegen nyelvszakot társította.

2003-ban pedig kérte az újdonsült szak akkreditálását az országos akkreditációs szakbizottságnál (ARACIS), A betűvel, tehát főszakként megjelölve a néprajz szakot.

Azonban az akkreditációs tanács csupán a néprajz szakra adott jóváhagyást, és ebben a formában illesztette be az országos szakjegyzékbe is, a nyelvszak pedig lemaradt.

A rektori hivatalban nem figyeltek fel, hogy hiányos az akkreditációs kérelemre kapott válasz, így törvényesnek érezték a néprajz-nyelv szak működtetését, továbbra is meghirdetve ezt a képesítést. A BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke csupán akkor szerzett tudomást a rektori hivatal mulasztásáról, amikor a belőle származó problémára fény derült.

A 2006-ban és 2007-ben végzett hallgatóknak az egy évig érvényes, diplomát helyettesítő igazolványra feltüntették mindkét szakot, többen ennek birtokában jelentkeztek különböző, nyelvképesítést igénylő állásra.

Például Román Márta angoltanári álláshoz jutott, a dupla szakosodást elismerő igazolása még júliusig érvényes. „Jövőben nem iratkozhatok be véglegesítő vizsgára, ha nem kapok diplomát, és csak szakképzetlenként dolgozhatnék a tanügyben, ami azt jelentené, hogy olyan állást vállalhatnék csak el, amit senki sem akar betölteni, és a fizetésem is sokkal kisebb lenne" - ecseteli korántsem egyedi helyzetét.

Bár a tanszék utólag kérte az akkreditációs hivatalt, hagyja jóvá a néprajz-nyelv szakot, azt a választ kapta, hogy 2004-ben, az akkreditálás elnyerésekor


kellett volna a csorbát kiköszörülni.

Sipos Klára tavaly végzett néprajz-német szakon, majd egy német érdekeltségű szoftverfejlesztő cégnél helyezkedett el. Mivel frissen végzett fiatalt foglalkoztat, munkaadója támogatást kap az államtól, azonban a cégnek hamarosan adminisztratív gondokkal kell számolnia, mert Klára igazolása a felsőfokú képesítéséről hamarosan érvényét veszti, és egyelőre diplomája sincs.

A volt hallgató lapunknak elmondta, szakirányú végzettségét bizonyító diplomával kellene rendelkeznie, hogy ezután is betölthesse munkakörét. A néprajzi diplomával ebben a munkakörben sokra nem menne.

A problémára megoldást keresve, a volt és jelenlegi diákok beadványt intéztek az egyetem vezetőihez, amelyben kérik kiérdemelt szakosításuk elismerését. „Nem a mi hibánk, hogy így történt. Mi pedig követeljük a dupla szakosítást elismerő diplomát” – magyarázza a diákok álláspontját Román Márta.

A Transindex Magyari Tivadar rektorhelyettest kereste meg az üggyel, aki kérdéseinkre azt válaszolta, inkább nem kommentálja a történetet. Hogyha a néprajz tanszék vezetőivel együtt nyilatkoznánk a sajtónak, válaszolnék, de így nem szándékszom megszólalni, mert ők ismerik jobban az ügy részleteit – magyarázta.

A már végzett és a jelenlegi hallgatókat a tanszék is támogatja.

Az oktatási minisztériumhoz intézett levelében Keszeg Vilmos tanszékvezető megfogalmazta, hogy az illetékeseknek megoldást kell találniuk a fennálló helyzet orvoslására, azaz meg kell találni a módját annak, hogy a diákok megkaphassák az őket megillető, mindkét szakban szerzett képesítésüket elismerő diplomát, hiszen beiratkozásukkor a néprajz mellett a magyar, román, illetve idegen nyelv és irodalom szak választása érvényes opció volt.

Emellett a hallgatók minden félév elején tanulmányi szerződést írtak alá, amelyben mind a két szakhoz tartozó tantárgyak is szerepeltek, így nem sejthették, hogy kellemetlenségek érik az oklevél kiállításakor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS