2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszatér a tanári pályára Cioroianu

Kiss Botond István 2008. április 14. 16:43, utolsó frissítés: 16:09

Lazăr Comămescu személyében hivatásos diplomatát jelölt külügyminiszternek Tăriceanu.Kinevezését követően egy évig bírt a külügyi tárca élén maradni Adrian Cioroianu külügyminiszter. Egy éves diplomáciai ballépés-sorozata után olyan botrányba bukott bele, melynek nem ő volt a közvetlen felelőse.

Figyelembe véve, hogy rövid pályafutása során a pénteken leköszönt tárcavezető távolról sem nyújtott olyan teljesítményt, melyet tisztsége súlyánál fogva elvártak tőle, mandátuma akár hosszúnak is mondható.


A Cioroianu-karrier dióhéjban


A miniszter becsületbeli lemondása elsősorban azért érintette váratlanul a közvéleményt, mert a Tăriceanu-kormánynak alig pár hónapja maradt hátra mandátuma befejezéséig, közvetlenül választások előtt pedig személycseréknek aligha van értelme.

A hirtelen távozás azért meglepő, mert rasszista kijelentése miatt a külügyminisztert a civil szervezetek tavaly egyszer már felszólították a lemondásra, az állampolgári nyomás ellenére azonban a tárcavezető mégis helyén maradt. Cioroianu egy élőben közvetített telefonos interjúban azt mondta: azokat a külföldön élő román állampolgárokat akik rontják az ország nemzetközi hitelét és megítélését, egyiptomi munkatáborokba kellene szállítani.

A kijelentés hátterében álló ügy röviden: tavaly Olaszországban meggyilkoltak egy nőt. Az olasz hatóságok a gyilkossággal egy roma nemzetiségű román állampolgárt vádoltak. A bűncselekmény miatt kirobbant botrány és a sajtóvisszhang nyomán a Prodi-kormány elfogadott egy rendeletet, miszerint az Olaszországban tartózkodó, bűncselekményt elkövető vagy vád alá helyezett román állampolgárokat azonnali hatállyal kitoloncolják az országból. A rendeletet az olasz parlament később törvényerőre emelte.

A tárcavezető burkoltan rasszista kijelentése miatt tavaly nyilvánosan kért bocsánatot és azzal védekezett, hogy kommunikációs hibái ellenére megfelel külügyi funkciójának. Az esetet a Cioroianu-karrier legmélyebb pontjaként tartotta számon a román sajtó. Azonban már a Reggiani-gyilkosság kapcsán tett nyilatkozta előtt


süllyedőben volt a külügyminiszter megítélése.

Cioroianu diplomáciai karrierje rögtön beiktatása után balul indult. Az amerikai külügyminiszterrel, Condolezza Riceal folytatott washingtoni tárgyaláson például kiderült, hogy a tárcavezető angol nyelvtudása hiányos. A román sajtó a politikus akkori szereplését “Cioroianu yesman esete Rice-al” címen emlegette. A sikertelen washingtoni szereplés után a diplomáciai szabályok sorozatos megsértéséért a román média többször élesen bírálta a politikust.

A tárcavezetőt legutóbb a bukaresti NATO-csúcson érte bírálat: akkor azzal vádolták, hogy az esemény szempontjából különösen fontos megbízatása ellenére alig szerepelt a tárgyalásokon. Az esemény befejeztével a külügyminiszter maga úgy nyilatkozott,


jegyese inkább jelen volt a NATO-csúcson, mint ő maga.

A politikus lemondásának oka az volt, hogy a varsói konzulátus hanyagul kezelte egy Lengyelországban bebörtönzött fiatal ügyét, aki belehalt éhségsztrájkjába. Az ügyből Cioroianu számára nem volt kiút: Tăriceanu miniszterelnöki minőségben és liberális elnökként is becsületbeli lemondásra szólította fel.

Lemondását a politikus úgy indokolta, hogy bár közvetlenül nem érzi felelősnek magát az éhségsztrájkoló román állampolgár haláláért, úgy gondolja, egy ember élete fontosabb, mint külügyi megbízatása.

Ki fogja vezetni a külügyet?

Új külügyi tárcavezető kinevezése korántsem könnyű feladat, főként azért, mert új miniszterek kinevezésében Traian Băsescu és Călin Popescu-Tăriceanu rendszerint nem tud rövid időn belül megegyezni. Erre legjobb példa Cioroianu kinevezése, ami hónapokig húzódott az államfő és miniszterelnök közti nézeteltérések miatt. Hasonlóképpen nem tudtak megegyezni Norica Nicolai igazságügyi miniszterjelölt kinevezésében sem.

Cioroianu gyenge külpolitikai teljesítménye után a liberális párt (PNL) hivatásos diplomatát jelölt a posztra Lazăr Comănescu személyében, aki jelenleg Románia hivatalos képviselője az Európai Unióban.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy Traian Băsescu államfő jóváhagyja-e vagy sem Comănescu kinevezését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS