2018. július 17. keddEndre
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barátságos Orbán-Medgyessy mérkőzés

Sipos Géza 2002. április 06. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Egy hónapig volt a választási kampány főtémája, hogy #b#mikor üljön le vitázni#/b# a két legnagyobb párt miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter és Orbán Viktor. A péntek esti beszélgetés bebizonyította: a két nagypárt vita körüli csörtéje túlzott várakozást keltett választóikban.

Az erőteljesen polarizált, gyakorlatilag az Orbán-Nastase megállapodás 2001. december végi aláírása óta tartó választási kampányhoz képest szokatlanul nyugis, békés hangnemű volt a két legnagyobb alakulat, a Fidesz-MPP és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeinek vitája. Ahhoz képest, hogy a márciusi kampányban a két jelölt kölcsönösen azzal vádolta a másikat, hogy megfutamodik a nyílt szópárbaj elől, most úgy tűnt: egyikük sem hajlandó kihasználni a pengeváltások lehetőségeit, nehogy egy esetleges vagdalkozás visszatetszést keltsen azokban, akik még nem döntötték el, kire voksoljanak vasárnap estig. Így az esti talkshow inkább nevezhető beszélgetésnek, mint éles vitának.

A péntek esti vita (kelet-európai idő szerint) 21 órakor kezdődött a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem 4-es előadótermében. A beszélgetést Orbán Viktor kezdte, aki pártja négyéves kormányzása legfőbb eredményének és szimbolikus tettének a Széchenyi gazdaságfejlesztési tervet nevezte meg. Medgyessy Péter ügyes taktikai húzással "őszintén bevallotta", a miniszterelnökhöz képest nem olyan jó szónok, ő a "szívből jövő, őszinte beszéd" híve. Erre Orbán Viktor így reagált: "mindjárt kicsúszik a sajt a számból."

Medgyessy beszédében leszögezte: négyévente nem kezdődik új élet az országban, ezért folytatni kívánja mindazt, ami a Fidesz-kormány által létrehozott támogatási rendszerekben jó volt. Az MSZP-miniszterelnöke kijelentette: "tetszett a Nemzeti Színház is", viszont azt kifogásolta: a kormány a szegény emberekről megfeledkezett. Orbán erre úgy reagált, éppen az ő kormánya volt az, amely visszaállította az 1994-98 között megszüntetett család- és gyermektámogatásokat.
Átadók és átadások

Mindkét jelölt hosszasan belebonyolódott a támogatási rendszerek taglalásába. Orbán Viktor rendszerint a kormány eddigi intézkedéseivel, illetve pártja nagyszabású terveivel érvelt, Medgyessy Péter pedig azt igyekezett bebizonyítani, ő nem a szándékok, hanem a tények felől ítéli meg az ország helyzetét. Ez jellemezte az egészségügy helyzetéről szóló beszélgetést is. Medgyessy elismerte, nem a jelenlegi kormány tette tönkre a betegellátást, de nem is hajtott végre reformot e területen.

Orbán az elfogadott kórháztörvénnyel és a kórházfelújítások és -átadások említésével replikázott. Erre Medgyessy így reagált: "egyik avatás a másikat éri, alig lehet követni." Orbán: "pedig érdemes, mert ettől gyarapszik az ország."


Jogállamiság és szerződésszegés

Az első érzékenyebb téma -- mely jelezte a két jelölt elveinek markáns különbségeit -- alig a beszélgetés félidejében bukkant fel. Ekkor jelentette ki az MSZP jelöltje, hogyha kormányra kerül, teljesíteni fogja az elődje által kötött szerződéseket (itt Medgyessy a lemondott budapesti metróépítésre és a Nemzeti Színház ügyére célzott). A Fidesz-jelölt úgy reagált, hogy a polgárok számára hátrányos megállapodásokon inkább változtatni kell -- ezért bontotta fel a kormány a fizetős autópályákról 1994-98 között kötött koncessziós szerződéseket.

Medgyessy erre úgy válaszolt: "a jogbiztonság fontosabb, minthogy nekünk legyen igazunk." Orbán viszont kifejtette, "a jog nem arról szól, hogy semmin ne lehessen változtatni." Medgyessy-replika: "ha felbontunk egy szerződést, illik erről a másik felet időben értesíteni."

A vita félidején túl, a 63. percben tett föl olyan kérdést Bárdos András műsorvezető, melyre alaposan egyik jelölt sem válaszolt. Bárdos arra kérte őket, sorolják fel azokat a jelenségeket, melyeken kormányra kerülve azonnal igyekeznének változtatni, és említsék meg a folytatásra érdemes terveket.

A kérdés jó alkalmat adott mindkét jelöltnek arra, hogy tömören és hatásosan előadja pártja programját. Feltűnő módon nem élt ezzel Medgyessy Péter -- pedig a vitára kihívó jelölt érdeke az, hogy minél árnyaltabban kifejtse, min változtatna, ha kormányra kerül. A beszélgetés hátramaradó 20 perce a mezőgazdaság helyzetéről szólt. Medgyessy hosszan értekezett a mezőgazdasági támogatások fontosságáról, Orbán pedig a kormány e téren tett intézkedéseit sorolta.


Mezőgazdászok

A vita elején Orbán Viktor kissé lámpalázasnak tűnt, Medgyessy Péter pár ügyes replikával pedig bizonyítani igyekezett, ellenkező híréhez képest jó szónok. A mezőgazdaságról folyó beszélgetés során viszont Orbán Viktor kétszer is tárgyi tévedésen érte ellenfelét, melyre Medgyessy csak ideges mosollyal reagált. Ezzel a témával ért véget a százperces talkshow.

Orbán Viktor zárszavának elején kijelentette: zárszóra nem tart igényt. Megköszönte mindenkinek a Fidesznek az elmúlt négy évben nyújtott támogatást, és mindenkit arra biztatott, pártállásra való tekintet nélkül menjen el szavazni. Medgyessy Péter zárszóként kampányszlogenjét mondta el (Magyarország mindenkié), és kijelentette, kormánya a jelenlegi társadalmi ellentéteket fogja orvosolni, és az Európai Unióban markáns magyar jelenlétre törekedne. Ebben az utolsó pár percben Medgyessy többször ejtette ki a "magyar" szót, mint ahányszor az egész beszélgetés folyamán elhangzott.


Csendes kvaterkázás

A beszélgetést nézve leginkább az volt feltűnő, hogy Medgyessy Péter nemigen viselkedett kihívóként, meg sem említette az ellenzék kritizáló kampányüzeneteit (melyek szerint a Fidesz-kormány részben korrupt, károsan megosztja a társadalmat, intézkedései sokszor nem demokratikusak). A határon túli magyarokra vonatkozó semmilyen utalás nem hangzott el a beszélgetés közel két órájában.

A békés hangvétel oka valószínűleg az, hogy a pártpolitikában csalódott bizonytalanokat, a perifériára szorultakat inkább a szegénység, a családtámogatás, a kórházhelyzet és a mezőgazdaság érdekelheti. A törzsszavazókat úgysem lehet jobban fanatizálni -- gondolhatta az MSZP-csapat.

Orbán Viktornak pedig egyszerűen nem volt szüksége pártja és kormánya eredményeinek túl hangos bizonygatására. Ugyanakkor a Fidesz kampánycsapata arra gondolhatott: előnyösebb, barátságosabb, kiegyensúlyozott államférfit mutató képet fest jelöltjükről az, ha a beszélgetés során nem támadja vitapartnere és az ellenzék gyenge pontjait. Nem lett volna érdemes egy túl markáns beszéddel veszélybe sodorni a Fidesz-MPP előnyét, hiszen a törzs-Fideszeseket sem lehetne még jobban fellelkesíteni. A miniszterelnök inkább élt a rokonszenv-elnyerési lehetőségekkel, ügyesen kivárta, míg ellenfele kétszer is hosszan előadja tárgyi tévedését, majd gyors replikával, némi fölénnyel igazított helyre.

Így a vita inkább csöndes, barátkozó kvaterkázássá alakult. Olyan focicsapatok mérkőzéséhez hasonlítható, melyek a feszülten drukkoló közönség várakozásával ellentétben szerény döntetlenre játszanak. A nyugodt légkör valószínűleg csalódást keltett a "nagy adok-kapok"-ra számító törzsszavazókban. De talán nem akkora hátrány, hogy e vita így alakult: nem biztos, hogy a folyton tűzijátékozó, hangos politizálásnak ekkora szelet kellene jusson a közéletből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS