2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Friss vagyonbevallás: két év alatt 3 millió euróval gyarapodott Szász Jenő

Sipos Zoltán 2008. május 22. 10:35, utolsó frissítés: 10:01

Egy székelyudvarhelyi és egy csíkszeredai, nagyméretű beltelek került a birtokába, de ezen kívül sem megy rosszul a sora a polgármesternek.Millió eurós nagyságrendben gyarapodott legutóbbi vagyonbevallása óta Szász Jenő. A székelyudvarhelyi polgármester legértékesebb szerzeménye egy-egy csíkszeredai, illetve székelyudvarhelyi nagyméretű beltelek, mely ideálisnak tűnik bevásárlóközpont építésére.

A vagyonbevallásban nincs feltüntetve a telkek adózási értéke, de ha fel lenne tüntetve, valószínűleg akkor sem fedné a földterületek valós értékét: egy ingatlanpiaci szakértő szerint aki nagy, összefüggő telekkel rendelkezik a belvárosban, az gyakorlatilag monopolhelyzetben van – akármennyit kérhet a területért, mert nem áll fenn a veszélye annak, hogy a befektető esetleg két utcával arrébb épít. A bevásárlóközpontok átlagosan 100 eurót fizetnek egy-egy ilyen, építkezésre alkalmas telek négyzetméteréért: ez azt jelenti, hogy csupán a két telek 3,2 millió eurót ér.

A telkeken kívül Szász és felesége két év alatt egy további házzal és lakással gyarapodott, melyek adózási értéke 59 ezer euró – a valós piaci áruk azonban minden valószínűség szerint sokkal nagyobb, annál is inkább, mert a házat kereskedelmi helységként használják. Szászék banki folyószámláján megjelent még 61 ezer euró, és az MPP-elnök azt a 89 ezer euró kölcsönt is visszafizette, melynek határideje 2014-ben járt volna le.

Alább tételesen szemlézzük Szász Jenő legutóbbi, 2008 április 22-én kelt vagyonnyilatkozatát (letölthető itt, .pdf, 863 KB). A dokumentumot a korábbi, 2006 májusi nyilatkozatával vetettük össze. A friss vagyonnyilatkozat, bár publikus, nem érhető el a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal honlapján; tudomásunk szerint nincs is online verziója, a megyei tanácselnöki tisztségre való pályázásakor adta le Szász.
TELKEK

Szász Jenőnek már nincs meg az a szombatfalvi, 3054 négyzetméteres telke, melyet 2005-ben vásárolt; ehelyett három új földterület szerepel az ő, illetve felesége nevén. Ezek a következők: 2005-ben, illetve 2007-ben vásárolt egy 4938 négyzetméteres belterületet a székelyudvarhelyi Hargita utca 6-9 szám alatt (a telek 2005-ben vásárolt része nem szerepel a 2006-os vagyonnyilatkozatban); Csereháton feleségével együtt 2007 óta tulajdonosa egy 250 négyzetméteres teleknek, továbbá a csíkszeredai Nagyrét utcában (str. Lunca Mare) 2,72 hektáros földterületet vásárolt 2007-ben.

A telkek adózási értéke nincs feltüntetve a vagyonnyilatkozatban, ezért piaci értéküket egy székelyudvarhelyi ingatlanügynökség vezetője segítségével becsültük meg. A szakértő szerint egy Udvarhely környéki telek négyzetmétere 25 euró körül mozog: tehát a szombatfalvi földterületet 76 ezer euróért lehetett eladni. A polgármester egyik szerzeménye, a Hargita utcában levő belterület – mivel nagy, összefüggő telek –


bevásárlóközpontok számára ideális;

épp ezért akár 100 eurót is kaphat a terület tulajdonosa négyzetméteréért. Tehát ez a telek elméletileg akár 490 ezer eurót is érhet.

Szólj hozzá az oldal alján!Szólj hozzá az oldal alján!
Az ingatlanpiaci szakértő szerint egy nagy beltelek tulajdonosa monopol-helyzetben van, gyakorlatilag akármennyit kérhet, hiszen aki építeni akar, annak nemigen van választása. Ugyanez érvényes a csíkszeredai Kossuth utca szomszédságában levő, Nagyrét utcai 2,72 hektáros beltelekre: ha 100 euróval számolunk, a 2,72 hektárért (27 200 négyzetméter) 2,7 millió eurót is el lehet kérni.

A csereháti telek négyzetmétere a szombatfalvihoz hasonlóan 25 euró körül mozoghat; így 6250 euró lehet az ára, ez azonban eltörpül a fenti szerzemények mellett.

Tehát ha becsléseink helyesek, a Szász Jenő és felesége birtokában levő földterületek értéke jelenleg 3,2 millió euróra rúg; továbbá a házaspárnak a szombatfalvi telek eladásából származott 76 ezer euró bevétele.


LAKÁSOK, HÁZAK

A székelyudvarhelyi polgármester két évvel ezelőtti vagyonbevallásában két épület, illetve egy pince szerepel: feleségével együtt a Céhek utca (str. Breslelor) 9/13 alatt 45 négyzetméteres lakás tulajdonosa 1999 óta. Továbbá 2004-ben a Kossuth Lajos u. 1 szám alatt vásárolt egy 145 négyzetméteres házat, a hozzátartozó 118 négyzetméteres pincével együtt, melyet a vagyonnyilatkozat szerint kereskedelmi célra használ.

Ingatlanpiaci szakértőnk szerint egy központi kereskedelmi helység négyzetméterét havonta 20 euróért lehet kiadni – a Kossuth utcai ingatlanból tehát havi 2900 euró bevétele származhat a polgármesternek. A kereskedelmi célra alkalmas helységek ára körülbelül 10 évi lakbérnek felel meg, így a Kossuth utcai ingatlan valós értéke 350 ezer euró körül mozoghat.

Az új vagyonnyilatkozatban a fenti két ingatlan továbbra is szerepel, és egy további ház, illetve lakás lett feltüntetve: Szász 2006-ban megvásárolta a Kőkereszt utca 3. alatti 138 négyzetméteres ház fele részét. Ez az ingatlan az Orange Romaniának van kiadva, a vagyonbevallás szerint évi 80 ezer RON-ért (tehát értéke, ha tíz évi bérleti díjjal számolunk, 220 ezer euró). Ezen kívül 2008-ban egy Rákóczi utcai, 65 négyzetméteres lakás került Szász Jenő és felesége birtokába egy garázzsal együtt.

A polgármester és felesége nevén szereplő épületek adózási összértéke 591 457 RON, napi árfolyamon átszámítva ez 162 ezer eurót jelent (a Kőkereszt utcai ház fele értékét számítottuk be).

Ha csak a Kőkereszt utcai házat, illetve a Rákóczi utcai lakást számítjuk, és az adózási értéket vesszük figyelembe, akkor a 2006-os nyilatkozathoz képest 214 550 RON, vagyis


közel 59 ezer euró értékű ingatlannal gyarapodott

két év alatt a polgármester. Hozzá kell tenni, hogy a fenti ingatlanok közül kettő – a Kőkereszt utcai illetve Kossuth utcai – államosított ingatlanok voltak, melyeket tulajdonosuk a polgármesteri hivataltól kellett visszaigényeljen, és mely visszaigénylésnek feltétele volt a polgármester aláírása.

A Digital3 televízió riportja szerint Szász Jenő felszólította a lakókat, hogy 10 napon belül távozzanak az épületből, annak ellenére, hogy az államosított javak visszaszolgáltatását szabályzó törvény kimondja: a bérlők még öt évig lakhatnak ezekben az ingatlanokban, vagy a tulajdonosnak hasonló körülményeket kell biztosítania, ami a bérleti díjra is vonatkozik.

Jelenleg mind a Kossuth, mind a Kőkereszt utcai ingatlanok üzlethelyiségek, és ha a számításaink helyesek (lásd fentebb), akkor a két ingatlan összértéke 570 ezer euró.


BANKSZÁMLÁK

Szász Jenőnek és feleségének a 2008-as vagyonbevallása szerint három banki folyószámlája van, összesen 255 003 RON (közel 70 ezer euró) értékben. A 2006-os dokumentumban még csak 33 394 RON szerepel (mintegy 9100 euró). A két vagyonbevallás közt eltelt időszakban tehát a Szász család banki folyószámláin mintegy 61 ezer euró jelent meg.


KÖLCSÖNÖK

Szász Jenő a 2008-as vagyonnyilatkozata szerint 30 ezer dollárnyi, illetve 50 ezer eurónyi kinnlevőséggel rendelkezik; a két évvel ezelőtti nyilatkozatban 30 ezer dollár, illetve 70 ezer euró szerepel. A 2006-os nyilatkozatban szerepel egy, a Banca Transilvaniától felvett, 89 316 eurós kölcsön; annak ellenére, hogy a pénzösszeget csak 2014-re kellett volna visszafizetnie, Szász 2008-as bevallásában már nem tesz említést erről a kölcsönről. Valószínűleg visszafizette, ezért ezt az összeget is a kiadásai közé számoljuk.


JÖVEDELMEK

Mivel sem a polgármester, sem pedig a felesége nevén nem szerepel vállalkozás, ezért a polgármesteri fizetésből (67 461 RON), egy tanítónői fizetésből (9 541 RON), gyermeknevelési támogatásból (3 000 RON) illetve gyermekpénzből (1 100 RON) él a család. Pluszpénzt a konyhára egyedül az Orange Romaniával, illetve a Banca Transilvaniával kötött bérleti szerződés hoz (80 ezer plusz 75 ezer RON). Szász Jenő és családja éves jövedelme tehát 236 102 RON (64 700 euró).

Visszakapott a kinnlevőségeiből 20 ezer eurót, továbbá a szombatfalvi telek eladásából származhatott még körülbelül 76 ezer euró bevétele a családnak, de ennek a jövedelembevallásban nincs nyoma. A vagyonbevallás utolsó oldalán szerepel még, hogy “adományokat” kapott az ő, illetve felesége szüleitől, azonban ezek nagysága, mibenléte nincs tisztázva.


MÉRLEG

A 2006 májusától 2008 áprilisáig eltelt két év alatt tehát a Szász-család jövedelme mintegy 150 ezer euró volt; hogyha a három, nagyméretű telket nem számoljuk, és nem a piaci, hanem pusztán csak az adózási értékeket vesszük figyelmbe, akkor ezalatt az időszak alatt az udvarhelyi polgármester 59 ezer eurót költött házvásárlásra. Visszafizetett egy 89 ezer eurós bankkölcsönt, továbbá 61 ezer eurót tudott félretenni az ő, illetve felesége bankszámlájára.

Tehát ha pusztán csak a vagyonnyilatkozatában megnevezett jövedelmeket, illetve kiadásokat nézzük, akkor kijelenthető: a székelyudvarhelyi polgármester 2006 óta 60 ezer euróval többet költött hivatalos jövedelménél. Persze ezt a “lyukat” a szombatfalvi telek eladásából elvileg fedezhette.

Azonban a legnagyobb ismeretlen az, hogyan, mennyi pénzért került az udvarhelyi polgármester birtokába a két, bevásárlóközpont építésére is alkalmas telek, mellyel Szász vagyona bő 3 millió euróval gyarapodott?

Szász Jenő vagyonbevallásával kapcsolatban a következő kérdéseket küldtük el ma az MPP sajtóirodájába:

Miért nem tette publikussá 2007, illetve 2008 januárjában vagyonnyilatkozatát?

Miért nem érhető el a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal honlapján a jelenlegi nyilatkozata?

Miért nem szerepel a 2006 májusi vagyonnyilatkozatában az a Hargita utcai telek, melynek egy részét – a mostani vagyonbevallása szerint – 2005-ben vásárolta?

Hogyan, mennyiért került a birtokába a székelyudvarhelyi 4938 négyzetméteres, illetve a csíkszeredai 2,72 hektáros földterület? Miért nem tüntette fel ezek adózási értékét vagyonbevallásában?

Hogyan fedezte a vagyonnyilatkozatbeli bevételei és kiadásai közti 60 ezer eurós “lyukat”?

Mekkora értékű adománnyal támogatták a nagyszülők a Szász családot?

Igazak a Kőkereszt utcai, illetve Kossuth utcai ingatlanokkal kapcsolatos sajtóhírek?

A cikk megjelenése után 3 órával, május 22.-én 14 órakor az MPP sajtóirodája válaszolt a levelünkre. Íme:

Válasz a Transindexnek

Az RMDSZ ügyvezető elnökének, Kelemen Hunornak a gazdasági érdekeltségébe tartozó Transindex hírportál a Magyar Polgári Párt elnökének, Szász Jenőnek vagyoni helyzetét firtató kampánycikket tett közé.

A kampánycikk a polgári oldal vezetőjének nyilvános vagyonbevallásában szereplő adatokkal spekulál, az RMDSZ-médiában korábban közölt sajtóhírekre hivatkozva, a megtámadott személy családját sem kímélve, feltételezésekre és vélelmekre alapozva, folytatja azt a lejárató hadjáratot, amelyet az RMDSZ évek óta művel a politikai versenytársának vezetőjével szemben.

A közelmúltban Gyurcsány Ferenc által Szabad Sajtó díjjal kitüntetett Transindex szerkesztőségét felkérjük, hogy amennyiben a Magyar Polgári Párt elnökére vagy bármely más tisztségviselőjére nézve terhelő adójogi vonatkozású adatok birtokában van, haladéktalanul forduljanak az illetékes nyomozati hatóságokhoz.

Székelyudvarhely, 2008 május 22

Magyar Polgári Párt
Sajtóiroda

______________

Kelemen Hunor replikája a következő:

Ne tereljük el a figyelmet a tényekről!

Pártelnök úr, nem beszélne nekünk inkább a vagyonnyilatkozatról?

Arról, hogy mi történt 2004 és 2008 között? Miért szegényedett el Székelyudvarhely és miért gazdagodott meg a polgármester? Hogyan játszhatja el ön az erénycsőszt zsebében 3,2 millió euróval? Vagyonnyilatkozata miért nem volt nyilvános, elérhető mindenki számára?

S hogy miért “szenzáció” az, ha egy közérdekű információ a médiában megjelenik?

Talán titkolni valója van?

A magam részéről soha nem titkoltam, hogy a Transindex portál többségi tulajdonosa vagyok. És azt sem rejettem véka alá, hogy Erdély legolvasottabb magyar portáljának szerkesztési politikájába nem avatkozom be.

Olyannyira nem befolyásolom a szerkesztési politikát, hogy a honlapon található Negatív kampány blogban is “előkelő” helyen szerepelek. Ott olvasható egyik nyilatkozatom, amelyben éppen arra kérem önt, hogy ne hazudozzon.

Most viszont arra kérném, hogy a Transindex által önnek feltett kérdésekre válaszoljon.

Méltatlan volna ha a közérdekű információnak számító vagyonnyilatkozatával kapcsolatos kérdésekre a szokásos “gyurcsányozás” volna a válasz.
Ez lassan nagyon unalmassá válik az ön szájából ebben a választási kampányban.

KELEMEN HUNOR,
az RMDSZ ügyvezető elnöke

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS