2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenes törvénytervezetek a PRM-től

K.B.I. 2008. május 22. 15:17, utolsó frissítés: 15:10

Funar a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet nyújtott be, mely Márton Árpád szerint kísértetiesen hasonlít az RMDSZ törvénytervezetére.A Nagy-Románia Párt (PRM) három magyarellenes, illetve a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő törvénytervezete került a képviselőház asztalára a helyhatósági választási kampány kezdete óta, számolt be a Transindex kérdésére Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

“Az első az a jól ismert törvénytervezet, mely 1000 eurót adna az önszántukból Romániából kitelepülő magyar nemzetiségű állampolgároknak. Ezt egyelőre a képviselőház nem tárgyalta. Ebben az időszakban nem tartanak bizottsági üléseket, mindenki a kampánnyal van elfoglalva” – vázolta a helyzetet az RMDSZ politikusa.

A PRM egy másik törvénytervezete értelmében a nemzeti kisebbségek képviselőinek a parlamentben hivatalos hűségesküt kellene tenniük. Márton szerint


a két kezdeményezés “nevetséges fricska”,

és semmi esélyük arra, hogy átmenjenek a parlamentben.

Sokkal rafináltabb – mondta a politikus – a PRM kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezete, melyet a szenátus jelentős többséggel elutasított. Ennek szövege az RMDSZ 2005-ben kisebbségek jogállására kidolgozott törvényjavaslatára épül, Márton szerint azzal a jelentős különbséggel, hogy


kimaradt belőle a kulturális autonómiára vonatkozó bekezdés.

A kezdeményezés azért veszélyes, mert ha elfogadják, semmi szükség a kormány által előterjesztett kisebbségi törvénytervezetre. A politikus szerint már a törvényjavaslat szövegének címe, a Törvény a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogállásáról megfogalmazás is “rafináltságra” utal.

A kezdeményezést a szenátusban 7 szavazattal, 40 ellenszavazattal és 9 tartózkodással leszavazták. A törvénytervezet elfogadásának további esélyeit latolgatva Márton Árpád kijelentette, hogy az nagy valószínűséggel a képviselőházban is elbukik.

A kormány által előterjesztett kisebbségi törvénytervezet elfogadásáról az RMDSZ frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy semmiképpen sem a kampányidőszakban lesz áttörés.

Senki nem dolgozik ilyenkor a parlamentben.Érdemleges törvényt nem fogadnak el kampányidőszakban, ilyenkor csak populista kezdeményezések születnek” – méltatlankodott Márton.

A frakcióvezető úgy vélte, “ha lecseng a helyhatósági választás és mindenki megismeri az erejét, kiderül, hogy a parlamenti választások előtt mit lehet ezügyben kicsikarni.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS