2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az oktatási tárcától várják a megoldást a néprajzos diákok

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. május 27. 17:43, utolsó frissítés: 17:00

Nodiploma: vége az aláírásgyűjtésnek. 2606-an írták alá online petíciónkat a BBTE néprajz-nyelvszakos diákjai diplomaügyének megoldásáért.Az oktatási minisztériumtól várnak megoldást a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) végzett, vagy jelenleg is ott tanuló néprajz-nyelv, illetve nyelv-néprajz szakos hallgatók mindkét szakosításuk elismerése ügyében.

>> Néprajzosok diploma-botrány blogja az egologo-n
>> Néprajz közül választhatsz! Diplomabotrány a BBTE-n


2606 aláírás begyűjtésével ma délben zárta le a Transindex a május 9-én indított, a néprajz és nyelv duplaszakos hallgatók diploma-ügynek támogatását szolgáló aláírásgyűjtési akcióját.Papírűrlapon további 727 aláírás gyűlt össze, így összesen 3333 támogató áll ki a diákok problémájának megoldása mellett. Az aláírók azt a petíciót támogatják, amelyben a hallgatók kérik, tanulmányaik végeztével olyan diplomát kapjanak, mely mindkét szakosításukat elismeri.A diplomabotrány annak következtében tört ki, hogy kiderült: 2002-től kezdődően beiskolázott minden egyes évfolyamtól a BBTE megtagadja


a képesítésüknek megfelelő

diploma kiállítását, mivel az oktatási minisztérium által közreadott hivatalos szakok jegyzékében már nem létezik néprajzzal társított nyelv szak.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség is támogatásáról biztosította a néprajzos hallgatókat az oktatási minisztériumhoz intézett nyílt levelében.

Román Márta volt néprajz-angol szakos hallgató lapunknak elmondta, az aláírások felhasználásával várnak még, előbb a diploma ügyében az oktatásügyi minisztériumhoz intézett levelükre várják a választ és a megoldást.

A diplomabotrány kirobbanása óta az egyetem szenátusa több megoldást is felajánlott a hallgatóknak, azonban a diákok egyik utat sem találták járhatónak.

A szenátus úgy próbálta orvosolni a helyzetet, hogy felajánlotta a diákoknak, döntsenek az egyik mellett a két szak közül, amelyre kiállítja részükre a diplomát. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hallgatók csak néprajzos képzésüket ismertethetik el, mert


sima nyelvszakra nem

állíthat ki diplomát az egyetem (tehát például nem lehet csak angol vagy magyar nyelv és irodalom szakot végezni). A tárgyalások során az egyetemi szenátus újabb ötlettel rukkolt elő, mely szerint a diákok lehetőséget kapnak egy újabb szak térítésmentes elvégzésére.

A hallgatók nem fogadták el a javaslatot, hiszen mint elmondták, ők nem lehetnek áldozatai az egyetem vezetősége mulasztásának: minden félév kezdetekor tanulmányi szerződést írtak alá az egyetemmel, a kontraktus feltételeinek megfeleltek, így követelik mindkét képesítésüket elismerő diploma kiállítását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS