2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román vendégmunkások termelik az olasz GDP 1,2%-át

szerk. 2008. június 13. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Évente 10 ezer eurót keres, a szolgáltató szektorban dolgozik és egymillió sorstársa van: ez a vendégmunkás fantomképe.Legtöbb 1 millió 16 ezerre, de a legóvatosabb kalkuláció szerint is 850 ezerre becsüli az Olaszországban dolgozó román vendégmunkások számát az itáliai Caritas friss felmérése. A becslés az összes fellelhető statisztika összevetésével készült, de így sem egészen pontos: a kutatásban részt vevő szakértők 10-15%-os hibahatárral számolnak.

„Hogyha csak a 850 ezer fős létszámot vesszük figyelembe, akkor is a román állampolgárok a legnagyobb bevándorlócsoport. Őket az albánok és a marokkóiak követik” – áll a jelentésben. A Caritas most először becsüli egymillióra a román vendégmunkások számát, noha több emigráns szervezet


már jóval korábban hasonló létszámot emlegetett.
A vendégmunkások az igényelt munkaerő kétharmadát fedezik Olaszországban, és évente leggyakrabban román állampolgárok lépnek munkába – derül ki a jelentésből, amelynek a harmadik legfontosabb állítása az, hogy a román vendégmunkások 1,2%-kal járulnak hozzá Itália bruttó nemzeti össztermékéhez (GDP). Az átlagot nézve hat olaszországi alkalmazott közül egy román.

A vendégmunkások képzettebbek és iskolázottabbak az olasz átlagnál, de ennek ellenére nehezebben találnak munkát. Egyharmaduk az építőiparban dolgozik, felük a szolgáltatások különféle ágazataiban: ilyen az idős- és a beteggondozás, a bejárónői-házvezetőnői munka, a takarítás, vendéglátóipar vagy a szoftverfejlesztés.

Az éves fizetés átlagban 10042 euró, ami kisebb, mint amennyit egy olasz állampolgár hasonló feltételek mellett keres. Ráadásul a nők fizetése 40%-kal alacsonyabb a férfiakénál.

Körülbelül 750 ezer román állampolgár (a becsült létszám 73,7%-a) munkavállalási szándékkal tartózkodik Olaszországban. Közülük 557 ezren szerződéses alkalmazottak, 16 ezren saját vállalkozást működtetnek. A munkanélküliek száma a statisztika szerint 56 ezer. Számos vendégmunkás már az EU-csatlakozás, 2007 január 1. előtt ott tartózkodott, de státuszuk csak ezután vált törvényessé.

További 239 ezer román állampolgár családegyesítés címén, a vendégmunkás férjet, feleséget, élettársat követve érkezett Olaszországba – közülük 116 ezer a gyermekek száma. A legtöbb egyedül levő gyermek (mintegy kétezren) szintén román állampolgár,


akiket elhagytak vagy egyenesen eladtak a szüleik.

A legtöbb vendégmunkás Lazio környékén él (200 ezren), de csak Rómában körülbelül 100 ezer román állampolgár lakik. A legtöbben az észak-olaszországi tartományokat kedvelik: Piemonte tartományban 130 ezren, Venetóban 120 ezren, Lombardiában 16 ezren vannak. A déli tartományok a kevesebb munkalehetőség miatt kevésbé vonzók a vendégmunkások körében, de az utóbbi években itt is jelentősen nő a Romániából érkezők száma.

A beilleszkedés pozitív példái mellett a Caritas-jelentés foglalkozik a vendégmunkásokat érintő diszkriminációval is. Itt elsősorban azok az esetek szerepelnek, melyek felkeltették az UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali, az itteni diszkriminációellenes kormányszerv olasz megfelelője) figyelmét.

A legjellemzőbb az, hogy a sajtó részrehajlóan mutatja be a vendégmunkások által elkövetett bűncselekményeket, de ide sorolhatók a tájékoztatásbeli, jogi tanácsadási és szakmai képzési hiányosságok is.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a romániai vendégmunkások körében egyes bűncselekmények aránya magasabb a más állampolgárságú elkövetőkkel szemben. Ilyen cselekmény a szándékos emberölés, a nemi erőszak, az autólopás, a betöréses és az utcai lopás. Sok esetben az áldozatok szintén romániaiak. Sok romániai, háztartási alkalmazottként dolgozó nő esik nemi erőszak áldozatául.

Egyre nő azoknak a Romániából származóknak a száma, akik az emberkereskedelemre, a feketemunkára, a hitelkártyacsalásra vagy a drogkereskedelemre szakosodott bűnszervezetekben tevékenykednek.

A legtöbb vendégmunkás le akar telepedni Olaszországban. Csak 2007-ben 10 ezer román állampolgár vásárolt ingatlant Rómában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS