2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A DNA nyomoz az érettségin csalók ellen

hírösszefoglaló 2008. július 10. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

Voltak olyanok, akiknek ki kellett operálni a füléből a kütyüt, amin a megoldásokat diktálták nekik.Öt megyében a diákok több mint kilenctizede sikeresen érettségizett: a végleges eredmények szerint a vizsgázók Suceava megyében voltak a legsikeresebbek, mert ott csak a diákok 2%-a kényszerül újraérettségizni. A többi „90%-os megye” sorrendben a következő: Konstanca, Hunyad, Valcea és Temes. A másik véglet Bukarest környéke, Ilfov megye, ahol a sikeres vizsgázók aránya 38,58%.

A több mint 230 ezer vizsgára jelentkező közül 45 ezren értek el 9-esnél magasabb jegyátlagot.

Az idei érettségit viszont a korábbiaknál is több botrány kísérte. Gheorghe Rădulescu, a közoktatás minőségbiztosításával foglakozó kormányügynökség (AEACE) elnöke az oktatási miniszter és Svetlana Preoteasa államtitkár lemondását követelte amiatt, hogy nem voltak képesek megakadályozni a csalássorozatot. Rădulescu szerint a „90%-os sikertörténeteket”


nem lehetett az általánossá vált csalás nélkül összehozni.

Az egyik esetben a Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) nyomoz. Egy máramarosszigeti középiskola egyik diákját azzal gyanúsítják, hogy pénzt gyűjtött a társaitól a vizsgáztatók lefizetésére. Az érintettet, az iskola igazgatóját és további száz diákot a DNA ügyészei hallgatták ki – a csúszópénzt gyűjtő tanuló szabadlábon védekezhet, az igazgató 29 napos előzetes letartóztatásban ül.

A diák csütörtökön elismerte a DNA nyomozói előtt, hogy ő gyűjtött pénzt több mint száz kollégájától, és az összeget átadta a dolgozatokat értékelő tanároknak.

Közlése szerint erre az iskola vezetője kérte meg minderre, hozzátéve, hogy így a George Pop de Băseşti középiskola mind a 120 érettségizője sikeresen fog vizsgázni a máramarosszigeti Kisipari és Szolgáltatási Iskolacsoportban (szakközépiskolában) működött vizsgaközpontban. Arra ugyan nem kapott a javító tanároktól ígéretet, hogy mindenki a legnagyobb osztályzatot kapja, de arra igen, hogy megkapják az átmenőt.


A csalási technológiák veszélyesek is lehetnek.

Az egyik módszer az, hogy a vizsgázó miniatűr, vezetéknélküli (handsfree) telefon-fejhallgatót helyez a fülébe, majd diktálják neki a megoldásokat. A módszer hátránya, ha a készülék beragad: Bukarestben az Egyemi Kórház fülorrgégészeti osztályán egyetlen ügyeleti időszakban nyolc diáknak kellett kioperálni a kütyüt a füléből.

A trükkökről szóló hírek ellenére országszerte a 230 ezerből 247 diákot értek hivatalosan is csaláson, és vonták meg tőlük a vizsga folytatásának jogát.

Mindezek nyomán a Romániai Egyetemi Hallgatók Szövetsége (USR) azt követeli, hogy ismét csak felvételi vizsgával lehessen csak a felsőoktatásba bejutni, vagyis az egyetemek egyáltalán ne vegyék figyelembe az érettségi eredményeket.

A Román Akadémiai Társaság (SAR) és a Tiszta Felsőoktatásért Koalíció (CUC) közvitát követel a tanügyminisztériumtól, mondván, leváltásokkal, de akár a közoktatásba pumpált pluszpénzekkel sem lehet semmit elérni, mert a csalás az oktatási rendszer részévé vált.

Cristian Adomniţei oktatási miniszter a kritikákra annyival reagált, hogy közölte: szerinte politikai okokból próbálták valakik szabotálni az érettségit. Elmondása szerint volt próbálkozás az vizsgasorozat előtti utolsó este a tételek kiszivárogtatására.

Adomniţei hozzátette: a rendszert törvényes úton, bizonyítékok felhasználásával kell megtisztítani a csalásoktól, ő maga azonban konkrétumokkal nem támasztotta alá sem a kiszivárogtatás, sem a politikai nyomásgyakorlás vádját. Svetlana Preoteasa államtitkár későbbre ígérte, hogy bemutatja az „érettségi szabotálásának filmjét”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS