2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért csúszik a sztrádaépítés Romániában?

hírösszefoglaló 2008. július 11. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

Bonyolult a földeket kisajátítani, túl optimisták voltak a tervek és megugrottak a költségek.A romániai infrastrukturális beruházások megvalósítását, így az autópályák építését is nagy mértékben késleltetik a kisajátítási procedúrák, a régészeti ásatások és a környezetvédelmi szempontok – mondta a Ziarul Financiar csütörtöki számában Ludovic Orban közlekedési és szállítási miniszter.

Ilyen körülmények között meglátása szerint egy sztrádát nem lehet öt-hat évnél rövidebb idő alatt megépíteni.

A pénzügyi-üzleti napilapnak adott interjújában a tárcavezető kifejtette: a hazai hatóságok által korábban kidolgozott tervek túlságosan optimistának bizonyultak, az autósztráda-építések teljesítési határidejét korábbi időpontokra tűzték.

A liberális párti Orban példaként hozta fel a Cernavoda-Konstanca autópályát, mely az ún. Autostrada Soarelui, a Bukarestet Cernavodával már összekötő szakasz folytatása lenne a kikötővárosig, 50,8 kilométeren.A Bukarest-Brassó autópálya (a Cotidianul térképe)A Bukarest-Brassó autópálya (a Cotidianul térképe)


Megépítéséhez még csak ez év végén fognak hozzá,

holott a korábbi hivatalos jelzések szerint mára már kész kellene lennie. Az említett sztrádaszakasz létrehozásába 354 millió eurót fektetnek be, és csak október végén írják alá a nyertes pályázóval a szerződést.

Késlekedik a Bukarest és Ploieşti közötti sztráda befejezése is. Az építés két szakaszon zajlik: a 0 és a 19 kilométer között, valamint a 19 és a 62 kilométer között. Ez esetben főleg a kisajátítások bonyolult folyamata okozza a legfőbb nehézséget. De azért vannak egyéb gondok is. Az építés jogát elnyerő konzorciumnak, a Pizzarotti-Tirena Scavinak hat hónapra volt szüksége a munkatelepek kialakításához.

A kisajátítás miatt akadozik az egészen Brassóig vezető útvonal építése is, akárcsak az észak-erdélyi autópályáé.

Ez utóbbit az amerikai Bechtel amerikai építi, ezzel kapcsolatosan még finanszírozási gondok is felmerültek menet közben. A Bors és Brassó között haladó 415 kilométer hosszú autópályának a költségeit eredetileg 2,2 milliárd euróra becsülték, de egyes becslések szerint


akár kétszer is többe kerülhet.

Orban szerint a Bechtel az idén mindössze 25 kilométernyit fog átadni az autópályából (korábbi nyilatkozatok szerint novemberben 35 kilométert adnak át). A cég jelenleg két szakaszon építi a sztrádát: Torda és Gyalu között, illetve Berettyószéplak és Bors között.

Ami a Temesvár és Arad között építendő autópályát illeti, a 270 millió eurós beruházást igénylő projekt megvalósításához csak az év végén kezdenek hozzá, három évvel a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása után. A két, egymástól 50 km-re lévő nagyvárost összekötő sztráda a miniszter szerint 24 hónap alatt fog elkészülni.

Az említett beruházásokat nagyban hátráltatja, hogy túlságosan sok tulajdonossal kell dűlőre jutni a kisajátításokkal kapcsolatosan, ráadásul rengeteg földterület van, amelynek tulajdonjoga „átmeneti állapotban” van, azaz még nem zárult le a visszaszolgáltatási procedúra vagy az örökösödési per, sok esetben még telekkönyvezve sincs a birtok.


Romániában rendkívül szétdarabolt a földtulajdon,

a visszaszolgáltatások miatt húszszor több tulajdonossal kell egyeztetni, mint 1989 előtt – magyarázza a miniszter. A kisajátítási procedúra leegyszerűsítése érdekében a közlekedési tárja törvénytervezetet nyújtott be a parlamenthez, azonban az „stand by”-ban van Orban szavai szerint.

A régészeti ásatások különösen Erdélyben akasztják meg a munkát, hiszen a kutatók gyakran találnak régi leletekre a munkálatok helyszínén, és akkor övék az „elsőbbség”. A környezetvédelmi engedélyek megadásában is számos szempontot kell az illetékes tárcának figyelembe vennie.

Orban szerint a beruházások megvalósítását úgy lehetne gyorsítani, ha a megkötött szerződések teljesítését teljes mértékben (azok minden záradékát figyelembe véve) teljesítenék, ha menet közben nem változtatnák meg az eredetileg megrajzolt útvonalakat, és ha szigorúbban ellenőriznék a konkrét munkálatokat.

Ide tartozik, hogy 2006 elején a Tăriceanu-kormány azt jelentette be, hogy 2008 végére 260 kilométernyi autópálya lesz kész. Ehhez képest csak 135 km-n lehet majd autózni. A késlekedés fő oka, hogy a Bukarest-Brassó sztráda építése két éves késésben van az eredeti ütemtervhez képest.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS