2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tusnád: beszéd a párbeszédről, párbeszéd nélkül

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2008. július 16. 19:50, utolsó frissítés: 19:22

Kihal a szolidaritás, a jó hír viszont, hogy – Pîrvulescu szerint legalábbis – kevesebb a rasszizmus Romániában. Tusványos, megnyitó, fricskák.Zuhogó eső, érkező hátizsákosok, egy kajászacskót fosztogató kóbor kutya és a továbbra is horrorfilmbe illően gomolygó köd fogadta a fősátor felé igyekvőket szerda délelőtt a 19. szabadegyetemen és diáktáborban, a tusnádfürdői kempingben.

A megnyitóra a szakadó eső ellenére – vagy talán éppen azért – sokan kíváncsiak voltak, ülő- és állóhelyek egyaránt beteltek, mire elkezdődött a hivatalos megnyitó.

Sándor Krisztina főszervező, egy saját szavaival élve tíznapos polgármester, Albert Tibor, illetve két ős-törzsvendég, a tusványosi folyamat elindítói: Németh Zsolt fideszes politikus és Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő hivatalosan is megnyitották a 19. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort.A főszervező az erdélyi nyarak legrégebbi és legkiemelkedőbb eseményének nevezte a tábort: Tusványos egy életérzés, közös gondolatok színtere és brand. Közéleti esemény, ahová évről évre többen szeretnének eljutni, részt venni a kötetlen beszélgetésekben, közvetlen hangulatú tanácskozásokban – mondta.

Az MPP-s polgármester – miután learatta a sikeresen szereplő jelöltnek kijáró tapsot – röviden elmondta, megválasztását a tusnádfürdőiek üzeneteként értelmezte, miszerint a település ne ballagjon tovább a szekér után, mint az egyszeri székely gyerek,


hanem üljön föl és csapjon a lovak közé.

Mostantól tehát másképp csináljuk – értelmezte a tábor mottóját a polgármester, majd megkérte a közönséget, nézzék meg jól Tusnádfürdőt, hogy majd jövőre, amikor ismét eljön Tusványos ideje, láthassák a különbséget. A zuhogó esőre tekintettel megjegyezte, az üzleti szférából érkezve mindenképp nyereségesnek tartaná egy gumicsizma- és esőköpeny-forgalmazó stand felállítását.Toró T. Tibor arra reflektálva, hogy értesülések szerint Markó Béla és az RMDSZ csúcsvezetése nem jön el a szabadegyetemre, köszöntötte azokat, akik jelen vannak, azokat is, akik csak lélekben lehetnek itt, de követik a tábor történéseit „mindenféle titkos csatornákon”, meg azokat, akiknek itt lenne a helyük, de valamilyen okból mégsem jöttek el.

A szabadegyetemen az emberek nem arról beszélnek, amiről szabad, hanem amiről szeretnének – a folyamat 19 éve elindult, ledőlt a hallgatás fala. Tusványos mindenki felé nyitott, mindenkinek itt a helye, aki jól érzi magát – de nem kötelező itt lenni – fogalmazott.

A tusványosi folyamat nagy sikerének nevezte Tőkés László európai parlamenti mandátumát. Idén azért is történik Más kép, mert intézményesült az erdélyi magyar pluralizmus, a politikai rendszerváltás mégsem következett be – ez a következő évek kiemelt feladata, mondta a poltikus.

Nem a szervezőkön múlott, hogy valószínűleg üres székek várják a pódiumon a párbeszédre éhes hallgatókat – akinek közölnivalója van, annak ki kell használnia a lehetőséget, ha valaki nem akar élni a meghívással, az sajnálatos. Ettől függetlenül a folyamat megy tovább, és inkább arról kellene beszélni, ami itt elhangzik, és azokról, akik jelen vannak, nem arról, hogy ki nincs itt – szögezte le.

Németh Zsolt szerint a Más kép mottó értelme: másként kéne már intézni a dolgokat Magyarországon, Erdélyben, és a magyar-erdélyi kapcsolatokban. Magyarország jelenleg anyósország anyaország helyett, és az is sajnálatos, hogy az RMDSZ csúcsvezetése nem kíván élni a Tusványos adta lehetőséggel. De ettől függetlenül mindazokat az RMDSZ-eseket, akik élni akarnak ezzel a lehetőséggel, szívesen látják – jelentette ki.

Megköszönte a tavalyi évig szervező egyesület, az ErGo eddigi munkáját, mondván: Tusványos olyan, mint a postakocsi, váltott lovakkal halad a legjobban, és szükség van néhány évenként erre a váltásra. A programfüzetből többek között a tájszobrászatot, a tojás- és söröskorsó-dobálást, az ökolábnyommérést, oroszhegyi papramorgó-kóstolást emelte ki.

A jelenlévők félperces néma felállással adóztak Lőrincz Csaba politológus, a tusványosi folyamat egyik kezdeményezője emlékének.

Az első főelőadáson – Nemzeti és társadalmi szolidaritás – magyar és román EU-integráció alulnézetből Navracsics Tibor fideszes politikus, Cristian Pîrvulescu politológus Kovács István háromszéki MPP-tanácsos moderálásával a román, illetve a magyar gazdaság helyzetéről, az integráció gazdasági hatásairól osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Kovács és Navracsics azt hangoztatta, a magyarországi baloldal elfordult a szociális kérdésektől, figyelmen kívül hagyja a választópolgárok, az alulnézet perspektíváját – ezért indokolt, hogy a jobboldal átveszi ezeket a témákat és a retorikát.Navracsics szerint egyre nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség Magyarországon, a leszakadó régiók és csoportok pedig nem kapnak támogatást a kormánytól. Többek közt ennek következményeként eddig Szlovénia, immár Szlovákia, és ha így folytatjuk, hamarosan Románia hátát nézhetjük – kongatta a vészharangot a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának elnöke.Pîrvulescu árnyalta a Románia gazdasági növekedését pozitív példaként Magyarország elé állító vélekedéseket. Mint mondta, az Európai Unión belüli krízis, amely az ír referendum sikertelensége miatt alakult ki, de a világgazdasági válság is hamarosan érezteti a hatását Romániában is. De hogy a helyzet most sem épp rózsás, az is mutatja, hogy az aktív munkaerő mintegy tíz százaléka külföldön próbált szerencsét.


Az eperszedők hazaküldött keresete

és a fellendült építőipar nélkül a GDP nem állna ilyen szinten, mint most – vélte. Ráadásul ez a GDP- és átlagbérnövekedés a romániai polgárok mindennapi életében meg sem érződik, a nagyon gazdagok és nagyon szegények tábora közti szakadék mélyül.

Egy baloldali párt egy konzervatívval szövetkezik – ilyen is csak Romániában lehetséges – utalt a PSD és a PC szövetségére, hozzátéve, ez egy olyan szocialista párt, amely a szolidaritás megfelelő eszközének tartja az egységes, 16 százalékos adókulcs bevezetését: valódi társadalmi szolidaritásról ilyenformán nehezen lehet beszélni. A magyarországi oktatás és egészségügy helyzetét is jobbnak nevezte a romániainál.

Románia csatlakozása korai volt abban az értelemben, hogy az ország nem volt felkészülve rá – viszont ha 2007 januárjában nem lép be az EU-ba, megrekedt volna az integráció útján – utalt az Unió további bővítését ellenző, egyre inkább előtérbe kerülő álláspontra.

Az ír népszavazás ilyen értelemben a szolidaritás európai célkitűzésének kudarca: egy ország, amely több éven át élvezte a közösség támogatását, és virágzó gazdasággá épült ennek köszönhetően, most megtagadná ugyanezt a lehetőséget a lengyelektől vagy a románoktól. Európa tehát krízisben van, a szolidaritás nem működik, és ez óriási veszélyt jelent a közösségre nézve – figyelmeztetett.

Előrelépésnek nevezte azonban, hogy visszaszorulóban a rasszizmus és az idegengyűlület: a Nagy-Románia Párt nem jutott be a parlamentbe, és Orbán Viktor legutóbbi látogatása sem gerjesztett magyarellenes hullámot az országban. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, novemberben várhatóan több párt is kijátssza a magyar kártyát,


de nem sok sikert jósol nekik.

Navracsics kérdésre válaszolva elmondta, a 2011-es EU-elnöksége készülő Magyarország olyan célokat kíván megfogalmazni, amelyek az egész Kárpát-medencének előnyére válnak.

A két ország környezetvédelmi témákban eddig is jól együtt tudott működni, és a folyóink közösek – utalt az immár Európában is reális veszélyként megjelenő ivóvízhiányra, amely három éven belül már akut probléma lehet: Spanyolország egyes részeit például az elsivatagosodás veszélye fenyegeti.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS