2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem indít büntető eljárást Nagy Zsolt ellen a DNA

Hírszerk./MTI 2008. július 17. 12:15, utolsó frissítés: 12:15

A döntés fontos erkölcsi elégtételt jelent – nyilatkozott Nagy. Közben a DIICOT-féle vizsgálatról nem tudni semmit.Nem indítanak büntető eljárást Nagy Zsolt volt távközlési és informatikai miniszter ellen – határozott az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA). A Mediafax hírügynökség meg nem nevezett ügyészségi forrásokat idézve közölte szerdán, hogy az ügyészek Codrut Șereș volt gazdasági miniszter ellen sem folytatják le a nyomozást.

Mindkét volt tárcavezetőt azzal gyanúsították meg az úgynevezett kémbotrányban, hogy mandátumuk ideje alatt bizalmas információkat szivárogtattak ki román állami vállalatok privatizációjáról nemzetközi tanácsadó cégeket képviselő személyeknek.

A hírügynökség szerint a két volt miniszter egy-egy tanácsadója ellen is beszüntették a nyomozást, akárcsak a bolgár Sztamen Sztancsev ellen, aki a privatizációkban érdekelt Credit Suisse First Boston tanácsadó céget képviselte.

Nagy Zsolt ellen ebben az ügyben tavaly április 27-én indított a főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes főosztálya (DIICOT) büntetőjogi vizsgálatot. A miniszter
kénytelen volt megválni posztjától,

miután Traian Băsescu államfő tavaly júniusban felfüggesztette tisztségéből. A DIICOT később átadta az ügy vizsgálatát a DNA-nak, amely azt kellett megvizsgálja, hogy a tárcavezetőket megvesztegették-e azért, hogy információkat szivárogtassanak ki a folyamatban lévő privatizációkról.

Nagy Zsolt az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: szomorú, hogy Romániában két intézmény ugyanazt az esetet másként ítéli meg, ugyanis a DNA kimondta, hogy nincs korrupciós bűntény, a DIICOT viszont már több mint egy éve nem közölt semmit a vizsgálat sorsáról.

Szerinte ebből egyértelműen látszik, hogy politikailag irányított igazságszolgáltatás működik Romániában. Rámutatott: a DNA döntése világosan mutatja, hogy "az ügy nem létezik". Hozzátette: a DIICOT-nál a "kémbotrányt" egy olyan ügyész "kreálta", akit "azóta kidobtak a főügyészségről".

A volt miniszter megkeresésünkre úgy reagált, a DNA döntése számára


fontos erkölcsi elégtételt jelent,

hiszen kimondja, hogy semmilyen, korrupcióval vagy hivatali visszaéléssel kapcsolatos tettet nem követett el. Nagy elmondta, a DIICOT-féle bűnvádi eljárás elindult, de jelenleg áll – ennek a szervnek semmilyen hátárideje nincs az elkezdett ügyek lezárására.

A jelenleg magánszférában dolgozó Nagy Zsolt kérdésünkre kijelentette még, hogy rövid távú tervei közt nem szerepel a politikába való visszatérés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS