2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségfelmérés: a cukorbetegség vezet

hírösszefoglaló 2008. augusztus 29. 13:21, utolsó frissítés: 13:11

Második helyen a rák áll. Nicolăescu újabb öt évre kiterjesztené a felmérést, és kiegészítené méhnyakrák-szűréssel.
Nyilvánosságra hozta az országos egészségügyi felmérés adatait Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. Bár a szaktárca által egy éve elindított program hivatalosan lejárt, aki eddig nem jelentkezett a vizsgálatokra, év végéig még megteheti. A felmérésben ugyanis eddig csupán 11 millió állampolgár vett részt. A beszámoló megdöbbentő adatokat tartalmaz: eszerint több mint


négymillió romániait veszélyeztetnek különböző betegségek.

A cukorbetegség, daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a Romániában előforduló leggyakoribb kórok listáját.Nicolăescu elmondta, a román állampolgárok 37%-át, azaz több mint négymillió személyt fenyegetnek komoly egészségi problémák. A leginkább veszélyeztetett Kolozs, Szeben és Ilfov megye lakossága: az eredmények szerint a Kolozs megyében élők 53%-a, a Szeben megyeiek 45%-a, valamint az Ilfov megyei lakosság 44%-a van kitéve súlyos megbetegedéseknek.

Romániában a leggyakoribb a már népbetegségnek számító cukorbetegség: az egészségügyi vizsgálatokon résztvevő lakosok 30-ánál, 3 323 156 személynél mutattak ki az orvosok hajlamot a kórra. Közül legtöbben Kolozs, Prahova, Arad, Brassó illetve Ilfov megyékben élnek. Ezzel szemben Vaslui megye és a főváros lakosságának csupán 8%-átt fenyegeti a betegség, és


a városi környezetben élők inkább veszélyeztetettek, mint a vidéki lakosság.

Ugyanakkor a vizsgálatokon megjelent személyek 7%-át, azaz 800 ezer állampolgárt fenyegetnek szív- és érrendszeri megbetegedések. A legveszélyeztetettebb megyék Hargita, Szeben, Teleorman és Ilfov.

A beszámoló szerint a vizsgált személyek 6%-át fenyegetik daganatos megbetegedések, ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben Hargita, Prahova és Ilfov megye van. A megvizsgált nők 2%-ánál, azaz 214 személynél az orvosok méhnyakrákra való hajlamot mutattak ki. Az egészségügyi miniszter ennek kapcsán közölte, minden 25 és 64 év közti nő számára


lehetőséget biztosít ingyenes méhnyakrák-szűrésre


a következő három év folyamán. Emellett, mivel ez a rák egyetlen formája, amely megelőzhető, a minisztérium ősztől oltási programot indít a negyedik osztályos iskoláslányok számára.

Az egészségügyi vizsgálatok alapján kimutatták azokat a tényezőket is, amelyek közrejátszanak az egyes betegségek kialakulásában. Így kiderült, hogy a vizsgált férfiak 34%-a, a nők 23%-a fogyaszt naponta zsiradékban gazdag ételeket. Alkoholos italt a férfiak 30%-a, a nők 6%-a fogyaszt naponta, a vizsgált férfiak 29%-a, míg a nők 12%-a pedig napi rendszerességgel dohányzik. Ezzel szemben a férfiak csupán 2%-a, míg a nők 1%-a űz valamilyen sportot rendszeresen. A vizsgált személyek 89,9%-a ugyanakkor rendelkezik egészségügyi biztosítással.

Az egy éves program összesen 300 millió euróba került - emiatt, illetve a különböző pontatlanságok miatt sokan bírálták a kezdeményezést. Az egészségügyi minisztérium ennek ellenére azt tervezi: öt évesre terjeszti ki az országos egészségfelmérést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS