2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

6 millió lejért vásároltak biciklit. Ki látott már kerekező rendőrt?

S. M. Z. 2008. szeptember 10. 17:05, utolsó frissítés: 16:05

A biciklik megérkeztek a rendőrörsökhöz. A tordaszentlászlói rendőr “használja ha szüksége van rá”, de nem mutatná meg.Az elmúlt napokban különböző fórumokon terjedt a hír, miszerint a román rendőrség országos szakszervezete hibás menedzsment vádjával beperelné Dan Valentin Fătuloiu volt rendőrfőkapitányt, mivel az 2-3 évvel ezelőtt bicikliket rendelt meg az ország minden megyei rendőrfelügyelősége számára. Az összesen 6 millió lejbe kerülő bringaállomány azóta sem került használatba, legalábbis eddig senki nem látott rendőrt biciklin közlekedni – állítják a fórumozók.

Egy biciklis Tordaszentlászló határában...Egy biciklis Tordaszentlászló határában...


Annak idején a rendőrfőkapitány ötlete népszerű volt, ám mindennek ellenére egyetlen biciklit sem használnak a rendőrök: ennek oka valószínűleg az, hogy veszélyben érzik a tekintélyüket – így a fórumozók, akik szerint az is nehézséget okozna a rend őrének, hogy nincs hová parkolja biciklijét, a bicikliutak hiányáról nem is beszélve. A fórumozók tudni vélik továbbá, hogy bár a bicikliket szétosztották a rendőrfelügyelőségek között, azok továbbra is raktáron vannak. Kihasználatlanságuk ellenére


a bicajokat évente ellenőrzik és javítják.

Raluca Claudia Seucan, a Kolozs megyei rendőrfelügyelőség szóvivője kérdésünkre elmondta: a 2005 áprilisában 76 darab bicikli érkezett a megyébe, ezeket a vidéki rendőrörsök között szét is osztották.

További felvilágosításokat a bicikli-üggyel kapcsolatban az országos rendőrfőkapitányság felügyelő-helyettese, Răzvan Rădoi szolgáltatott: a Kolozs megyébe érkezett több tucat DHS-2604 típusú, kimondottan a rendőrség igényeinek megfelelően felszerelt bicikli összesen 23.062,20 lejbe került.

A felügyelőhelyettes hangsúlyozta, ezeket a bicikliket kizárólag vidéki rendőrőrsökön használják: minden település egyet kapott Apahida kivételével, ahová két kerékpárt szállítottak.

Mivel eddig mi sem láttunk bicikliző rendőrt,


elindultunk megkeresni a bicikliket.

Az első – csürülyei – rendőrörs zárva volt: 10-től 12-ig és 3-tól 5-ig van a nyitvatartási idő – tájékoztatott egy, a rácsos ajtóra kitett felirat. A tordaszentlászlói őrsön igen barátságos, ám nyilatkozni nem akaró rendőrrel találkoztunk.

... meg egy, bolt falához támasztott bicikli... meg egy, bolt falához támasztott bicikli


Mikor elmondtam, hogy mi ügyben keresem, akaratlanul is elmosolyodott mondva: mivel a megyei rendőrfőkapitányság sajtóirodája nem értesítette őket jöttünkről, nem számít hivatalosnak az ottlétünk és így nem szolgálhat információkkal.

További kérdéseimre bizalmaskodó mosollyal elmondta, valóban érkezett egy bicikli hozzájuk és jó állapotban van: csak egyszer kellett javítani. Amúgy – állítása szerint – használatban van a bringa, ”amikor épp szükség van rá”. Dehát “képzelhetem, amikor autókat kell üldözni, nem a biciklit használják”.


Határozottan elutasította kérésemet,

hogy láthatnám-e a járgányt és esetleg lencsevégre kaphatom-e azt. Ezután a falu utcáin sétálva a lakosokat kérdezgettem, láttak-e már biciklis rendőrt. Kiderült, hogy a legtöbben nem is hallottak a rendőrségi biciklikről és nem is láttak soha karikázó rendőrt. Egyetlen idősebb bácsi hallott a bicikli meglétéről, de ő sem látott bicikliző rendőröket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS