2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szociológiai felmérés készül a végzős diákok továbbtanulási szándékairól

(x) 2008. szeptember 15. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Idén kétszer annyi egyetemista végzett, mint általában. Az OMDSZ, a RODOSZ és a KMEI online felmérést végez körükben, komoly díjakért cserébe.Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), együttműködésben a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetségével (RODOSZ) és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) oktatáskutató munkacsoportjával, olyan szociológiai felmérést végez, amely a romániai felsőoktatásban (alapképzésben), 2008-ban végzett magyar diákok továbbtanulási hajlandóságát vizsgálja.

A kutatók úgy vélik, hogy egyedülálló lehetőség az idei, ugyanis az a sajátos helyzet van, hogy a megszokottnál kétszer több diák végzett. Ez az az év Romániában, amikor első ízben végeztek azok, akik a bolognai rendszerben kezdték el az egyetemet, együtt azokkal a diákokkal, akik még az ezt megelőző négyéves rendszerben kezdték el tanulmányaikat.

A kutatás az alábbi témákra koncentrál:

- az elvégzett szakhoz kötődő tapasztalatok, vélemények, elégedettség- hogyan jelenik meg a továbbtanulási szándék a frissen végzett diákok jövőtervezésében?

- posztgraduális képzési preferenciák - hol és milyen formában tervezik a továbbtanulást?

- milyen jövőbeli karrierpercepcióval rendelkeznek?

- milyen migrációs szándékokkal rendelkeznek?

- milyen szinten informáltak a diákok a továbbtanulási illetve munkaerő-piaci lehetőségeiket és korlátaikat illetően?

A kutatási módszer a hagyományos szociológiai felmérésektől eltérő: nem papír-alapú „face-to-face” lekérdezés, hanem új, online kérdőívvel történő lekérdezés.

A felmérés szervezői a kérdőívet kitöltő friss diplomások között értékes nyereményeket sorsolnak ki: egy kétszemélyes görögországi utazást, két kétszemélyes hajdúszoboszlói kirándulást, 5 db MP3 lejátszót (2 GB), valamint 15 db USB Stick-et (4 GB).

A kérdőív ezen a linken érhető el 2008. szeptember 24-ig.

A nyeremények sorsolására 2008. szeptember 25.-én kerül sor. A nyertesek listája 2008. szeptember 25-én 21.00 órától lesz megtekinthető a www.kmei.ro, www.omdsz.ro, illetve a www.rodosz.ro honlapokon.

A kutatás megvalósítását a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma, a Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica programja, illetve a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet támogatásai teszik lehetővé.

A kutatásban kiemelt partnerek a Babeş-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Médiatámogatók: Paprika Rádió, Sportoldal.ro

Médiapartner: Transindex

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS