2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból tisztújítást kér a Kolozs megyei MPP

S. Z. 2008. szeptember 15. 14:30, utolsó frissítés: 13:56

Nem támogatnak független jelöltet Kolozs megyében a polgáriak, mert az “politikai nonszensz”. A pártépítést pedig “fentről lefele” kell kezdeni.A beígért, ám az országos elnökség által lefújt kongresszusról és a választásokról tartott sajtótájékoztatót ma Gergely Balázs, a Magyar Polgári Párt (MPP) kolozsvári elnöke illetve Simon Csaba, a párt Kolozs megyei ügyvezető alelnöke.

Az újságíróknak Gergely számolt be a múlt szerdai megyei elnökségi ülésen elhangzottakról. A Kolozs megyeiek a tisztújító kongresszus összehívását sürgetik, hangsúlyozva, hogy az MPP alapító elnökségének legitimitása igencsak megkérdőjelezhető a tavaszi, “vártnál gyengébb” választási szereplés miatt. Gergely szerint Szász Jenőnek – ha annyira biztos a dolgában – nem jelenthet problémát lemérni a támogatottságát a tagság előtt.

A kolozsvári elnök sérelmezte, hogy bár a kongresszus szeptember elejére be volt ígérve, a párt vezetősége elodázta azt azzal az indoklással, hogy az MPP a parlamenti választásokon nem indul, tehát a testület összehívása nem időszerű. Gergely megjegyezte, Szász Jenőhöz hasonlóan ő maga is a pártépítést tartja most a legfontosabbnak, ám


azt “fentről lefele” kell kezdeni.

Nemhogy alapítók, de legitim módon megválasztott pártelnökök is benyújtják a lemondásukat egy sikertelen választás után – jelentette ki – és további érv volt, hogy nem lehet a politikai ellenfeleket a demokrácia hiányáért kritizálni akkor, amikor a saját házunk táján is van mit tenni ezügyben. Gergely hozzátette, ezt egyre többen gondolják így az MPP-ben. Neveket azonban újságírói kérdésre sem mondott.

Gergely Balázs bográcsgulyást kóstol az MPP egy tavaszi kampányrendezvényénGergely Balázs bográcsgulyást kóstol az MPP egy tavaszi kampányrendezvényén


Amennyiben nem lesz előrehaladás kongresszus-ügyben – így a városi elnök – októberben a saját kezükbe veszik az irányítást. Az alapszabályzat szerint ugyanis lehetőség van kongresszus összehívására, amennyiben ezt a tagság 10 százaléka támogatja. Gergely hozzátette még, az aláírásgyűjtés megszervezése nem lesz könnyű ügy: az MPP-tagok adatai az országos elnökségnél vannak. Ami a választásokat illeti, bejelentették, hogy


az MPP nem támogat független jelölteket

Kolozs megyében: egyrészt azért, mert ezzel a magyar képviselet esélyeit rontanák, másrészt pedig a választási törvény előírásait, az induláshoz szükséges pénzösszeget valamint a 2000 aláírást igen nehéz lenne előteremteni Kolozs megyében.

Az elnökség döntésével “légüres térbe” kerültek – értékelt Gergely: egyrészt az, hogy egy párt független jelölteket támogasson, egy “politikai nonszensz”, továbbá nehéz lesz megmagyarázni a választóknak, hogy bár megtehetné, miért nem indul a választásokon az MPP.

Mindezzel együtt az RMDSZ Kolozs megyei listája nem reprezentatív, és távol áll attól, hogy a választók igényeit lefedje – mondta. Gergelynek különösképp Czika Tihamér indulása fáj, aminek kapcsán kijelentette: Czika eddigi tevékenysége nem közösségépítésről szólt,


jelölése egy vicc,

a mezőségi választók megalázása (újságírók kuncognak). Eckstein-Kovács Péterről viszont pozitívan nyilatkozott, mondván, hogy a szenátort egy támogatásra érdemes jelöltnek tartja – igaz, erről az MPP-nek hivatalos álláspontja egyelőre nincs.

A további teendőket – beleértve az aláírások gyűjtésének megkezdését a kongresszus érdekében – a Kolozs megyei MPP október 12-i bővített ülésén beszélik meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS