2018. július 17. keddEndre
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ghermannak nem érik meg a magyar szavazatok

Sipos Zoltán 2002. május 24. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

"Kevesen tudják, a két évvel ezelőtt a Romániában megrendezett NATO-hadgyakorlat azt próbálta modellezni, mi történik, ha egy állam egyik részterülete ki akarja harcolni autonómiáját" -- mondta el egy kolozsvári beszélgetésen Sabin Gherman.
A kolozsvári Heltai-pincében szerdán este a Bonifácz Ifjúsági Fórum és a Campus meghívottjaként Sabin Gherman nal, az Erdély-Bánság Liga elnökével beszélgethettek a diákok. Gherman a 1998 szeptemberében megjelent Torkig vagyok Romániával! című cikkével vált hírhedtté, habár maga is beismerte, hogy nem ő az egyedüli, sőt nem is az első, aki az autonóm régiók ötletét Romániában felvetette.

Elmondása szerint kiáltványának közzététele előtt egy hónappal a Ziua napilapban már megjelent egy ugyanezt témát boncolgató, de mérsékelt hangvételű, és talán éppen ezért hatástalan cikk Adrian Severin tollából. A kérdésre, hogy miért éppen neki sikerült felhívni a figyelmet a decentralizáció egyre sürgetőbb problémájára, megvonja a vállát, és mosolyog: az agresszív, polémikus hangvétel volt a siker titka.


A Gherman és ligája körül időnként fellángoló,mesterségesen felpörgetett botrányok ellenére -- amelyeknek az elnök szerint a pozitív fejleménye a téma "melegen tartása" -- komoly háttérmunka folyik: az Erdély-Bánság Liga most már teljesíti valamennyi feltételt, ami egy párt hivatalos bejegyzéséhez szükséges.

Állítása szerint a Liga júniusban valószínűleg már bejegyzett párt lesz, és indulhat a 2004-es választásokon. További konkrét eredményként nevezte meg azt, hogy regionalizációs tervezetükhöz sikerült az EU-tagállamok támogatását is elnyerniük (hiszen az EU-ba való belépés egyik alapfeltétele a regionális autonómia biztosítása), és a Liga saját lapja is hamarosan megjelenik.

Sabin Gherman, az Erdély-Bánság Liga elnökeSabin Gherman, az Erdély-Bánság Liga elnöke

Miután Sabin Gherman a kizárólag fiatalokból álló hallgatóság számára röviden összefoglalta, pontosan mit is jelent a régiók autonómiája (a befolyó adók megmaradnak ugyanabban a régióban, ahonnan származnak, ahelyett, hogy más, veszteséges térségekbe pumpálná azokat az állam, és az önkormányzatok szabadon eldönthetik, hogy ezeket az összegeket mire fordítsák) mindenki nagy meglepetésére elmondta, hogy véleménye szerint nemcsak Erdélyben, illetve a Bánságban kezd divatossá válni ez az elképzelés, hanem többek közt Olténiában is.


A félig-meddig hivatalos

ismertető szöveg után, a kérdések hatására még inkább fellazult az amúgy is barátságos hangulat, Ghermanból pedig előbujt a talkshow-manből lett botrányhős: a beszélgetés csevegéssé változott, ám igen hatásos retorikai húzásokkal.

A Transindex kérdésére Gherman elmondta, hogy azért nem lát különösebb fantáziát a Provincia című lapban és a körré szerveződött mozgalomban, mert a stílusuk túlságosan akadémikus. Gherman szerint bár a lap szerkesztőinek elképzelése nagyjából megegyezik az övével, tehát az együttműködésnek elvi akadályai nincsenek, csakhogy Molnár Gusztáv (a lap főszerkesztője) mereven elutasítja azt a fajta hatáskeltő, népszerűsítő tevékenységet, amit ő művel. Márpedig -- derült ki Gherman szavaiból -- az átlag szavazó nem magasröptű vitákra kíváncsi, hanem hatásos érvekre.

Szó esett a választásokról is, és arról, hogy kik azok, akiknek a szavazataira a pártja számít -- Gherman szerint mindenki rájuk szavaz majd, akinek fontosabb a zsebe, mint a különféle ideológiák. Elmondása szerint az RMDSZ-hez bizonyos taktikai távolságtartással viszonyul, azért, hogy ne tegye ki magát fölöslegesen a nacionalisták támadásainak.


Azért a kevés magyar szavazatért,

amit kaphatna -- úgy véli -- nem érdemes elveszíteni az erdélyi románság támogatását. Ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte az RMDSZ felismerte a Liga potenciális csáberejét a magyar szavazókra, és ezért minden eszközzel megpróbálják befeketíteni őt. Azonban úgy látja, hogy ennek ellenére az RMDSZ-el való együttműködés a megfelelő pillanatban gyümölcsöző lehet.

Gherman azt is elmondta, hogy ami a szavazatok számát illeti, nem lép fel nagy igényekkel az elkövetkező választásokon, jól tudja, hogy leendő pártja egy fiatal kispárt csupán, merőben új mondanivalóval, amely elsősorban gazdasági, illetve adminisztrációs újításokat kíván bevezetni. Ezért a közeljövőben nincsenek különösebb nyerési esélyei, azonban vesztenivalója sincs.

Hosszú távon pedig a régiók autonómiájának biztosítása nem politikai szeszély, hanem az EU-ba való belépés egyik alapfeltétele, amely mellett a maastrichti egyezmény aláírásával kötelezik el magukat az EU-ba való belépésre áhítozó államok, ezért mindenképp meg kell valósulnia. A kérdés csak az, hogy ki és mikor fogja megvalósítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS