2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

60 ezer halott: Băsescu reformálná az egészségügyi rendszert

K. M. K. M. 2008. október 29. 10:54, utolsó frissítés: 2008. október 28. 14:28

Évente annyi beteg hal meg értelmetlenül, mintha egy Giurgiu vagy Slobozia méretű kisváros lakossága tűnne el a Föld színéről.60 ezer, egy Slobozia vagy Giurgiu méretű város lakosságának megfelelő számú beteg esik évente az egészségügyi rendszer áldozatául – derült ki az elnöki bizottság jelentéséből, amelyet egy új egészségügyi politika kidolgozása érdekében állítottak össze.

A jelentést a választási kampány kezdete előtt három nappal mutatták be, azok után, hogy az államelnök azt nyilatkozta: a tanárok bérének megemelését jóváhagyó törvény kihirdetése után támogatja az


egészségügyben dolgozók és a közalkalmazottak


bérének emelését is. Egyébként Tăriceanu sürgősségi kormányrendelettel a tanári fizetések 50 százalékos emelésére vonatkozó törvény gyakorlatba ültetését jövő március vagy május elsejére halasztaná el.

A jelentést Cristian Vlădescu, az Oszágos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) hajdani elnökének vezetésével állították össze, akit Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter korábban menesztett pozíciójából.


Vlădescu elmondta, a jelentés alapjául az Európai Unió egészségüggyel foglalkozó osztályának és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) adatai szolgáltak. Kijelentette, a 60 ezer páciens annak dacára hunyt el, hogy kezelhető betegségben szenvedett, halálukért az


egészségügyi ellátás okolható.

Továbbá a harmadik világra jellemző, ragályos betegségekben is indokolatlanul sokan halnak meg: ilyen például a tüdőbaj, a tüdőgyulladás. "Ezeket a betegségeket egy jól működő egészségügyi rendszerben gond nélkül ki lehet kezelni – szögezte le Vlădescu. A jelentés készítője azt is hozzáfűzte, hogy ha a megelőzhető haláleseteket is figyelembe vette volna, akkor a jelentésnek nem 60 ezerről, hanem ennek duplájáról, 120 ezer indokolatlan halálesetről kellene szólnia.

A jelentésből továbbá kitűnik, EU-szerte évente Romániában kerül a legtöbb beteg kórházba. Egy Romániában született csecsemő


hatszor inkább

ki van téve annak a veszélynek, hogy nem tölti be első életévét, mint egy svéd gyerek, és szinte háromszor kisebb eséllyel indul, mint egy magyarországi.

Ugyanakkor a B típusú hepatitisz-fertőzés veszélye kétszer magasabb, mint az európai átlag. De a tüdőbajos megbetegedés eshetősége is Romániában a legmagasabb, továbbá az EU területén ugyancsak itt hal meg a legtöbb nő méhnyakrákban: évente tízszer annyi, mint Franciaországban vagy Finnországban, és 3-4-szer annyi, mint Szlovákiában vagy Csehországban, holott ennek a rákos megbetegedésnek a korai felfedezése és kezelése a páciens teljes felépüléséhez vezet.

Továbbá Románia a beutalások számának szempontjából nemcsak az EU-ban áll az első helyen, hanem világszerte is a vezető országok között található. Mindezek mellett a jelentés említi a gyógyszerekhez való hozzáférés nehézségét is, ami a betegek számára folyamatos gondot jelent.

(forrás: Gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS